Vodeni sportovi

Zagreb i Jarun domaćini Svjetskog veslačkog kupa

Sportnet • srijeda, 31.03.2021.
Zagreb i Jarun domaćini Svjetskog veslačkog kupa

Po prvi put u povijesti, grad Zagreb će na Jarunu ugostiti Svjetski veslački kup koji će se održati od 30. travnja do drugog svibnja u tri regate...

Pred našim veslačima uzbudljiva je natjecateljska godina. Pored Europskog i Svjetskog prvenstva kao i Olimpijskih igara, u Hrvatskoj - zemlji s bogatom veslačkom tradicijom, prvi put u povijesti održat će se Svjetski veslački kup. Riječ je o godišnjoj seriji od tri regate koje djeluju kao predvodnik Svjetskog veslačkog prvenstva, a koje se održava tijekom tri dana s ubrzanim sustavom napredovanja od kvalifikacija do finala.

"Ponosni smo što se prvi put u povijesti Svjetski veslački kup održava na zagrebačkom Jarunu. Ovo natjecanje ne promovira samo sport, već je bitno za cjelovitu promociju Hrvatske i Zagreba kao povijesnog i kulturnog središta, turističke destinacije i suvremene europske metropole. Naši sportaši ostvarili su izvanredne sportske rezultate, ispisali veslačku povijest i zaslužuju nastup na domaćem terenu. Svojim rezultatima privukli su i mlađe uzraste da se krenu baviti veslanjem, tako da u budućnosti možemo očekivati još puno vrhunskih rezultata", naglasio je predsjednik Hrvatskog veslačkog saveza, Branimir Bašić.

Na zagrebačkom Jarunu okupit će se najpoznatije svjetske posade koje će predvoditi olimpijski, svjetski i europski pobjednici, braća Martin i Valent Sinković u dvojcu bez kormilara i Damir Martin u samcu. Za Hrvatsku će nastupiti i sestre Ivana i Josipa Jurković u disciplini dvojac bez kormilara, David Šain i Goran Mahmutović u dvojcu na pariće te Ivan Piton, Marko Ukropina, Anton i Patrik Lončarić u četvercu bez kormilara. Svima njima ovo će biti prvi 'svjetski nastup' na domaćem terenu i s ponosom čekaju dolazak svojih svjetskih konkurenata.

Pripreme za Svjetski veslački kup u punom su jeku, a sanacija sportskih objekata na zagrebačkom jezeru Jarun trebala bi biti gotova desetak dana uoči održavanja veslačkog spektakla.

"U ova teška vremena događa se nešto lijepo na Jarunu, preuređenje nakon više od 30 godina. Napokon se obnavlja naš drugi dom, veslačka staza, a sve to povodom održavanja Svjetskog kupa prvi puta u Hrvatskoj. Cijela svjetska elita doći će ovdje, vidjeti gdje gradimo naše karijere i uživati na našem jezeru, a svi zajedno ostavljamo nešto generacijama iza sebe. Mislim da je to jedna lijepa prigoda i nadamo se da će nas naši navijači zbog sigurnosti i epidemioloških pravila bodriti putem malih ekrana te nam pružiti podršku na društvenim mrežama", rekao je proslavljeni olimpijac, Damir Martin.

Prema smjernicama za upravljanje događajima Svjetska veslačka federacija, Hrvatski veslački savez i Olimpijski odbor razvili su COVID -19 plan zaštite za organiziranje sportskih događaja na temelju preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Plan su pažljivo pregledali i odobrili Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatski stožer civilne zaštite. Svjetska veslačka federacija i Olimpijski odbor uvjereni su da su mjere koje se planiraju primijeniti prikladne kako bi se rizik od prijenosa i infekcije na događaju sveo na minimum. Plan zaštite regate COVID -19 dostupan je na http://www.zagrebrowing.com/.

Svjetski veslački kup je najveće veslačko natjecanje nakon Svjetskog prvenstva, a očekuje se nastup oko tisuću najboljih svjetskih veslača. Slike grada Zagreba, samog srca Europe, otići će u 50 zemalja koji će direktnim TV prijenosom imati priliku uživati u veslačkom spektaklu. Svjetsko veslačko natjecanja u Zagrebu najvjerojatnije će se zbog epidemioloških mjera odvijati bez publike no Hrvatska televizija prenosit će natjecanja uživo!

FOTO: Darko Zibar

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!