Nogomet

Od Mužeka i Jurčevića do Marcela Brozovića, Kalinić jedini strijelac

Mihaela Bradovski • petak, 21.08.2020.
Od Mužeka i Jurčevića do Marcela Brozovića, Kalinić jedini strijelac

Brojni hrvatski nogometaši od samostalnosti su nastupali u finalnim susretima Kupa Uefe odnosno Europske lige, a prvi koji je upisao minutažu je Damir Mužek kod Otta Barića u Salzburgu...

Hrvatski nogometaši i prije samostalnosti i nakon proglašenja igrali su važne uloge u svojim klubovima te nastupali u završnici Kupa Uefe ili Europske lige. Neki su kao kapetani podizali pehar, neki proglašavani najboljim igračem finala, dio ih je ostajao na klupi, ali u svakom slučaju davali su doprinos. Večeras će nastupiti još jedan, Marcelo Brozović u dresu Intera.

Prvi Hrvat koji je igrao u finalu tadašnjeg Kupa Uefe od hrvatske samostalnosti, 1994. godine, bio je Damir Mužek. Otto Barić je tada bio trener Austrije Salzburg, a u finalu je protivnik bio Inter iz Milana. U toj prvoj utakmici u Beču Inter je slavio 1:0 golom Nicole Bertija, a Mužek je odradio drugo poluvrijeme umjesto Martina Amerhausera. Tada je član Austrije bio i Nikola Jurčević, no on je propustio prvu utakmicu, ali je zato igrao u uzvratu u Milanu cijelu utakmicu. Mužek je tu ostao na klupi. Niti u uzvratu Austria nije uspjela doći do pobjede, Inter je ponovno bio bolji 1:0, ovaj put golom nizozemskog reprezentativca Wima Jonka.

I godinu dana kasnije Hrvat se borio za trofej, Robert Jarni s Juventusom je ostao kratak i nije uzeo titulu. Sjećamo se tada jake Parme koja je u finalu bila uspješnija i to zajhvaljujući pobjedi u prvom susretu. Dino Baggio donio je Parmi prednost i s tih 1:0 otišla je na uzvrat. U uzvratu je Gianluca Vialli vratio Juventus u igru, no opet je Baggio bio koban, zabio je za konačnih 1:1 i trofej Parme. Jarni je odigrao svih 90 minuta u oba susreta.

2000. godine u finalu u Kopenhagenu susreli su se Galatasaray i Arsenal, a Turci su zahvaljujući boljem izvođenju jedanaesteraca došli do pobjede. Davor Šuker ušao je u igru kod Arsenala u 115. minuti umjesto Marca Overmarsa između ostalog i zbog jedanaesteraca, ali u prvoj seriji nije bio precizan, pogodio je vratnicu, kasnije je promašio i Patrick Vieira dok su svi igrači Galatasaraya bili precizni i momčad iz Istanbula odnijela je trofej.

Pet godina kasnije finale je igrano u Lisabonu gdje je Sporting iz Lisabona bio domaćin u pravom smislu riječi, ali na kraju je ostao bez trofeja, moskovski CSKA slavio je s 3:1. Do 67. minute u sastavu CSKA bio je i Ivica Olić kojeg je zamijenio Miloš Krasić. Aleksej Berezucki, Juri Žirkov i Vagner Love zabijali su za CSKA dok je Rogerio zabio vodeći pogodak za Sporting nakon pola sata igre.

Manchester je ugostio finale 2008. godine kada je Zenit igrao protiv Rangersa i odnio pobjedu 2:0. I ovdje je jedan Hrvat na kraju slavio i to Ivica Križanac koji je odradio cijelu utakmicu u dresu Zenita. Denisov i Zirjanov u zadnjih 20 minuta osigurali su trofej Rusima.

I sljedeće godine Hrvat je bio s peharom u rukama i to u Istanbulu Darijo Srna koji je sa Šahtarom u produžecima bio bolji od Werdera. Srna je odradio cijelu utakmicu, a na klupi Werdera ostao je Jurica Vranješ. Luiz Adriano je doveo Šahtar u vodstvo koje je poništio Naldo, ali u 97. minuti Jadson je donio pobjedu Ukrajincima.

Na sljedeće finale čekalo se do 2014. godine kada je Ivan Rakitić kao kapetan predvodio Sevillu do trofeja. Protivnik u finalu u Torinu bila je Benfica, u 120 minuta pogodaka nije bilo te je odluka pala s 11 metara gdje je Sevilla bila bolja s 4:2. Rakitić je trebao pucati u petoj seriji, ali nije bilo potrebe. U konačnici proglašen je za igrača utakmice.

Sevilla je obranila titulu sljedeće godine u Varšavi, ali bez Rakitića koji je već tišao u Barcelonu. U dresu Dnipra igrao je Nikola Kalinić i upravo on je bio strijelac prvog pogotka na susretu. Sevilla je do 31. minute okrenula rezultat golovima Krychowiaka i Bacce da bi Rotan na kraju prvog dijela poravnao na 2:2. Pobjedu Sevilli osigurao je Bacca golom u 73. minuti.

Sevillina vladavina nastavila se i 2016. godine kada je u Baselu s 3:1 bila bolja od Liverpoola. Cijelu utakmicu u dresu Redsa odradio je Dejan Lovren, a njegova momčad imala je prednost na odmoru golom . U drugom poluvremenu Coke zabija dva gola, a Gameiro jedan za pobjedu Seville.

2018. godine Šime Vrsaljko s Atleticom je u finalu u Lyonu nadigrao Marseille s glatkih 3:0. Vrsaljko je odradio prvo poluvrijeme nakon čega ga je zamijenio Juanfran, a Atletico je slavio s 3:0 golovima Griezmanna (dva) i Gabija.

Ni prošlogodišnje finale nije proteklo bez Hrvata. Mateo Kovačić odigrao je vrlo dobru utakmicu u pobjedi Chelseaja 4:1 protiv Arsenala. Giroud, Pedro i Hazard (dva) bili su ljudi odluke, a Kovačić je igrao do 76. minute kada ga je zamijenio Ross Barkley. Jedini strijelac za Arsenal bio je Alex Iwobi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!