Košarka

Aco Petrović: 'Dražen nije izazivao jedino Jordana'

Matej Kačan • utorak, 21.04.2020.
Aco Petrović: 'Dražen nije izazivao jedino Jordana'
Foto: Pixsell

Proslavljeni hrvatski trener i brat poginulog Dražena Petrovića se za 24 sata prisjetio Draženovih dvoboja i utakmica protiv velikog Michaela Jordana...

Posljednjih dana je pažnju javnosti zaokupio dokumentarac o Michaelu Jordanu i njegovim Bullsima, a iskustvo igranja i treniranja protiv takvog velikana ima Aleksandar Petrović koji je na klupi reprezentacije sjedio kako pomoćnik na Olimpijski igrama u Barceloni 1992.

Aco se u razgovoru za 24 sata prisjetio tog turnira, ali i vlastitog iskustva u igranju protiv Jordana.

"Što reći o toj utakmici, to je bila legenda do legende, ogromne zvijezde. Kako složiti taktiku kad svi mogu zabiti kad se sjete. S Jordanom smo igrali bez pomaganja jedan na jedan. a ostale smo pokušavali zatvoriti. No bilo je to iluzorno, naravno da su nas dobili lako", govori Petrović.

Jednu od uloga u već sad slavnom dokumentarcu igra i Toni Kukoč koji je bio miljenik GM-a Jerryja Krausea te zbog toga u početku nije imao podršku ni odobravanje velikana poput Jordana i Scottieja Pippena.

"Bullsi su draftirali Kukoča pa su mu Jordan i Pippen priredili dobrodošlicu na toj prvoj utakmici. Željeli su mu pokazati kod koga dolazi i vidjeti koliko je čvrst. Činilo se kao da je cijela ekipa fokusirana samo na Tonija. Dobro se on i držao koliko je to bilo moguće", prisjeća se tadašnji pomoćni trener reprezentacije.

I Hrvatska je na tom turniru imala svog neustrašivog vođu koji je na Jordana išao bez straha i zadrške. Bio je to pokojni Dražen Petrović koji je prije tog turnira u NBA već iskusio igranje s najboljima.

"Dražen je na Igre stigao nakon odlične sezone u Netsima, prepun samopouzdanja. Igrao je često protiv Jordana, čuvali su se i Dražen je protiv njega igrao dobro. No malo je poznat jedan detalj da je Dražen sa svakim ulazio u 'fight', ali ne i s Jordanom, vidjelo se koliko ga je cijenio, a nakon Draženove smrti i koliko je Jordan cijenio njega. Nekoliko puta je izjavio kako je jedan od najvećih stranaca u NBA i jedini koji je protiv njega igrao bez straha."

No bez straha je protiv Jordana igrao i sam Aco iako je tad Jordan bio tek sveučilištarac. Bilo je to u mitskim Jazinama dok je reprezentacija SAD-a radila turneju na pripremama u Europi. Jordan se tog okršaja s Acom očito dobro sjeća.

"Nakon finala su se Jordan i Dražen pozdravili i vidio sam da gledaju u mom pravcu. Dražen mi je kasnije kazao kako ga je Jordan pitao tko je onaj tip na klupi. Dražen mu je rekao da sam mu brat, a Jordan se sjetio da je negdje igrao protiv mene. Bile su pripreme za SP 1982. i na pripreme me zvao Bogdan Tanjević, ali je brzo preuzeo Ranko žeravica pa sam se morao izboriti za mjesto. Igrali smo protiv SAD u Jazinama i išao sam svim snagama u tog momka od jedva 20 godina, i dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima i eto, ostalo mu je u sjećanju", govori Petrović.

Jordan je bio prva košarkaška ikona koja je nadišla sam sport, a kad se Dream Team pojavio u Barceloni se činilo kao da je s druge planete. Zato su i protivnici htjeli imati djelić povijesti za uspomenu.

"U polufinalu su igrali s Litvom i igrači Litve su s klupe snimali utakmicu, odnosno Jordana. Poslije utakmice su se svi htjeli slikati s njim. Eto, to svjedoči njegovoj veličini. Bilo je puno velikih igrača nakon Jordana, ali mislim da je on najveći svih vremena i to s pravom", završio je Aco.

FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Jura Zeleni21.04.2020. u 12:39
    Nama je Dražen ono što je Amerima Jordan....
    Jura Zeleni