Košarka

Mirko Novosel: 'Nije pitanje hoće li Kukoč u Kuću slavnih, pitanje je kada'

Matej Kačan • petak, 10.04.2020.
Mirko Novosel: 'Nije pitanje hoće li Kukoč u Kuću slavnih, pitanje je kada'
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Proslavljeni hrvatski trener i član Kuće slavnih u Springfieldu Mirko Novosel smatra kako se Toni Kukoč ne mora brinuti oko svog izbora u tu instituciju koji je tek pitanje vremena...

Mnogo se prašine podiglo oko ponovnog zaobilaženja Tonija Kukoča pri biranju nove klase članova Kuće slavnih. Kukoč je po sedmi put nominiran, ali i preskočen, ali Mirko Novosel u razgovoru za tportal.hr smatra da se Kukoč ne mora brinuti oko izbora jer je to samo pitanje vremena.

"Ova je godina izuzetak zbog preminulog Kobea Bryanta. Onda kad sam ja uzazio je pravilo bilo da mora proći pet godina od zadnje utakmica, a sad mi kažu da je smanjeno na tri. Činjenica je da nije uopće upitno hoće li Kukoč ući u Kuću slavnih, pitanje je samo kada. Po meni to uopće nije sporno, on će uskoro sto posto biti među najvećima", uvjeren je proslavljeni trener i funkcioner.

"Ne znači ništa što je nominiran sedmi put, ima Amerikanaca koji uđu iz desetog pokušaja. Kukoč ima nesreću što s međunarodne liste ulazi tek jedan čovjek, a to je ove godine bio Patrick Baumann, Stankovićev nasljednik. U moje doba je sa mnom ušao i Pedro Ferrandiz, a te 2007. nije ušao nijedan igrač što je bio raritet."

Novosel je u svojoj bogatoj karijeri trenirao i Kukoča i Dražena Petrovića i Krešimira Ćosića koji se vode kao tri najbolja hrvatska igrača ikad, a o svakom je birao riječi. No, jedan je ipak iznad ostalih.

"Na mjestu Kukoča ne bih previše time razbijao glavu, on je sigurno unutra, tek je pitanje hoće li to biti 2021. ili 2022. godine. Stalno govorim da je Krešo Ćosić za mene najbolji igrač na svijetu izvan Amerike. Dražen je najpopularniji i, naravno, vrhunski igrač, a Kukoč je naš najtrofejniji igrač, osvojio je sve što se može pa i tri titule prvaka Europe i tri NBA naslova", svoje viđenje najvećih hrvatskih košarkaša je dao Novosel.

Trofejni trener je otkrio i malu anegdotu s Kukočem i to baš u vezi Kuće slavnih, a vezuje se uz Kukočevog suigrača i ponajvećeg košarkaša ikad, Michaela Jordana.

"Dugo sam razgovarao s Kukočem u Ženevi kad je primljen u Fibinu Kuću slavnih. Vidjeli smo se i 2009. u Springfieldu kad je tamo primljen Jordan, ja svake godine idem kao gost. Tad sam Toniju rekao kako je to njegova budućnost i da je uživo vidio kako to izgleda jer je sto posto unutra, a on se samo nasmijao. Znam da se mnogi čude kako je Rađa uvršten u Kuću slavnih prije Kukoča, ali on je ipak četiri godine igrao za Celticse, najtrofejniji NBA klub i instituciju. Ako govorimo o individualnom učinku onda ću reći samo da su obojica bili vrhunski igrači", diplomatski je završio Novosel.

#ostanitedoma

FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!