Nogomet

Euro 1992: Danska iskoristila povijesnu okolnost i pokorila Europu

Jan Šneler • ponedjeljak, 31.05.2021.
Euro 1992: Danska iskoristila povijesnu okolnost i pokorila Europu

Europsko prvenstvo 1992. godine održano je u Švedskoj, a do naslova je stigla Danska koja je na samo natjecanje došla zbog činjenice da je Jugoslavija bila diskvalificirana…

Prva europska nogometna smotra nakon pada Berlinskog zida i novih okolnosti u Europi bila je obilježena i jednom prilično raritetnom situacijom. Na završni turnir u Švedskoj plasirala se između ostalog i Jugoslavija. Međutim sukladno rezoluciji Ujedinjenih naroda i sankcijama koje su upućene toj državi uslijed ratnih događanja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, momčad je suspendirana i umjesto Jugoslavije na turnir je otišla Danska (drugoplasirana u kvalifikacijskoj skupini).

Upravo je Danska ispisala najljepše stranice svoje nogometne povijesti. Rijetko tko to je uopće mogao očekivati, naročito nakon igre u grupnoj fazi. Domaćin Švedska nalazio se u skupini s Danskom, Francuskom i Engleskom. Utakmice prilično škrte golovima. U prva dva kola postignuta svega tri pogotka, a čak dvije utakmice završile rezultatom 0:0.

Epilog je bio da je Danska imala nakon dva kola jedan osvojeni bod i niti jedan postignuti pogodak. Prva je bila Švedska s četiri boda. Međutim, premda je Francuska bila favorit, Danska je uspjela svladati europske prvake iz 1984. i proći, zahvaljujući i pobjedi Švedske nad Engleskom, u polufinale Eura.

Momčad EP


Peter Schmeichel (Danska), Jocelyn Angloma (Francuska), Laurent Blanc (Francuska), Andreas Brehme (Njemačka), Jürgen Kohler (Njemačka), Brian Laudrup (Danska), Stefan Effenberg (Njemačka), Thomas Hassler (Njemačka), Ruud Gullit (Nizozemska), Dennis Bergkamp (Nizozemska), Marco Van Basten (Nizozemska)

Jednaki uspjeh Danci su napravili i osam godina ranije, ali tada su u polufinalu nakon boljeg izvođenja kaznenih udaraca bolji bili Španjolci. Što se tiče druge skupine na Euru u Švedskoj, Nizozemska i Njemačka izborile su plasman među najboljih četiri. Oranje je prošlo prilično suvereno, s pet bodova i gol razlikom 4:1, dok je Njemačka uspjela izvući protiv ZND-a (nasljednika Sovjetskog saveza). U posljednjem kolu Nizozemska je s 3:1 svladala Elf, ali Njemačku spašava Škotska koja s 3:0 pobjeđuje ZND.

Tako su u polufinalu igrali Nizozemska i Danska te Švedska i Njemačka. Velika većina navijača očekivala je finale Nizozemske i Švedske. Šveđani su u prošlosti često bili u samoj završnici (četiri puta u polufinalu SP), ali nikada nisu osvojili naslov. Nizozemci su pak bili aktualni prvaci i po mnogima prvi favoriti.

Međutim, dogodilo se novo iznenađenje. Karl-Heinz Riedle sjajno je odradio susret protiv Šveđana, postigao dva pogotka i Njemačka je s 3:2 prošla u finale. Riedle se dokazao i pet godina kasnije kao jedan od heroja Borussije Dortmund koja je tada u finalu Lige prvak slavila s 3:1 (Riedle zabio dva pogotka). S druge strane, Dancima se vratilo za poraz od Španjolske osam godina ranije.

Sada su s Nizozemcima ušli u lutriju jedanaesteraca, međutim ovoga puta bili su uspješniji. Imali su Danci u regularnom dijelu vodstvo od 2:1, ali Frank Rijkaard spasio je Nizozemsku par minuta prije kraja. Drugi nizozemski genijalac Marc Van Basten bio je tragičar susreta jer je jedini promašio s bijele točke. Kim Piitala Christofte u petoj seriji mirno je poentirao i donio Dancima finale Europskog prvenstva protiv Njemačke. Nisu Danci niti ovoga puta bili favoriti, ali konačno su uspjeli doći do velikog uspjeha.

John Jensen i Kim Vilfort postigli su golove te je Danska uspješno završila Europsko prvenstvo na kojem nije trebala niti sudjelovati. Povijesne okolnosti nažalost mnogima su donijeli tragične priče i grozne sudbine, ali Danska će tu 1992. pamtiti po jednom od najvećih sportskih uspjeha. Životna priča doista uvijek ima dvije strane medalje.

Finale

Danska – Njemačka 2:0

Göteborg, Ullevi, 37.800 gledatelja

Sudac: Bruno Galler (Švicarska)

Strijelci: 1:0 Jensen (18'), 2:0 Vilfort (78')

Danska: Peter Schmeichel, Lars Olsen (c), Torben Piechnik, Kent Nielsen, John Sivebak (Claus Christiansen 66.), Kim Christofte, John Jensen, Kim Vilfort, Henrik Larsen, Brian Laudrup, Flemming Povlsen

Njemačka: Bodo Illgner, Guido Buchwald, Jürgen Kohler, Thomas Helmer, Stefan Reuter, Andreas Brehme (c), Matthias Sammer (Thomas Doll 46.), Stefan Effenberg (Andreas Thom 80.), Thomas Hässler, Karl-Heinz Riedle, Jürgen Klinsmann

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!