Europska liga, nokaut faza, Četvrtfinale - uzvrati, 15.04.2021, 21:00 h, El Madrigal
Suci: Danny Makkelie (Nizozemska)
Villarreal
Villarreal
Paco Alcacer 36'
Gerard Moreno 43'
2:1(2:0) Dinamo
Mislav Oršić 74'
Dinamo

Dinamo bez polufinala Europske lige, Villarreal ipak zaslužio prolaz

Jan Šneler • četvrtak, 15.04.2021.
Dinamo bez polufinala Europske lige, Villarreal ipak zaslužio prolaz
Foto: Pixsell

Iako je Dinamo primio dva od tri sumnjiva gola kroz dva susreta protiv Villarreala, Španjolci zasluženo idu u polufinale Europske lige. Nakon poraza 1:0 u Maksimiru, Dinamo je poražen i 2:1 u Španjolskoj...

Villarreal
Villarreal
Dinamo
13
Geronimo Rulli
8
Juan Foyth
3
Raul Albiol
4
Pau Torres
24
Alfonso Pedraza
(do 90')
5
Dani Parejo
(do 85')
25
Etienne Capoue
14
Manu Trigueros
(do 62')
11
Samuel Chukwueze
(do 90')
7
Gerard Moreno
17
Paco Alcacer
(do 90')
Pričuvni igrači
23
Moi Gomez
62'
19
Francis Coquelin
85'
18
Alberto Moreno
90'
20
Ruben Pena
90'
32
Alex Baena
90'
Trener
Unai Emery
13
(do 62')
5
(do 82')
17
(do 76')
10
(do 62')
Pričuvni igrači
Trener
Damir Krznar

Nakon poraza u prvom susretu četvrtfinala Europske lige, zagrebački Dinamo poražen je i u uzvratu od Villarreala (2:1). Bila je to teška utakmica, taktička bitka u kojoj Modri nisu bili nimalo loši, dapače izgledali su na trenutke jako dobro, ali na kraju ipak nedovoljno dobar da prođe iskusne Španjolce.

Kako je Damir Krznar najavio ususret utakmice, Dinamo je krenuo oprezno i mirno, a s druge strane Villarreal je visoko pritisnuo. Španjolski sastav od prve minute nametnuo se, preuzeo potpuno posjed lopte i kružio oko posljednje Dinamove linije.

U uvodnim minutama Dinamo je dobro stajao, nije se Villarreal uspio probiti te prave prilike nije bilo. Bili su Modri koncentrirani i to im je omogućilo da počnu i sami kretati u igru prema naprijed. Prva ozbiljnija prilika došla je u 25. minuti i umalo je Dinamo primio pogodak nakon nespretne situacije.

Prije svega, Villarreal je nezasluženo zaradio korner nakon kojeg se lopta dugo odbijala po Dinamovom šesnaestercu i spretno završila kod Samuela Chukwuezea čiji je siloviti udarac s desetak metara završio na stativi. Dobro je tu prošao Dinamo, a samo četiri minute kasnije mogli su Modri i povesti.

Bruno Petković lijepo se oslobodio čuvara i dobro centrirao, no na njegov ubačaj na drugu vratnicu, Mislav Oršić nije dobro natrčao te je lopta otišla daleko od gola. Šteta jer je prilika bila prilično dobra, a vratar Geronimo Rulli ostao je ukopan na svojim vratima.

U 36. minuti Dinamova obrana malo je zaspala, sjajni Chukwueze utrčao je iza leđa Joška Gvardiola te u sredini uposlio Paca Alcacera koji mirno poentira u praznu mrežu. Sudac Danny Makkelie pokazao je da je riječ o zaleđu, no pregledom VAR-a, odlučeno je kako nije bilo nedozvoljene pozicije. Ipak, ostaje dojam da je snimka zaustavljena u krivom trenutku i da je doista Chukwueze bio najbliži golu, a ne Gvardiol.

Nažalost, nakon suspektne odluke u Zagrebu, nova dvojbena odluka donijela je pogodak Villarrealu. Dinamovi igrači bili su očigledno pod dojmom tih odluka te je prvo Kristijan Jakić zaradio žuti karton nakon nervoznog prekršaja, da bi u 43. minuti Španjolci došli i do drugog gola.

