Košarka

Žilavec: 'Odigravanje ABA lige nije pod pitanjem, način jest'

Matej Kačan • utorak, 28.07.2020.
Žilavec: 'Odigravanje ABA lige nije pod pitanjem, način jest'
Foto: Pixsell

Direktor KK Zadar Željko Žilavec je za lokalnu televiziju progovorio o aktualnostima u svom klubu, dolasku pojačanja i o sudbini odigravanja ABA lige...

Koronavirus je već odgodio početak ABA lige za dva tjedna, a sam format lige i različita pravila u različitim državama u regiji dovode pod pitanje samo odigravanje lige i način istog. Strasti umiruje direktor KK Zadar Željko Žilavec koji kao dio Skupštine ABA lige sudjeluje u organizaciji.

"Po ovome sada, liga nije upitna. Forma i način odigravanja je pod pitanjem. Hoće li se steći uvjeti za redovno odigravanje ili će se odigrati neka druga opcije, primjerice da se odigraju sve utakmice sa slovenskim klubovima ako se ode u Sloveniju, isto kao i neki klub koji dođe u Hrvatsku pa odigra i s nama i s Cibonom i sa Splitom, to ostaje jedna od mogućnosti."

Ako pogledamo protokole liga koje su uspjele početi i završiti svoja prvenstva u najvećim sportovima, vidimo da je takav pothvat jako kompliciran i skup. Traže se rigorozne mjere koje nije lako poštivati.

"Najveći izazov, pa i onaj financijski je testiranje igrača jer je u radnoj verziji predviđeno testiranje dvaput tjedno i to je ogroman trošak. No situacija je takva da se moramo zaštititi ako želimo igrati. Moramo maksimalno zaštititi igrače jer bez njih nema ni igre", kazao je Žilavec.

A igrača još nedostaje u rosteru KK Zadar. Stigle su tek dvije seniorske prinove, a očekuje se još tri do četiri igrača. Navijači Zadra najviše čekaju startnog šutera i centra, a mogli bi ih dobiti vrlo brzo.

"Situacija je malo komplicirana u pitanju putovnica. Nekima su istekle, trebaju ih raditi da ne bi morali raditi vize. Mislim da ćemo kroz ovaj tjedan imati noviteta i vjerujem da ćemo na kraju biti zadovoljni. Pripreme počinju 3. kolovoza i vjerujem da ćemo do tad imati 90 posto sastava, ako ne i kompletan roster."

No, ako se i rosteri kompletiraju i ABA liga krene, ostaje pitanje navijača na tribinama. Posebno se to tiče Zadra koji uvijek ima brojnu i bučnu podršku na domaćem terenu i prazne bi tribine bile ogroman hendikep.

"Košarka se ipak igra radi publike i navijača i ovo kako sad stvari izgledaju, za sada ne vodi k tome da će navijača biti. No to ne znači da se situacija neće popraviti i da će biti proglašene mjere koje će dozvoliti gledanje u određenom broju. Ja vjerujem da ćemo imati podršku od svih. Kako svima, tako i nama", završio je direktor kluba.

FOTO: Marko Dimić/PIXSELL

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!