Košarka

Corsley Edwards: 'Aco Petrović je najbolji europski trener s kojim sam radio'

Sportnet, Matej Kačan • ponedjeljak, 01.03.2021.
Corsley Edwards: 'Aco Petrović je najbolji europski trener s kojim sam radio'
Foto: Davor Sajko

Vrlo zanimljiv i opširan intervju je za Meridian Sport dao nekadašnji igrač Igokee, Cedevite, ali i Fenerbahčea, Granade te New Orleans Hornetsa Corsley Edwards koji se tom prilikom prisjetio svoje suradnje s Acom Petrovićem...

Plasman na Final Four Eurokupa i dalje ostaje najveći uspjeh u povijesti zagrebačke Cedevite koja je otišla u Ljubljanu i nakon fuzije danas nosi ime Cedevita Olimpija. Sjajna je to bila momčad, a veteransko vodstvo tad je davao Corsley Edwards.

204 cm visoki krilni centar je tad u Cedevitu stigao kao prekaljeni veteran s iskustvom igranja u NBA i diljem Europe, a u razgovoru za BiH portal Meridian Sport se prisjetio tih dana i suradnje s trenerom Acom Petrovićem:

"Gledao sam Acine utakmice iz Cibone, zaista me impresionirao, bio je strašno dobar. Kao trener, bio je stvarno pristupačan i opušten. Sjećam se, jednom prilikom sam ga pitao: 'Aco, kad je trening?' Odgovorio mi je: ‘Čovječe, ti si veteran, sve već znaš, znaš kako se pobjeđuje’. Bio je izuzetno dobar motivator, podizao nam je samopouzdanje. Mogu reći da je on najbolji europski trener s kojim sam ikad radio, potpuno je razumio igrače, znao je tko što treba učiniti da bismo pobijedili, zbog čega i jesmo bili veoma uspješni", kazao je Edwards.

Aco je poznat kao veliki motivator i trener koji mnogo toga gradi na odnosu s igračima, a pri tome je nekad koristio i ne baš konvencionalne metode. No, najbitnije je da je uvijek iskren prema igračima:

"Bilo mu je važno da nam je svima ugodno, nikad o nikome nije pričao iza leđa, bio je potpuno direktan. Znao je govoriti: 'Igraš kao k***c, moraš se popraviti', ali nikad se nisam ljutio jer sam bio svjestan da zna o čemu priča. Pogledajte neke snimke iz njegovih igračkih dana i sve će vam biti jasno", rekao je Edwards koji je nakon karijere bio i pomoćni trener u Denver Nuggetsima.

Manje znana poveznica iz dana u Cedeviti je njegovo veliko prijateljstvo s Dontayeom Draperom. Edwards i Draper vuku iste korijene, obojica su iz Baltimorea i bili su veliki prijatelji u Zagrebu.

"Bili smo na Final Fouru Eurokupa, a ljudi nisu ni znali tko smo. Dontayea Drapera i mene su pitali za koga igramo, mislili su da je to Cibona, pa Zagreb, nisu ni čuli za Cedevitu. Draper i ja smo sjajno kliknuli, on je također iz Baltimorea, znamo se još od ranije. Moj mlađi brat, koji je umro prije dvije godine, upoznao me s Cedevitom. On ih je pronašao na internetu, bio je dobar u tome, ali i u košarci. Rekao mi je da pozovem agenta i da imam priliku biti u ekipi s Draperom. On i ja smo se i igrački dobro slagali, zato smo i pobjeđivali, iako sam se razbolio na sredini sezone, međutim vratio sam se na Final Four. Bracey Wright je također bio s nama, sjajan bek, ali bio je tu s obitelji. Draper i ja smo iz Baltimorea, nismo mu htjeli previše smetati. Zagreb je vrhunski grad za zabavu, zaista je bilo odlično", prisjeća se Edwards.

Edwards je nakon kraja igračke karijere postao pomoćnik u Denver Nuggetsima gdje je radio na razvoju visokih igrača, a u ruke je dobio dva dragulja iz regionalnih prostora. Na Nikoli Jokiću i Jusufu Nurkiću je obavio sjajan posao.

"Bio sam asistent zadužen za razvoj visokih igrača. Trenirao sam Jusufa Nurkića, protiv koga sam igrao kad je bio u dresu Zadra, tako da je to bilo vrlo zabavno. Dosta vremena smo provodili zajedno kad je bio rookie, izlazili smo na večere", rekao je Edwards, a onda se okrenuo Jokiću:

"Prvi put kad sam vidio Nikolu Jokića, igrao je za Megu, imao je oko 16 godina. Bio sam apsolutno fasciniran, nisam mogao vjerovati što gledam. Bio je spor, nije zakucavao, ali je imao oči na leđima. Fantastičan dodavač, a mogao je i pogađati kad treba, sjajan šuter. Znao sam da od tog trenutka može samo napredovati. Sjećam se da su me neki treneri još tad pitali što mislim o njemu, rekao sam im da je nevjerojatno dobar i da ga očekujem u NBA ligi vrlo brzo. Otpuhao me, spor je, ali dodaje kao John Stockton. Da je bek, definitivno bi bio takav tip igrača", ocijenio je.

Ostatak razgovora uz dijelove o odrastanju u Baltimoreu, seriji "Žica", ali i o igranju u Fenerbahčeu i u NBA pročitajte na linku.

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!