Nogomet

Srbija krenula pobjedom, BiH remijem, Ukrajinci iznenadili Francuze

Matej Kačan • srijeda, 24.03.2021.
Srbija krenula pobjedom, BiH remijem, Ukrajinci iznenadili Francuze

U ostalim susretima prvog kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru je bilo mnoštvo rezultata i pokoje iznenađenje te mnogo pogodaka, a hrvatski su susjedi krenuli polovičnim uspjehom...

Sjajnu i zanimljivu prvu utakmicu pod novim izbornikom Piksijem Stojkovićem su reprezentativci Srbije prikazali protiv Irske. Čak pet pogodaka u Beogradu i pobjeda za Srbiju epilog su utakmice u kojoj su briljirali oni najiskusniji i stara lica u Srbiji, Dušan Tadić i Aleksandar Mitrović.

Irci su poveli preko Brownea u 18. minuti, ali onda na scenu stupa Tadić. Sjajni je igrač Ajaxa namjestio tri gola za preokret i rapsodiju, jedan Dušanu Vlahoviću te dva fantastičnom Mitroviću. Do kraja je smanjio Collins u 86. minuti, ali Irska nije uspjela do 3:3 i boda.

Drugi hrvatski susjedi, igrači BiH su krenuli bodom protiv Finske koji su na kraju morali čupati. Povela je Bosna preko Miralema Pjanića koji je u 55. promašio penal, ali je zakucao odbijanac, ali preokreće sjajni Teemu Pukki s dva pogotka. No, učinak sjajnog igrača Norwicha je djelomično poništio Miroslav Stevanović za podjelu bodova.

Pobjedom je krenula Crna Gora koja je u Latviji preokrenula vodstvo domaćina koje je donio Ikaunieks u 40. minuti. Stevan Jovetić pogađa samo minutu kasnije, a svojim drugim pogotkom je u 83. minuti donio tri boda Crnoj Gori.

U istoj skupini gdje je i BiH, u skupini D nema prvoplasirane ekipe jer je u Parizu Ukrajina napravila najveće iznenađenje remijem protiv Francuske. Francuzi su bili mnogo bolji te su krenuli dobro pogotkom Griezmanna u 19. minuti, ali je domaćina "presjekao" nesretni autogol Presnela Kimpembea od kojeg se lopta odbila u mrežu.

Dosta veliko iznenađenje se dogodilo i u prvoj utakmici dana, na susretu Turske i Nizozemske koji je ponudio mnogo pogodaka i rapsodiju Buraka Yilmaza. Napadač Lillea je u prvom dijelu zabio dva gola i šokirao je Nizozemce, a gotovo nestvarnih 3:0 postavlja Hakan Calhanoglu početkom drugog dijela.

Nadu Nizozemcima s brza dva pogotka vraćaju Klaassen i De Jong u 75. i 76. minuti, ali Yilmaz u 81. kompletira hat-trick za 4:2. Još je i Memphis Depay promašio kazneni udarac za Nizozemce u nadoknadi te je propustio priliku za maksimalno kompliciranje završnice.

Uz Crnu Goru i Tursku, na vrhu te skupine je i Norveška koja je potpuno očekivano svladala Gibraltar u gostima s 3:0, i to bez golgeterskog učinka Erlinga Haalanda. Pogađali su Sorloth, Thorstvedt i Svensson.

U skupini E su favoriti bili vrlo sigurni. Čak i bez Edena Hazarda i Witsela je Belgija kod kuće preokretom svladala Wales, Wilsonov pogodak su anulirali Kevin de Bruyne, Thorgan Hazard te Romelu Lukaku. Najefikasniji susret dana odigrao se u Estoniji gdje je domaćin poveo preko Sappinena, ali onda slijedi rapsodija.

Česi su do poluvremena zabili četiri gola, po jedan Schicka i Baraka te dva Tomaša Součeka, a Souček je u drugom dijelu dodao još jedan za hat-trick. Visokih 6:1 postavlja Jankto u 56. minuti, dok su Estonci do kraja samo smanjili na 6:2

Slabije od očekivanog su odigrali i Portugalci, ali su ipak slavili protiv Azerbajdžana. Na neutralnom terenu u Torinu je Portugal bio domaćin, a slavio je tek autogolom Medvedeva iz 36. minute.

Kvalifikacije za SP 2022., prvo kolo:
Srbija - Irska 3:2
Finska - BiH 2:2
Latvija - Crna Gora 1:2
Francuska - Ukrajina 1:1
Turska - Nizozemska 4:2
Gibraltar - Norveška 0:3
Estonija - Češka 2:6
Belgija - Wales 3:1
Portugal - Azerbajdžan 1:0

SP 2022., kvalifikacije, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Portugal1:0Azerbajdžan
Srbija3:2Irska
1Srbija 25:4+14
2Portugal 23:2+14
3Luksemburg 11:0+13
4Azerbajdžan 10:1-10
5Irska 22:4-20

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometReprezentacija
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • patkovic25.03.2021. u 16:59
    ovaj tadić je visok nivo modrića sa brzom reakcijom i preciznim pasom, 3 gola , 3 njegove asistencije
    patkovic
  • ZEEBANCIA25.03.2021. u 08:52
    U prvoj rečenici trebalo bi ispraviti: umjesto "pod novim izbornikom Piksijem Subotićem" trebalo bi pisati "pod novim izbornikom Piksijem Stojkovićem". Piksi Subotić (pravo ime Slobodan Subotić) je bivši košarkaš i sadašnji trener, a Piksi Stojković (pravo ime Dragan Stojković) je bivši nogometaš... [više na forumu]
    ZEEBANCIA