Košarka

Fantastični James uveo Lakerse u NBA finale nakon deset godina

Matej Kačan • nedjelja, 27.09.2020.
Fantastični James uveo Lakerse u NBA finale nakon deset godina

Po prvi put nakon 2010. godine, Los Angeles Lakersi su ušli u NBA finale. Denver Nuggetsi ipak neće još jednom okrenuti 1-3 zaostatak jer su Lakersi u petoj utakmici slavili sa 117:107...

Deset punih godina su Los Angeles Lakersi čekali na ulazak u NBA finale. Nakon naslova u finalu protiv Boston Celticsa je uslijedila suša i razočaranja koja su napokon prekinuta kad je u grad stigao dvojac Anthony Davis-LeBron James.

Upravo su njih dvojica praktički sami slomili Nuggetse i u petoj utakmici te tako nisu dozvolili Denveru da još jednom pokuša okrenuti 1-3 zaostatak u seriji i ispiše povijest. No, bio je Denver blizu, posebno nakon jako dobre treće dionice.

Prva je četvrtina protekla u egalu, dok u drugoj James igra simultanku i s nekoliko mini-serija vodi Lakerse na osam, a onda i na deset poena razlike za 61:51 na veliko odmoru. Jednako sjajno kreću Lakersi i u treću dionicu pa je nakon 28 minuta igre velikih 16 razlike, no onda slijedi pad.

Razigrali su se Jokić i Millsap i snizili na 10 razlike, a onda se priključuju i Grant i Jamal Murray pa je nakon jedne 15:4 serije Denver stigao do poravnanja koje ne drži na kraju treće jer je Davis zaključio tricom.

Odmah početkom četvrte na šest razlike tricom diže Kuzma, a onda stvar u svoje ruke preuzima James koji sigurno kormilari do kraja. Povezao je pet poena za sedam razlike te je do kraja odbio svaki pokušaj Nuggetsa za povratak. Ključna je bila serija od 12:4 gdje je ugradio devet poena uz jednu tricu Dannyja Greena i Lakersi su unutar zadnje dvije minute pobjegli na 115:103.

Završilo je 117:107, a James je bio nezaustavljiv s 38 poena, 16 skokova i 10 asistencija za svoje deseto NBA finale u karijeri te lovi svoj četvrti naslov. Svoje prvo finale je nakon osam godina karijere uhvatio Davis koji je ubacio 27 poena uz pet skokova, dok je Green zabio 11.

Kod Nuggetsa je prednjačio trojac Grant-Jokić-Murray. Prva dvojica su zabila po 20, a Jokić je dodao i sedam skokova te pet dodavanja, a Grant devet skokova. Murray je ubacio poen manje, ali uz osam asistencija. Lakersi u finalu čekaju boljeg iz ogleda Miami Heata i Boston Celticsa. Ako Boston okrene, to znači da gledao reprizu NBA finala iz 2010. kad su se najveći NBA rivali također sreli u finalu, a u epskih sedam utakmica je Lakerse do naslova vodio danas pokojni Kobe Bryant.

NBA, finale Zapada:
LA Lakers - Boston Celtics 117:107 (4-1)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!