Ovoga puta sve je bilo čisto, dogodio se potpuni pad koncentracije u obrani, a Moreno je sa desetak metara u padu šutirao i poentirao za velikih 2:0. Na odmor su tako Španjolci otišli s ogromnom prednošću te je Dinamo trebao čudo veće nego protiv Tottenhama da uspije izboriti plasman u polufinale Europske lige.

U nastavku susreta Dinamo je krenuo daleko odlučnije i već u 49. minuti mogao doći do smanjenja zaostatka. Bio bi to najbolji mogući odgovor, ali Lovro Majer nakon što je ukrao loptu i izbio sam pred domaćeg vratara, nije uspio niti pucati kvalitetno niti uposliti Petkovića te je upropaštena ogromna šansa.

Svega par minuta kasnije svoj udarac okušao je i Oršić, ali njegov udarac s ruba kaznenog prostora otišao je malo pored gola. Bio je to sličan pokušaj Oršića kao kada je matirao Huga Llorisa na Maksimiru, ali ovoga puta udarac nije pogodio mrežu. Nakon pritiska Dinama, Villarreal se također probudio i u 59. minuti bilo je izuzetno opasno.

Chukwueze je uspio proći Livakovića te iskosa poslao loptu prema golu, ali sjajni Rasmus Lauritsen uspio je izbiti loptu na sigurno. Dinamo je daleko bolje izgledao u drugom dijelu i stvorio je niz prilika, ali nažalost večeras preciznosti nije bilo. U 64. minuti Gvardiol je odlično proigrao Oršića koji iskosa puca, ali lopta ponovno odlazi malo pored gola.

Svega minutu kasnije briljantni Livaković spasio je Dinamo od gubitka baš svake nade. Moreno je odlično tukao s desetak metara, ali vratar Dinama refleksno brani i ostavlja Dinamo u prilici da ipak može pokušati doći do nekog rezultata. Villarreal je promašivao dosta prilika, ali jednako tako i Dinamo, no u 74. minuti Modri su konačno zabili.

Sjajno se probio Arijan Ademi, sačuvao loptu i proigrao Oršića koji je odigrao dupli pas s Petkovićem čije dodavanje petom koristi Oršić i zabija za smanjenje zaostatka. Šansu je dobio Dinamo, ali umalo je sve na početak vratio Chukwueze. Jedan od najlošijih u redovima Villarreala u Zagrebu, večeras je igrao sjajno i u 76. minuti ponovno pogodio vratnicu.

Nekoliko minuta kasnije ponovno je isti igrač bio u žiži akcije, ponovno je gađao suprotni kut, ali još jednom Livaković je bio maestralan i otklonio opasnost. Villarreal je smirio ritam igre, držao loptu u dugo u posjedu te je Dinamo vrlo rijetko uspijevao doći do prilike da uspije nešto kreirati.

Ipak, odlična prilika došla je u 88. minuti. Raul Albiol srušio je Petkovića na rubu šesnaesterca, ali iz izgledne pozicije nakon slobodnog udarca, Oršićev pokušaj otišao je daleko preko gola. Bila je to posljednja prilika za Modre da pokušaju napraviti preokret i iznenaditi Španjolce.

Nažalost, Dinamo nije uspio u dvije utakmice nadvladati Villarreal. Modri se nisu osramotili, odigrali su dvije teške, tvrde utakmice u kojima moraju priznati protivniku da je bio bolji i kvalitetniji. Završila je europska sezona za Dinamo, jedna od najuspješnijih u povijesti i ova generacija nogometaša može biti ponosna na ono što je učinila. O sucima, VAR-u i propuštenim prilikama bit će prilike raspravljati i raspredati, ali s obzirom na to da do nikakve promjene neće doći, najbolje se sjećati sjajnih predstava koju je Dinamo pružio svojim navijačima ove sezone.

FOTO: Pixsell/PIXSELL

Europska liga, nokaut faza

četvrtfinale - uzvrati

Villarreal2:1Dinamo
Roma1:1Ajax
Slavia Prag0:4Arsenal
Manchester United2:0Granada

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!