Košarka

Raspucani Split ponizio neprepoznatljive Zadrane, ide se u majstoricu

Matej Kačan • srijeda, 02.06.2021.
Raspucani Split ponizio neprepoznatljive Zadrane, ide se u majstoricu

U četvrtoj utakmici finala prvenstva Hrvatske, košarkaši Splita opet su obranili prednost domaćeg terena te su 81:68 pobjedom izjednačili na 2-2 i izborili majstoricu...

Novi košarkaši prvak Hrvatske ipak će se odlučiti majstoricom u Zadru. Split je novom fantastičnom partijom uspio nadoknaditi 0-2 u seriji protiv Zadra koja je izgledala izgubljeno. Obrana Zadra zakazala je u ključnim trenucima te je domaćinu dozvolila tricašku kanonadu, čak 15 trica za 81:68.

Krenulo je opet nervozno i čvrsto, ali se u početku otvara Perkoviću koji nastavlja gdje je stao i s dvije trice nosi na 8:5 za Žute nakon četiri i pol minute. Zadar je u početku imao Mavru, ali i unutarnju liniju pa nakon polaganja Bursaća Zadar ima prvo vodstvo (12:11). Kod domaćih dodao se i Marko Luković sa svoje dvije pa na 14:14 Split ima četiri ubačaja za tri i tek jedan za dva u sedam minuta.

No, Mršić je okrenuo zonu, ušao je Justin Carter i odjednom gosti bježe na 21:14. Imao je domaćin opet raspoloženog junaka. Roko Ukić zabio je dvicu pa nemoguću tricu s istekom vremena i Zadrani imaju 23:19 na koncu prve. Za istaknuti je čak 5/10 tricu Splita koji je za dva imao tek dva Ukićeva ubačaja.

U tri minute druge tek 3:2 i Zadrani drže plus pet, ali onda sjajni Perković zabija svoju treću tricu za zaostatak od tek 27:25, a onda i Perasović već sedmu splitsku za kratki povratak u vodstvo. Na osmoj Ukićevoj trici za 31:31 nevjerojatan je podatak da je samo sedam splitskih poena stiglo iz šuteva koji nisu trica.

No, razigrao se Split nakon toga i odlaskom na 40:35 i Mršić mora zvati minutu odmora jer splitska prednost je dosegla maksimalnu razinu. Do poluvremena je Zadar u većini napada iznudio tek slobodna bacanja, ali je ista promašivao pa na poluvremenu imamo 44:37 i Split je poluvrijeme zaključio velikom 30:15 serijom.

Na velikom odmoru je ipak Split postigao balans ubačaja te se popeo na 7/10 i za dva uz devet trica, dok je Zadrane mučilo tek 276 za tricu te pet promašenih slobodnih bacanja od 12 izvedenih.

U treću dionicu Split je krenuo još bolje, otvara s 5:0 i na semaforu je maksimalnih 49:37. No, onda je šut i napad Splita stao kad je Zadar opet ušao u zonu, ali ni gosti ne mogu pogoditi ništa i dosta dugo je na semaforu 50:40 sve do Lukovićeve trice i maksimalnih 13 razlike, a onda i još jedne za 14 uz 11 splitskih trica. Zanimljivo, u istom trenutku su ih Zadrani uputili tek 11 i zabili samo dvije.

Nervoza je na terenu narasla pa u sljedećim minutama imamo mnogo prekršaja, najviše u napadu. U tako razbijenom ritmu prepunom slobodnih bacanja nema mnogo igre ni serija, a Split prednost održava prednost i košem Marića sa sirenom vraća na maksimalnih 14 i 62:48.

Početkom četvrte prednost raste i na maksimalnih 16 i Split izgleda razgoropađeno, dok Zadar gubi i bitku u skoku, u napadu ne može pogoditi ništa i djeluje raspadnuto. Utakmica u tim trenucima podsjeća na drugo poluvrijeme treće kad su Žuti i one promašaje kupili i skupljali poene.

Split je nastavio kanonadu i brzo je čak i 19 razlike, do kraja je šest minuta i susret je, čini se, riješen. Tako je i bilo, na svaki pokušaj približavanja Zadra su Žuti imali spremnu tricu i do kraja se igra bez rezultatske drame do 81:68.

Perković je opet bio ponajbolji u Splitu, s četiri trice i 18 poena bio je prvi strijelac, a pet trica i 17 poena dodao je Luković. Ukić je sjajno vodio momčad s 12 poena, šest skokova i pet dodavanja. Kod Zadra je 13 ubacio Carter, a po poen manje Mavra i Onuaku. Kapetan Zadra je imao po pet skokova i asistencija, dok je Amerikanac uhvatio šest skokova.

Split je uz kanonadu uhvatio i sjajnih 12 skokova u napadu, dok su Zadrani na istim poljima imali 3/18 za tricu te samo četiri skoka u napadu te uz jako lošu i neraspoloženu igru prema naprijed nisu mogli računati na pobjedu. Treću meč loptu, ali ovaj put i prvu za Splićane imat će u subotu na Višnjiku.

HT Premijer liga, finale:
Split - Zadar 81:68

FOTO: KK Zadar/Zvonko Kucelin

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • x&yzd03.06.2021. u 21:59
    Postovani, Nemojte pretjerivati u naslovima s koristenjem neprikladnih rijeci kao sto je 'poniziti' jer toga nije ni bilo. Mozda bi se mogla upotrijebiti za utakmicu turskog finala Efes-Fenerbahce 111:71, ali ipak bolje je ne, jer ipak je to samo sport.
    x&yzd