Košarka

Potencijalni prvi NBA izbor preskače koledž i ide u G League

Matej Kačan • četvrtak, 16.04.2020.
Potencijalni prvi NBA izbor preskače koledž i ide u G League

Velike vijesti stižu iz SAD gdje je Jalen Green, elitni srednjoškolski prospekt i potencijalni prvi izbor na NBA draftu objavio da preskače sveučilište i odlazi u NBA G League...

Polako se mijenja paradigma razvoja igrača i stepenica u američkoj košarci. Ono što je dosad bio standard, a to je igranje u sveučilišnoj NCAA, sve više elitnih igrača polako preskače. Razlog su financije jer NCAA pravila nalažu da sveučilišni igrači ne smiju primati nikakav novac.

Nakon što je potencijalni prvi izbor drafta 2020. LaMelo Ball otišao u Litvu te u Australiju gdje je razvijao svoje košarkaške vještine i usput zaradio dobar novac, sličnu stvar će pokušati i Jalen Green, ali u razvojnoj G League.

Green je elitni prospekt kojeg mnogi najavljuju kao prvi izbor drafta 2021., a igra u svojoj rodnoj Kaliforniji u San Joaquin Memorial srednjoj školi. On će svoju 19. godinu i legalan izlazak na NBA draft dočekati u zasad neimenovanoj G League ekipi koja bi se u južnoj Kaliforniji mogla osnovati baš zbog Greena.

Njegov bi ugovor trebao iznositi pola milijuna dolara, a prelazak u profesionalce mu dopušta i potpisivanje sponzorskih ugovora od kojih su obično oni najunosniji ugovori s proizvođačima sportske opreme i tenisica.

NCAA je već duže vrijeme na udaru kritika jer se putem TV prava i marketinga za tu organizaciju generiraju milijarde, a igračima ne ide ništa te im se zabranjuje ikakav vid zarade. Zato mnoga sveučilišta i igrači pribjegavaju ilegalnim načinima plaćanja mitom i ispod stola te se takve afere nerijetko otkrivaju i provlače po medijima.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaNBA
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!