Tenis

Thiem nakon velike drame i četverosatne bitke preokretom do titule na US Openu

Branimir Korać • ponedjeljak, 14.09.2020.
Thiem nakon velike drame i četverosatne bitke preokretom do titule na US Openu

Dominic Thiem pobjednik je US Opena za ovu godinu. U finalnom dvoboju protiv Alexandera Zvereva vratio se iz teške situacije i odnio pobjedu u pet setova...

I bez niza velikih igrača, unatoč diskvalifikaciji Novaka Đokovića koja je došla na način na koji je došla, ovaj US Open nije razočarao. Bilo je neobično što nema Federera, Nadala, ali turniri bez njih i jesu bliska budućnost i na to se moramo priviknuti. Teniska budućnost bila je u New Yorku i nije razočarala.

Finale je ponudilo sjajan meč, pun preokreta i neizvjesnosti, a završeno je u tie-breaku petog seta. Očekivao se zanimljiv i neizvjestan dvoboj i takav je i bio. Dominic Thiem ušao je u meč kao blagi favorit i to je i potvrdio odličnim nastupom u finalu gdje je pokazao karakter i kako ne odustaje bez obzira u koliko teškoj situaciji bio.

Thiem je do finala stigao uz samo jedan izgubljeni set i to protiv Marina Čilića, bio je dosta kraće na terenu nego Zverev koji je izgubio do finala čak šest setova i imao je iza sebe još u polufinalu težak meč u pet setova.

No to u početku nije ostavilo traga na Nijemcu koji je fantastično ušao u meč. Zverev je doslovno projurio kroz prvi set i uzeo ga sa 6:2, a s odličnom igrom nastavio je i u drugom setu gdje je poveo s 5:1.

Tu se Thiem polako počinje buditi. Kod 5:1 spasio je tri set lopte i zatim još jednu u sljedećem gemu gdje je napravio break i ubrzo smanjio na 5:4. Zverev je uspio uzeti set sa 6:2, ali vidjelo se da je Thiem u uzlaznoj putanji.

U treći set Zverev je ušao uz novi break i 2:1, no odmah je izgubio svoj servis i Thiem se vratio. U završnici seta Austrijanac radi pritisak i kod 5:4 na servisu Zvereva za ostanak u setu radi break te sa 6:4 uzima treći set.

Četvrti set protekao je u potpunoj dominaciji Thiema i break je visio u zraku. Kod 3:2 Austrijanac je ispustio 15:40 da bi kod 4:3 ipak stigao do breaka i ubrzo i četvrtog seta. Dok je on Zverevu konstantno prijetio, Nijemac je na reternu u cijelom setu osvojio samo dva poena.

Odlučujući set ponudio je novu dramu. Kod 4:3 Thiem gubio servis i Zverev dolazi do servisa za meč. Nervoza je odradila svoje i Zverev gubi servis, a onda Thiem dolazi do još jednog breaka i kod 6:5 on ima servis za meč. Dogodila se ista stvar i niti on nije dovršio posao. Odlučio je tie-break gdje je Thiem iskoristio ukupno treću meč loptu i s 8:6 stigao do pobjede.

Mnogi su bili spremni staviti ruku u vatru da će Thiem prvi Grand Slam osvojiti na zemlji, međutim Austrijanac je na ove godine bržem US Openu stigao do kraja.

Thiem je prvi Austrijanac nakon Thomasa Mustera (1995. Roland Garros) s titulom na Grand Slam turnirima i njih dvojica su ujedno i jedini Austrijanci koji su uspjeli osvojiti neki Grand Slam turnir.

US Open, finale:
Dominic Thiem (Austrija, 2) - Alexander Zverev (Njemačka) 2:6, 4:6, 6:4, 6:3, 7:6(6)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!