Tenis

Split domaćin dva ATP Challengera, Hrvatima pozivnice

Sportnet, Branimir Korać • petak, 02.04.2021.
Split domaćin dva ATP Challengera, Hrvatima pozivnice

Drugo izdanje ATP Challengera Split Open ove će godine biti - dvostruko. Tjedan za tjedan odigrat će se dva turnira, od 5. do 11. travnja i od 12. do 18. travnja u Teniskom centru na Firulama. Lanjsko, premijerno izdanje početkom jeseni bilo je pun pogodak, a ove se godine očekuje dodatni iskorak u svim segmentima organizacije.

Uoči početka turnira organizirana je konferencija za medije na terasi Teniskog kluba Splita 1950 na Firulama gdje je direktor turnira Ismar Moralić otkrio glavne novosti.

"Činjenica što imamo dva turnira nagrada je za sve dobro što smo učinili prošle godine. Prvotni je termin bio od 12. do 18. travnja, a onda se ukazala prilika za još jedan turnir koju jednostavno nismo mogli propustiti. Nažalost, unatoč svim našim naporima nismo dobili dopuštenje za gledatelje na tribinama. To su neke stvari na koje ne možemo utjecati."

I ove se godine očekuju jaka imena u ždrijebu, premda Moralić ističe kako konačna lista igrača ovisi o negativnim testovima na Covid-19 koje igrači do nedjelje moraju priložiti.

"Cut" za glavni turnir je 188. mjesto, a za kvalifikacije 216. Ponovno nijedan od naših igrača nije mogao ući ni u kvalifikacije, pa ćemo im dati pozivnice za glavni turnir. One idu domaćim dečkima i lanjskim polufinalistima Borni Goji i Duji Ajdukoviću te našem Davis Cup reprezentativcu Ninu Serdarušiću. Vjerujem da će drugi turnir biti još i jači jer se u tom tjednu igra samo Monte Carlo. Ždrijeb nam je 32 igrača, a za turnir se prijavilo njih 450. Ove smo godine imali i pretkvalifikacije u kojima je nastupalo 40 igrača. Bile su pun pogodak i to je smjer u kojem ćemo nastaviti."

Moralić je zahvalio svima bez čije potpore turnir ne bi bio moguć.

"Hvala Gradu Splitu s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom koji je prepoznao projekt, hvala Splitsko-dalmatinskoj županiji, Turističkoj zajednici Grada Splita i Splitskom savezu športova na čelu s Andrijom Polićem. Pogledajte klub danas, on izgleda bolje nego prije godinu dana, infrastrukturno i kvalitetom terena."

U ime Grada Splita govorio je Mate Omazić, pročelnik službe za društvene djelatnosti.

"U normalnim uvjetima cilj je bio imati turnir uoči Svetog Duje, u predsezoni. Lanjsko izdanje imalo je sjajan odaziv, a raduje me što će splitska djeca opet dobiti šansu ostvariti bodove koji će ih podići na rang listi. Treba ulagati u mlade i Grad je to prepoznao. TC Firule dobiva konačne vizure."

Ivica Kekez, predsjednik TK Split 1950, najavio je da bi Split uskoro mogao dobiti turnir i na ATP razini.

"Stvaramo svjetski brend, a Split i ovaj centar zaslužuju ATP turnir, iako će to ovisiti o ekonomskoj situaciji u gradu. Mogli bismo odraditi to na nivou Umaga, ako ne i bolje."

I izjava Tomislava Borozana, ravnatelja Javne ustanove Športski objekti Split, na tom je tragu.

"Siguran sam da će ovaj turnir napraviti iskorak u kvaliteti i organizaciji te da će postati i ATP turnir. Ovaj centar to zaslužuje. Inače, na ovoj lokaciji promet i parking veliki su problem, no imamo rješenje. Postoji projekt dvoetažnog parkinga na terenima 8, 9 i 10 gdje ima preko 3000 kvadrata, međutim korona je prošle godine rebalansom uskratila ta sredstva. Tu je predviđeno 250 parkirnih mjesta i nova tri teniska terena na razini ceste, čime bismo dobili i tri dvoranska terena. To je samoodrživ projekt, iz gradskog proračuna nije potrebna ni lipa."

Ždrijeb kvalifikacija Split Opena na rasporedu je u subotu, a ždrijeb glavnog turnira u nedjelju. Kvalifikacije se igraju u nedjelju i ponedjeljak, te prvi mečevi glavnog turnira također od ponedjeljka, 5. travnja.

FOTO: Robert Pleško

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisATP Tour
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!