Nogomet

Nogometni vikend: Rastanak s Nijemcima

Sportnet • petak, 26.06.2020.
Nogometni vikend: Rastanak s Nijemcima

Nijemci završavaju prvenstvo, ali u drugim ligama borba za plasman dolazi u samu završnicu. Slijedi nam još jedan zanimljiv vikend od Londona do Istanbula.

AUTOR: I.W.

BRENTFORD – WEST BROWICH ALBION

druga engleska liga, petak 20:45

Tko je barem jednom na kladioničarski listić nanizao dvanaest parova za pet kuna od druge hokejaške finske do treće njemačke lige, sanja o tome da će jednog dana postati Matthew Benham. Jedan od onih koji su stvarno nešto zaradili na klađenju, Benham je prije desetak godina s pola milijuna funti spasio svoj dječački klub Brentford, tada u četvrtoj ligi. Nešto kasnije je preuzeo potpuno vlasništvo nad klubom i Brentford je polako krenuo naprijed, probijajući se kroz piramidu engleskih liga sve do današnjeg četvrtog mjesta u drugoj ligi, samo sedam bodova od prve lige. Intenzivnom upotrebom statističkih analiza i matematičkih modela, Benhamov način vođenja kluba podsjeća na Moneyball. Uspješan model je primijenio i u svojoj inozemnoj akviziciji, danskom prvoligašu Midtjylandu koji se pod njegovim vodstvom probio u sam vrh danskog nogometa (o tome niže u tekstu). Sasvim je prirodno da se između dva kluba razvila bogata razmjena ideja i ljudi, tako da je danas trener Brentforda Danac Thomas Frank, a u ekipi je čak osam igrača s danskim papirima i još nekoliko u mlađim kategorijama. Na Griffin Park u zapadnom dijelu Londona dolazi WBA Slavena Bilića. Post-korona razdoblje su otvorili domaćim 0:0 remijem s lokalnim rivalima Birminghamom, ali i to im je bilo dovoljno da preuzmu prvo mjesto na ljestvici ispred Leedsa.

WERDER – KOLN

prva njemačka liga, subota 15:30

Nijemci su došli do posljednjeg kola, a Werder baš sada traži tri boda spasa protiv Kolna. Gosti sami po sebi ne bi trebali predstavljati posebno težak zalogaj jer su u post-korona nastavku u osam utakmica odigrali samo četiri boda za četiri remija. Domaćin ove utakmice je jedan od najtradicionalnijih od tradicionalnih bundesligaša, klub kojemu na vječitoj tablici Bundeslige bježi samo Bayern. Međutim, zadnje desetljeće klupske povijesti je bilo vrlo blijedo, najbolji plasman osmo mjesto, a ispodprosječni rezultati su doveli i do nestanka nekad čuvene werderovske stabilnosti na klupi, pa je klub u kojem su Otto Rehhagel i Thomas Schaaf proveli po 14 godina, u posljednjim sezonama nanizao nekoliko trenera. Werderu u ovoj utakmici igra samo pobjeda jer njom dobija nadu da će se dokopati mjesta u doigravanju za ostanak u prvoligaškom društvu. Osim Kolna kojeg moraju dobiti, prepreka je i Fortuna koja ima dva boda više od Werdera i koja u posljednjem kolu gostuje kod nezainteresiranog Uniona. Hoće li Werder uspjeti napraviti čudo ili će u drugu ligu putem svojeg velikog sjevernog rivala HSV-a, saznat ćemo u subotu nešto prije pola šest popodne.

LEEDS – FULHAM

druga engleska liga, subota 16:00

Nakon Brentforda i WBA, i druga polovina elitne četvorke engleske druge lige će ukrstiti kopačke ovog vikenda u međusobnom susretu. Leeds Marcela Bielse se pokušava vratiti u prvu ligu i veći dio sezone su proveli tu negdje oko prvog ili drugog mjesta, sve dok nisu upali u tešku krizu početkom godine. Uspjeli su se oporaviti, serijom od pet pobjeda vratili na vrh i onda je nogomet stao zbog epidemije. Osam kola do kraja imaju sedam bodova prednosti ispred trećeplasiranog Fulhama kojeg predvodi najbolji strijelac Championshipa, Aleksandar Mitrović s 23 postignuta pogotka. Na klupi Fulhama sjedi bivši engleski reprezentativac i igrač Fulhama, Scott Parker. Leeds je i lani veći dio sezone bio pri vrhu tablice, dok nije implodirao u samoj završnici, skliznuo u play-off i ostao bez prve lige, te se nadaju da im se ista stvar neće dogoditi i ove sezone. Fulham je lani glatko ispao baš iz te prve lige i povratak u najviše društvo nakon same jedne sezone je jasan cilj koji je postavljen pred ovu momčad.

LEGIA – PIAST

prva poljska liga, subota 17:30

Legia hita prema novom naslovu prvaka, uvjerljivo drži prvo mjesto i svakim kolom ostaje sve manje prilika da je uhvati netko od lovaca. Jedan od njih je aktualni prvak Piast, a koji se nalazi na drugom mjestu ljestvice s velikih 11 bodova zaostatka. Iznenađujući lanjski prvak Piast je imao velikih glavobolja na početku sezone, vrlo rano su ispali iz Europe, loše krenuli u prvenstvu i dugo se činilo da su bili hit samo za jednu sezonu. Ipak su se s vremenom konsolidirali i na kraju uhvatili drugu poziciju uoči dodatnih sedam kola doigravanja za prvaka. Tamo su opet krenuli loše, s dva poraza u prve dvije utakmice i misle li ozbiljno na obranu naslova, morat će početi pobjeđivati na najtežim terenima, a u ovom trenutku nema težeg od Legijinog Stadiona Wojska Polskiego u Varšavi. Ako se imaju za nešto uhvatiti i na čemu graditi optimizam, to je osnovna statistika jer su pobijedili u posljednje tri međusobne utakmice protiv Legije.

