Nogomet

UEFA financijski kaznila devet Superligaša, protiv troje pokrenut disciplinski postupak

Matej Kačan • petak, 07.05.2021.
UEFA financijski kaznila devet Superligaša, protiv troje pokrenut disciplinski postupak

Nakon što se 12 najbogatijih europskih klubova odvojilo i osnovalo Superligu koja je neslavno propala, UEFA je objavila i prve kazne za odmetnute klubove koji su potpisali nagodbu...

UEFA je napokon i službeno objavila prve prave mjere i kazne za 12 odbjeglih klubova koji su se odvojili s idejom Superlige. Devet od 12 klubova koji su se nagodbom odrekli Superlige i pristali na postojeća europska natjecanja su kažnjeni financijskom kaznom.

Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Tottenham, Atletico Madrid, AC Milan i Inter Milan kažnjeni su odricanjem pet posto prihoda Uefe za jednu natjecateljsku sezone. Tri najupornija kluba, Real Madrid, Barcelona i Juventus koji nisu pristali na nagodbu bi mogli imati mnogo teže posljedice.

Naime, protiv njih je pokrenut disciplinski postupak čiji bi najgori ishod mogao biti i izbacivanje navedenih klubova iz Lige prvaka. Osim financijske kazne, UEFA je devetorici nametnula i donaciju "dobre volje" od 15 milijuna eura za amaterski nogomet, djecu i omladinske pogone.

Također, složili su se i s uvjetnom novčanom kaznom od 100 milijuna eura ako ikad više pokušaju stvoriti nešto slično Superligi, a kazna za ikakve druge obveze koje se prekrše prema Uefi je dvostruko manja, 50 milijuna eura, prenosi Nacional.

"Izrečene mjere su značajne, ali UEFA neće zadržati nijednu novčanu kaznu. Sva sredstva će biti reinvestirani u omladinski i amaterski nogomet u lokalnim zajednicama širom Europe, uključujući i Ujedinjeno kraljevstvo. Navedeni klubovi su brzo prepoznali svoje pogreške i poduzeli mjere da pokažu svoju skrušenost i buduću predanost europskom nogometu. Isto se ne može reći za klubove koji ostaju uključeni u takozvanu Superligu, a UEFA će se naknadno pozabaviti s njima", poručio je Aleksandar Čeferin.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!