Automoto

Hamilton slavio u mokroj Turskoj i osvojio sedmi naslov u karijeri!

Matej Kačan • nedjelja, 15.11.2020.
Hamilton slavio u mokroj Turskoj i osvojio sedmi naslov u karijeri!

Sjajnu utrku smo gledali na VN Turske po kiši i mokroj stazi. Iako je startao šesti, Lewis Hamilton se popeo do pobjede te je i matematički osigurao sedmi naslov u karijeri...

Novi/stari, do danas šesterostruki, a od dana sedmerostruki svjetski prvak u Formuli 1 je Britanac Lewis Hamilton. Iako je na VN Turske startao tek šesti, Hamilton se u uzbudljivoj utrci popeo do pobjede i matematičkog osiguravanja naslova jer je Valtteri Bottas ostao bez bodova.

Uzbuđenju je uvelike kumovala kiša i mokra staza koja je režirala mnoge prevrate i promjene u poretku. Hamilton je startao tek šesti i u gotovo pa nevjerojatnom epilogu se popeo. Bilo je mnogo duela, odlazaka u boks, izvrtanja na stazi i poredak se potpuno promijenio u odnosu na start.

Veći dio utrke je na čelu proveo Lance Stroll koji je bio i prvi na kvalifikacijama, ali mu je jedan ulazak u boks i promjena guma pokvarila sve, gume se nisu dobro primile i Stroll je potpuno usporio i do kraja pao na deveto mjesto. Sjajnu je utrku odradio Sergio Perez na drugom mjestu, a u dramatičnom raspletu je do treće pozicije došao Sebastian Vettel.

Nijemac se vratio na postolje nakon godinu dana iako je startao 12., a u pretposljednjem je krugu iskoristio grešku momčadskog kolege Charlesa Leclerca koji je napao Pereza i pogriješio te je Vettel skočio na treće mjesto.

Fantastičan je bio i Carlos Sainz koji je s 15. pozicije došao do pete, a tragičari su Max Verstappen i Bottas koji su pali u poretku pa je Bottas ostao 13., a Max šesti te su omogućili Hamiltonu da izgradi 110 bodova prednosti pred drugoplasiranim u ukupnom poretku.

Ovo je Hamiltonu šesti naslov u nizu koji traje od 2014. te uz onaj 2008. ima sedam naslova i izjednačen je na vrhu vječne liste s Michaelom Schumacherom kojeg je nedavno i pretekao po broju ukupnih pobjeda u karijeri. Mercedes je naslov u poretku konstruktora osigurao još prošli tjedan.

Formula 1, VN Turske:
1. Lewis Hamilton (Mercedes)
2. Sergio Perez (Racing Point) +31.633
3. Sebastian Vettel (Ferrari) +31.390
4. Charles Leclerc (Ferrari) +33.858
5. Carlos Sainz (McLaren) +34.363
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!