CFR CLUJ – UNIVERSITATEA CRAIOVA

prva rumunjska liga, nedjelja 19:00

Čefere smo posljednji put spomenuli uoči utakmice protiv Umjetnika Nekad Poznatih Pod Imenom Steaua. To su dobili 1:0 u svojoj tipičnoj maniri beton-obrane, sljedeću utakmicu u gostima pobijedili su 2:0 i sad im preostaje nokautirati posljednjeg preostalog izazivača, Studente iz Craiove koji zaostaju četiri boda. Universitatea je vrlo ugledan klub u Rumunjskoj, imali su sjajnu ekipu davnih sedamdesetih i osamdesetih, a bili su i prvi rumunjski klub koji je igrao polufinale jednog od europskih kupova – polufinale Kupa UEFA 1983. godine kada su ispali od Benfice zbog gola u gostima. Slijedilo je tamno razdoblje puno previranja, raspuštanja nogometne sekcije, stvaranja novih klubova, fuzioniranja, preimenovanja i slično, ali u posljednjih nekoliko sezona se Universitatea stabilizirala i vratila među najbolje u Rumunjskoj i bilježi redom konačno peto, treće i četvrto mjesto, te osvojeni kup prije dvije godine. Izgrađen je novi stadion koji nosi ime jednog od najvećih igrača u povijesti kluba, Iona Oblemenca, a Universitatea na njemu ove sezone bilježi prosječnu posjetu od 13 000 gledatelja, što je otprilike četiri puta više od prosjeka rumunjske lige. Uglavnom, čine se kao klub u uzletu. Iz tih starih vremena i susreta protiv Hajduka i Željezničara u Europi mi je Universitatea ostala u pamćenju kao najduža riječ koju sam uspio izgovoriti. Nije to lako kad imate sedam-osam godina: U N I V E R S I T A T E A. Nešto kasnije sam naučio još dužu: Szekesfehervar.

FC KOBENHAVN – MIDTJYLLAND

prva danska liga, nedjelja 20:00

Ova dva kluba vladaju danskom ligom posljednjih pet godina. Domaćin ove utakmice u tom razdoblju vodi s 3:2 u naslovima, ali ove sezone se čini da će Midtjylland (u ovom tekstu već ranije spomenut), izjednačiti omjer. Trenutno imaju osam bodova prednosti ispred Kobenhavn, a prvo mjesto na ljestvici drže još od početka rujna prošle godine. Dok je Kobenhavn vrlo uvjerljiv kod kuće (14 utakmica, 12 pobjeda), Midtjylland ima brutalan skor u gostima: 14 utakmica, 13 pobjeda, samo jedan remi i to kod Kobenhavna ranije tijekom sezone. Iako obje ekipe dominiraju svaka u svojoj kategoriji, na listi najboljih strijelaca i asistenata lige njhovih igrača uopće nema u prvim redovima. Timski rad, nema isticanja pojedinaca.

ISTANBUL BAŠAKŠEHIR – GALATASARAY

prva turska liga, nedjelja 20:00

Prije izbijanja korone smo se puno bavili turskom ligom jer je bila jedna od najzanimljivijih zbog nekoliko bodovno izjednačenih klubova na samom vrhu ljestvice. Turci su u nastavku odigrali dva kola i najuvjerljiviji sa svih šest bodova je baš domaćin ove utakmice, a koji je tako i izbio na prvo mjesto i to po prvi puta ove sezone. Radi se o momčadi na čijoj klupi sjedi bivša legenda Galatasaraya, Okan Buruk, a napadački dio predvode prekaljeni Demba Ba, Enzo Crivelli i Edin Višća. Galatarasay još legendarnijeg Fatiha Terima se loše vratio nakon korone, neočekivanim porazim kod Rizespora i onda domaćim još manje očekivanim 3:3 remijem s Gaziantepom. Umjesto da se malo približe samom vrhu, dodatno su zaostali i trenutno su osam bodova iz Bašakšehira. Imaju još samo šest kola pred sobom i više nema puno mjesta ni vremena za ispravljanje kikseva. Ostali su bez Muslere na vratima zbog slomljene noge što u njegovim godinama može biti i ozljeda koja završava karijeru, ali ekipa u čijim redovima igraju Ryan Babel, Radamel Falcao, Sofiane Feghouli, Yuto Nagatomo i drugi je uvijek opasna.

OLIMPIJA – MARIBOR

prva slovenska liga, nedjelja 20:45

Slovenski Večni derbi se igra od početka šezdesetih godina, kada su se dva kluba redovito susretala u drugoj jugoslavenskoj ligi. Od početka samostalne slovenske lige 1991. godine, to je postala središnja utakmica nogometne sezone kod naših susjeda. Imali su par sezona prekida kada je prije petnaestak godina Olimpija bankrotirala i počinjala pod novim imenom, ali u zadnje vrijeme je to opet punokrvni sudar između Zmajčeka i Vijoličastih. Zato i elitni večernji televizijski termin. Olimpijom smo se detaljnije bavili prije tri kola, a u međuvremenu su izgubili od Celja, smijenili trenera, pa doživjeli pravu katastrofu 0:5 kod kuće od ekipe Brava i u posljednjem kolu tijesno pobijedili loše Domžale. Maribor je skoro već digao ruke od naslova, kada je doveo Sergeja Jakirovića na klupu i od tada nanizao četiri uzastopne pobjede i došao Olimpiji samo na bod zaostatka. S obzirom na to da nas čeka još sedam kola, borba za naslov se tek rasplamsala.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!