EP 2021. (U-21), skupina D, 3. kolo, 31.03.2021, 18:00 h, Stadion Bonifika, Koper
Suci: Harm Osmers (Njemačka)
Hrvatska (U21)
Hrvatska (U21)
Domagoj Bradarić 90'+2'
1:2(0:1) Engleska (U21)
Eberechi Eze 12' (11m)
Curtis Jones 74'
Engleska (U21)

Povijesni rezultat: Hrvatska golom u sudačkoj nadoknadi izborila četvrtfinale!

Jan Šneler • srijeda, 31.03.2021.
Povijesni rezultat: Hrvatska golom u sudačkoj nadoknadi izborila četvrtfinale!
Foto: Pixsell

Dramatična i teška utakmica u Kopru i na kraju ipak prolaz Hrvatske u četvrtfinale! Engleska je odnijela pobjedu 2:1, ali za prolaz je trebala dva razlike što je imala do 92. minute. Tada Domagoj Bradarić sjajnim udarcem zabija za 2:1 i odvodi Hrvatsku među osam najboljih!

Hrvatska (U21)
Engleska (U21)
Hrvatska (U21)
Engleska (U21)
12
Dominik Kotarski
2
Marin Šverko
(do 86')
22
Mario Vušković
16
Bartol Franjić
11
Domagoj Bradarić
7
Luka Ivanušec
8
Nikola Moro
3
Hrvoje Babec
(do 64')
17
Kristijan Bistrović
(do 76')
21
Dario Špikić
(do 64')
14
Dario Vizinger
(do 86')
Pričuvni igrači
4
David Čolina
64'
13
Mihael Žaper
64'
10
Lovro Majer
76'
20
Petar Musa
86'
18
Marko Divković
86'
Trener
Igor Bišćan
1
Aaron Ramsdale
2
Max Aarons
15
Japhet Tanganga
12
Ben Wilmot
3
Lloyd Kelly
8
Conor Gallagher
16
Oliver Skipp
20
Eberechi Eze
17
Curtis Jones
9
Eddie Nketiah
(do 71')
21
Dwight McNeil
(do 90')
Pričuvni igrači
19
Rhian Brewster
71'
14
Ryan Sessegnon
90'
 
 
 
Trener
Aidy Boothroyd

Premda je izgubila od Engleske, mlada hrvatska U-21 selekcija izborila je plasman u četvrtfinale Europskog prvenstva. Fenomenalan uspjeh za Hrvatsku koja pod vodstvom Igora Bišćana igra vrlo dobro i pokazuje ne samo kvalitetu već i dobar timski duh. U dosta stresnoj i teškoj utakmici, u kojoj su obje reprezentacije imale svojih prilika, Hrvatska je na kraju u pravoj drami, golom u sudačkoj nadoknadi izgubila s razlikom koja ju vodi dalje.

Nakon uvodnih nekoliko minuta u kojima su se ispitivale snage, Engleska je krenula u veliku ofenzivu. Počelo je s odličnim udarcem Curtisa Jonesa u 9. minuti koji je odsjeo na gredi, a nažalost završilo pogotkom tri minute kasnije.

U šesnaestercu se zagradio Bartol Franjić, pao kao pokošen Eddie Nketiah, a sudac Harm Osmers pomalo naivno pokazuje na bijelu točku. Uvjereni smo da je bilo VAR tehnologije, kako bi odluka bila poništena. No, to i nije važno jer je u 12. minuti Eberechi Eze mirno poentirao s bijele točke.

U narednom razdoblju Englezi su nastavljali dominirati, pritisnuli Hrvatsku na njenu polovicu, ali srećom mladi Vatreni izdržali su pritisak. Malo su i Englezi primili igru, nisu više visoko stajali, a u 32. minuti Hrvatska je mogla doći do izjednačenja.

