Košarka

Na današnji dan: Bojan Bogdanović slavi 31. rođendan

Branimir Korać • subota, 18.04.2020.
Na današnji dan: Bojan Bogdanović slavi 31. rođendan

Najbolji hrvatski košarkaš Bojan Bogdanović slavi 31. rođendan. Bogdanović je rođen u Mostaru 18. travnja 1989. godine...

Bojan Bogdanović vjerojatno nije niti sanjao da će 31. rođendan dočekati zatvoren u četiri zida bez mogućnosti izlaska. Situacija u SAD-u je vrlo teška, NBA liga je zaustavljena i u njegovoj najboljoj sezoni u karijeri ostao je bez šuterskih treninga što je za šutera najgora moguća stvar.

Danas je najbolji hrvatski košarkaš, a od mladih dana se isticao u svom godištu i davao naznake kako bi mogao imati lijepu karijeru. Međutim samo napornim radom došao je do ovog gdje je danas, šut mu nikada nije bio upitan, ali imao je segmenata u igri u kojima nije bio visoka klasa, no na nedostacima je radio i još uvijek radi, a to se vidi konstantno na parketu.

Karijeru je započeo u Zrinjskom iz Mostara gdje je vrlo brzo uočen njegov talent i preselio je u madridski Real. U Madridu nije dobio priliku, prolazio je kroz mlade selekcije, posudbe, ali ono što je pokazivao u mladoj reprezentaciji Hrvatske gdje je igrao sjajno, nije imao priliku pokazati i u Realu.

Najbolji potez u karijeri povukao je kada raskinuo ugovor s Realom i preselio u Cibonu. Bio je u godinama kada je trebao minute, u Španjolskoj ih nije mogao dobiti stoga je došao u Cibonu u ruke Velimira Perasovića.

U Ciboni je dobio povjerenje, igrao je dosta, igrao je dobro i rastao u kontinuitetu. U onom famoznom finalu ABA lige u zagrebačkoj Areni, ubacio je tricu sekundu prije kraja za koju se činilo da je Ciboni donijela titulu regionalnog prvaka, a onda se dogodio Kecman i Partizan je odnio pobjedu.

Nakon očajne sezone 2010/2011 u kojoj je Bogdanović bio jedina svijetla točka, preselio je u Tursku u redove Fenerbahčea. Tamo je proveo tri sezone, također igrao važnu ulogu, a onda se zaputio u NBA ligu.

Na NBA draftu izabran je 2011. godine od strane Miami Heata kao prvi izbor druge runde, odmah je mijenjan u Minnesotu za Norrisa Colea, a zatim ga je Minnesota mijenjala u Netse za izbor druge runde drafta.

Pokazalo se kako su Netsi napravili odličan posao jer je Bogdanović od dolaska pokazivao kako je spreman za NBA ligu. U dresu Netsa upisao je i svoj rekord po broju poena, 44 je ubacio u pobjedi protiv 76ersa 131:114 u ožujku 2016. godine.

Godinu dana kasnije razmijenjen je u Washington Wizardse s Chrisom McCulloughom za Andrewa Nicholsona, Marcusa Thorntona i zaštićeni izbor prve runde drafta. U Wizardsima je igrao do kraja te sezone i onda kao slobodan igrač potpisao za Pacerse.

U Pacersima je dodatno napredovao, u izostanku Victora Oladipa u zadnjoj godini ugovora nosio je Indianu i te sjajne igre donijele su mu odličnu poziciju na tržištu i bogat ugovor s Utah Jazzom. Ovo mu je prva sezona u Salt Lake Cityju gdje je već kupio naklonost navijača, tricama sa sirenom rušio je Buckse i Rocketse i najbolji je ulov Jazzera prošlog ljeta.

Na klupskom planu Bogdanović može biti zadovoljan, ali nada se iskoraku na reprezentativnom planu. Vrijeme mu leti i sve je manje vremena za takvo što, a Bogdanovićeva želja za nečim velikim je ogromna. Možda u Tokiju ili možda na sljedećem Europskom prvenstvu, ako bude igrao kao u Utahu, sve je moguće. Naravno trebat će pomoć suigrača.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!