Rukomet

Červar: 'Želim se oprostiti kao pobjednik s olimpijskom medaljom'

Matej Kačan • petak, 01.01.2021.
Červar: 'Želim se oprostiti kao pobjednik s olimpijskom medaljom'
Foto: Pixsell

Hrvatski rukometni izbornik Lino Červar je u razgovoru otkrio da se od klupe želi oprostiti s olimpijskom medaljom, a iznio je i zanimljiv stav o Leu Messiju i Cristianu Ronaldu...

Hrvatska rukometna reprezentacija započela je s pripremama za SP u Egiptu te je otputovala u Poreč, a intervju za 24 sata je povodom toga dao izbornik Lino Červar. Za početak se prisjetio prošle godine i srebra s europske smotre.

"Kako sam samo ponosan bio. Naše je finale gledalo milijun i 700 tisuća gledatelja. Pazite, samo je sto tisuća više gledalo nogometno finale protiv Francuske. Izluđivali smo ljude našim utakmicama na EP-u. Otišli smo tamo sa sedam debitanata i uzeli smo srebro. To je bio naš novi epski uspjeh", prisjetio se Červar prošlogodišnjeg finala za 24 sata.

Pred Červarom je godina u kojoj treba ponoviti uspjeh s EP i nadmašiti ga jer izbornik u ovoj godini napušta klupu reprezentacije, a SP i Olimpijske igre su prilika da se oprosti u godini sa zlatom.

" Želim u trenersku mirovinu otići kao pobjednik. Želim otići s olimpijskom medaljom. Mi smo jedini stalno u vrhu u posljednjih 17 godina. I Dancima i Francuzima su se znali dogoditi baš jako loši rezultati, ali mi smo uvijek pri vrhu. Ovo će biti SP na kojemu bi ključnu ulogu mogla igrati korona. Tko zna tko će biti u kakvom sastavu, a tamo ćemo imati testiranja svako dva dana. Čeprkat će igračima po nosu par puta tjedno, specifični će to biti uvjeti. Mi se, naravno, nadamo novom velikom rezultatu", poručio je izbornik.

Červar naglašava da se pazio korone i još nije zaražen, a otkrio je i koji su mu ciljevi i projekti nakon trenerske karijere.

"Posljednjih pet godina radim na jednom jedinstvenom, originalnom, nikad viđenom projektu. To je originalni projekt kako u sportu raditi s mlađim dobnim skupinama, od sedam do 18 godina. Može se koristiti i za, primjerice, košarku, ne samo za rukomet. To sad dovršavam, a prvi će taj okvirni program i plan dobiti PPD Zagreb. Tamo sam sad u ulozi savjetnika. Čovjek uči dok je živ, a ja sam se potrudio da napravim nešto jedinstveno u svijetu sporta kod nas. To će sigurno pomoći u budućnosti da i dalje razvijamo sjajne sportaše, ali sad od doslovno prvog susreta s loptom", otkrio je Červar.

Červar nije htio direktno odgovoriti na pitanje tko je najbolji rukometaš svih vremena, ali je otkrio neka imena koja iznimno cijeni i drži ih na vrhu liste. Povukao je paralelu s nogometom gdje je iznio neke neobične stavove.

" Tražite me da biram između onih koji su me i koji su Hrvatsku odveli na tron, a tu je toliko veličina. Balić, Duvnjak, Metličić, Džomba. Nemoguće je to odabrati. Ako gledamo strane igrače, onda je sigurno među najvećima Nikola Karabatić. Ne mogu reći da je najveći, ali sigurno je u krugu najboljih. Eto, Karabatić je istinski as, ono što recimo Lionel Messi nije. On je samo medijski as. Maradona je recimo bio pobjednik, baš kao i Cristiano Ronaldo, baš kao Balić i Karabatić u rukometu, a Messi za mene to nije. Pa primio je s Barcelonom osam komada od Bayerna. Gdje je bio? Pa on je tada morao preuzeti odgovornost. Ronaldo je pobjednik, Messi je gubitnik. Da je on tako velik, onda bi s Argentinom bio svjetski prvak. Ronaldo je za mene veći, on uvijek zabije kad treba, lider je, istinski nogometni as, za razliku od Messija", zaključio je Červar.

FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!