Nikola Moro lijepo je proslijedio povratnu loptu za Darija Špikića koji je bio sam na nekoliko metara, ali pucao je visoko iznad gola. Svega pet minuta kasnije, stopostotnu šansu imao je Luka Ivanušec. Ukrao je loptu na dvadesetak metara, silovito se sjurio i izbio sam pred vratara, ali pucao je malo slabije i Aaron Ramsdale odlično je obranio.

Minutu kasnije ponovno prijeti Jones iz kontre, ali njegov udarac prolazi šumu nogu i srećom odlazi pored gola. Poluvrijeme je završilo minimalnim vodstvom Engleske premda se treba priznati kako je Hrvatska izgledala jako dobro i nije zaslužila gubiti u prvom dijelu.

U nastavku susreta Engleska je dobila odličnu priliku već u 54. minuti. Pogriješila je hrvatska obrana, sam je bio Nketiah, ali s ruba kaznenog prostora puca točno u Dominika Kotarskog. Bolje je Engleska izgledala u drugom dijelu, Hrvatska se malo povukla očito svjesna kako je u drugom susretu Portugal riješio pitanje pobjednika protiv Švicarske.

U 63. minuti opasno je iz slobodnog udarca tukao Dwight McNeil, ali i ovoga puta sreća je bila na hrvatskoj strani te je njegov udarac pogodio stativu. Hrvatske dugo nije bilo u napadačkim akcijama, a onda je ponovno dobila gotovo stopostotnu šansu.

U 71. minuti sjajno je povukao Ivanušec, proigrao Moru koji je dotrčavao s desne strane i očigledno ostavši bez snage pucao jako loše pored gola. Nažalost, tri minute kasnije došao je i drugi, tada kobni gol Engleske.

Loše je reagirala hrvatska obrana, nije uspjela očistiti loptu koja je nakon gužve došla do Jonesa čiji silovit udarac s ruba šesnaesterca pogađa suprotni kut gola. Igor Bišćan morao je sada sve ubaciti u napad, nije bilo više vremena za čekanje i to se dogodilo u samoj završnici.

Englezi su se logično povukli, čuvali loptu i maksimalno odugovlačili jer im je rezultat bio dovoljan za prolaz u četvrtfinale. No, Hrvatska je imala dovoljno vremena, dovoljno dobro igrala da bi vjerovala da može doći do pogotka koji bi joj donio plasman u nokaut fazu. U sudačkoj nadoknadi lopta je opasno putovala u engleskom šesnaestercu, ali uspjeli su engleski braniči to izbiti.

U drugoj minuti nadoknade, Lovro Majer lažnjakom je izbacio čuvara i umjesto centaršuta uposlio Domagoja Bradarića koji fantastičnim udarcem s dvadesetak metara pogađa same rašlje i dovodi Hrvatsku na korak od četvrtfinala. Sada su Englezi bili ti koji nisu imali vremena za čekanje, bacili su sve u napad, ali mladi Vatreni sada su bili koncentrirani i nisu dozvolili nikakvo iznenađenje.

Nakon tri utakmice u skupini, Hrvatska je imala samo jednu upisanu pobjedu i dva poraza, ali to je bilo dovoljno u čudnoj skupini da prođemo dalje. Dovoljno za četvrtfinale i to je fenomenalan uspjeh ove generacije mladih nogometaša. Hrvatska sada ide u drugu fazu, nokaut fazu, a susret četvrtfinala igrat će 31.5. protiv Španjolske u Mariboru. U istom gradu, Hrvatska će u slučaju pobjede igrati polufinale protiv boljeg iz ogleda Portugala i Italije.

FOTO: Marko Lukunić/PIXSELL

EP 2021. (U-21), skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Hrvatska (U21)1:2Engleska (U21)
Švicarska (U21)0:3Portugal (U21)
1Portugal (U21) 36:0+69
2Hrvatska (U21) 34:5-13
3Engleska (U21) 32:4-23
4Švicarska (U21) 33:6-33

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!