Košarka

Tomić sjajan u preokretu Barcelone, Baskonia upisala drugu pobjedu

Matej Kačan • petak, 19.06.2020.
Tomić sjajan u preokretu Barcelone, Baskonia upisala drugu pobjedu

U drugom kolu skupine A završnice ACB lige je Barcelona uz veliki doprinos Ante Tomića preokrenula Unicaju, dok se s njim na vrhu izjednačila i Baskonia svojom pobjedom protiv Tenerifea...

Drugo kolo u skupini A završnice ACB lige donijelo je očekivane rezultate pa na kraju dana skupinu vode Baskonia i Barcelona s po dvije pobjede, a slijede ih Joventut i Unicaja koji su popravili, odnosno pokvarili dojam iz prvog kola pa su na 1-1 omjeru.

U prvom susretu dana je Bilbao bio dosta blizu svoje prve pobjede, vodio je u završnici, ali je na kraju nakon produžetka morao potpisati i drugu kapitulaciju. Joventut je odigrao jako slabu drugu i treću dionicu, na ulazu u zadnjih deset minuta je imao minus šest, ali je preokrenuo sve.

Četiri minute do kraja je bio 66:61 za Joventut koji je sjajno ušao u zadnju četvrtinu, ali je uslijedila serija slobodnih bacanja i jedna dvica koja je u minutu i pol preokrenula rezultat na 69:66 za Bilbao, ali ni to nije bilo dosta Baskima za pobjedu. Joventut je došao do 73:73 i produžetka, a u dodano je vrijeme krenuo s 5:0 i više se nije osvrtao do konačnih 86:79.

Sjajni slovenski šuter Klemen Prepelič je vodio pobjednike s 21 poenom, a pomogao mu je sunarodnjak Alen Omić s osam poena i 12 skokova te Lopez-Aristegui s 13 poena. U drugom porazu Bilbaa je prvi strijelac bio Rousselle s 18, a ruku je dao Rafa Martinez sa 16 poena.

Da misli ozbiljno pokazala je Barcelona koja je lošim otvaranjem utakmice protiv Unicaje pala u rupu iz koje se iskopala tek u trećoj dionici. Nakon plus šest za Unicaju na koncu prve i tri razlike na poluvremenu, Barcelona je predvođena Mirotićem i Antom Tomićem napravila 10:2 te je preuzela vodstvo od četiri razlike i više se nije osvrtala, a u posljednjoj dionici se prednost vrtjela oko deset poena do konačnih 84:73.

Mirotić je s 19 poena vodio Barcelonu, dok je Tomić bio vrlo dobar sa 16 poena uz stopostotan (7/7) šut iz igre i 2/5 s crte slobodnih bacanja, a tome je dodao i sedam skokova za valorizaciju 25. Adam Waczynski je kod Unicaje zabio 13.

Status favorita je u posljednjem susretu dana opravdala Baskonia koja je dobrim ulaskom u susret na poluvremenu imala 11 razlike (44:33), a u drugom dijelu je došlo do opuštanja pa je prednost taman održavana, a u četvrtoj četvrtini je Tenerife tek uspio smanjiti do pet poena razlike što je bili najveće približavanje. Sve je završilo sa 79:72 za Baskoniju koja s Barcelonom drži vrh tablice s 2-0 omjerom.

Po običaju je kod Baskonije sjajan bio Tornike Šengelija s 21 poenom uz šest skokova i sedam dodavanja, a pratila su ga tri suigrača s po 10 poena. Šermandini je s 18 poena bio prvo ime Tenerifea, a po 13 su dodali bivši igrač Olimpije Sasu Salin i Zeisloft.

ACB liga završnica, 2. kolo:
Bilbao - Joventut 86:79
Barcelona - Unicaja 84:73
Baskonia - Tenerife 79:72

FOTO: Srđan Ilić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!