Košarka

Zadrani fantastičnom obranom ponizili Žute za 1-0 u seriji

Matej Kačan • srijeda, 26.05.2021.
Zadrani fantastičnom obranom ponizili Žute za 1-0 u seriji

Košarkaši Zadra su u prvoj utakmici finala HT Premijer lige svojim navijačima priuštili obrambenu rapsodiju te su s visokih 81:53 deklasirali Split za 1-0...

Iako su svi u najavama finala vrlo oprezno prognozirali 50-50 šanse, u prvom susretu između Zadra i Splita ipak se jasno vidjelo tko je favorit i tko ima prednost domaćeg terena. Granitnom obranom su Zadrani potjerali Žute od svog koša te su slavili s visokih 28 poena prednosti za 81:53.

Susret je obilježio jako tvrd početak te je u prvih pet minuta na semaforu tek 6:4. Nakon toga Zadar radi 5:0 seriju i odlazi na prvu osjetniju razliku od sedam poena. Igralo se s mnogo fizikalija, ali i grešaka u napadu. Splićani šutiraju loše, ali promašuju i Zadrani i usprkos tri promašena bacanja i greškama ih u prednosti drži sjajan napadački skok. Do kraja prve se domaćini odvajaju na 17:7 zahvaljujući šutu Splita od tek 2/13 i svojih osam napadačkih skokova.

Drugu dionicu otvara Jordano tricom za visokih plus 13, a onda i Junaković koji je igrao sjajno i do tad dodaje još jednu te na do tad maksimalnih 16 Milan Karakaš zove time-out. Nastavio je i nakon toga Zadar nadahnuto i na trenutak je 30:9 što tricom odmah smanjuje Roko Ukić. Dodao je svoju drugu i Blaž Mesiček pa Mršić na plus 15 zove svoju prvu minutu odmora.

Nakon odmora se nastavlja u ritmu koš na koš, Ukić je tricom na trenutak smanjio na 13 razlike, ali odgovara Mavra pa se nakon bacanja s jedne i druge strane u zadnje dvije minute prvog poluvremena ulazi s plus 16 za Zadar. Iskontrolirao je Zadar igru i do poluvremena na koje se ide s 40:21 za domaće.

Koliko je dobru obranu Zadar igrao u prvom dijelu ocrtava šut od tek 6/31 Splita unatoč pojavi ravnoteže u napadačkom skoku (9:9). Zadrani su iz igre šutirali ne baš bajnih 40 posto, a promašili su i pet bacanja, ali ih je fanatična obrana odvela u mirne vode.

Drugo poluvrijeme Zadar otvara s 8:0 (trice Cartera i Palokaja, zakucavanje Onuakua) i Karakaš opet mora zvati minutu odmora te susret izgleda kao da je definitivno gotov na 48:21. Spustio je na trenutak Babić tek novom tricom kojih je u tom trenutku Split pogodio više nego dvica, ali Zadrani kontroliraju susret i ne padaju.

Na kraju treće je 61:34 i do kraja se susret definitivno igra u revijalnom tonu uz vježbanje šuta i različitih varijanti u obrani. Završilo je uvjerljivih 81:53 za Zadrane koji imaju 1-0 te će u petak pokušati udvostručiti prednost.

Svi su igrači Zadra odigrali sjajno, svi koji su igrali su se upisali u strijelce, ali je ipak Mavra povukao sa 17 poena. Onuaku je imao 12 uz 10 skokova uz trojicu s devet poena. Kod Splita je jedini preko deset išao Mesiček s 14 poena.

HT Premijer liga, finale:
Zadar - Split 81:53

FOTO: KK Zadar/Zvonko kucelin

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!