Košarka

KK Zadar aplicirao za potpore od Središnjeg ureda, upitan budžet u budućnosti

Matej Kačan • utorak, 21.04.2020.
KK Zadar aplicirao za potpore od Središnjeg ureda, upitan budžet u budućnosti
Foto: Pixsell

U ponedjeljak su na web stranici Središnjeg ureda za šport otvorene prijave za potporu očuvanja radnih mjesta u sportu, a svoju je prijavu ispunio i KK Zadar...

Središnji ured za šport je otvorio prijave klubova za sredstva za očuvanje radnih mjesta u sustavu sporta, a prijave stižu i od onih najvećih i najjačih klubova u državi. Ovih nekoliko mjeseci krize treba nekako premostiti i tu je glavni cilj uskakanja države, očuvanje radnih mjesta i postojanja klubova.

Klubovi su u Hrvatskoj većinom u vlasništvu zajednica lokalnih samouprava koje ih i financiraju pa na krizu neće biti imuni ni oni najveći, a pogotovo se to odnosi na klubove iz gradova koji pretežno proračun pune turizmom. Turistička sezona će biti praktički nepostojeća i gradovi će morati štedjeti, a profesionalni sport bi mogao biti prvi na listi stezanja remena.

U takvoj, vrlo realnoj opasnosti je i košarkaški velikan KK Zadar koji se također prijavio za sredstva potpore za svoje zaposlenike, dok su sa svim igračima i trenerom raskinuti ugovori kako bi troškovi kluba bili što manji dok košarke nema. O financijskoj situaciji kluba je za 023 Sport govorio predsjednik Nadzornog odbora kluba Ivan Mijolović.

"Budžet je za sljedeću sezonu upitan, imamo istek ugovora s nekim važnim sponzorima. Pitanje je i u kojem će obujmu Grad Zadar financirati klub, no teško je u ovom trenutku govoriti o budućnosti. Nama je i bez pandemije bilo teško pronaći izvore financiranja, pogotovo onim manjim klubovima."

"Iduća sezona će u financijskom smislu biti jako teška i to u svim sportovima, ne samo u košarci. Priljev novca će biti otežan jer će gospodarstvo gubiti na svim poljima i opet će se sve svesti na tu grupu entuzijasta, ali to nije dovoljno za neki iskorak. Imperativ je zadržati poziciju od prošle sezone i nadati se u skori završetak ovoga", kazao je Mijolović.

Službeno je na ljeto najavljeno kako će budžet KK Zadar za sezonu 2019/20 biti oko 14 milijuna kuna, ali neke procjene idu i do 17. No jedno je sigurno, takav novac neće biti na raspolaganju za sljedeću sezonu. Također, klub ima i obveze predstečajne nagodbe, a kašnjenje uplata bi značilo opasnost u kojoj se našao najveći rival Cibona koja je izašla iz nagodbe te je u realnoj opasnosti od stečaja kluba.

FOTO: Marko DImić/PIXSELL

HT Premijer liga

1Zadar 175+274
2Cibona 175+316
3Split 175+256
4Cedevita Junior 175+177
5Gorica 139+62
6Zabok 1012-68
7Adria Oil Škrljevo 1012-29
8Furnir 715-159
9Alkar 715-165
10Šibenka 616-199
11Vrijednosnice Osijek 616-169
12Sonik Puntamika 517-296

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!