Nogomet

Predstavljamo Mađarsku: Zlatni dani spadaju u davnu prošlost, ovo je novi početak

Branimir Korać • četvrtak, 03.06.2021.
Predstavljamo Mađarsku: Zlatni dani spadaju u davnu prošlost, ovo je novi početak
Foto: Pixsell

Mađarska s nekolicinom zanimljivih mladih igrača želi napredovati, financije nisu problem, u Mađarskoj postoje odlični uvjeti za rad, a kako se ipak ide prema naprijed pokazuje i plasman na drugu završnicu EP u nizu...

Zlatni dani mađarskog nogometa su daleko iza nas, još sredinom prošlog stoljeća Mađari su izgledali moćno, bili su važan faktor u svjetskom nogometu, ali odlaskom velike generacije zlatne konjice, pala je i Mađarska. Ovo će joj biti tek četvrti nastup na završnicama europskih prvenstava i tek drugi u ovom stoljeću.

Daleko je Mađarska od svojih slavnih dana, na ovo Prvenstvo dolazi kao jedan od autsajdera, no za nju je bitno da se polako vraća na veliku scenu. Tamošnja vlast ulaže veliki novac u sport, uložilo se puno u infrastrukturu i čini se sve da igrači imaju što bolje uvjete za rad čime se pokušava podići i sama kvaliteta.

Osjeti se napredak, reprezentacija je 2016. godine nakon 44 godine napokon ponovno nastupila na završnici Eura, Ferencvaros je izborio nastup u Ligi prvaka, Mađarska se konstantno kandidira za organizaciju velikih događanja i pokušava biti u središtu događanja.

Trebat će još vremena da se Mađarska vrati rezultatski na onu još višu razinu, takvo što se ipak uz sva ulaganja još ne nazire, ali ono što u Mađarskoj pokušavaju napraviti je omogućiti razvoj mladim sportašima i privlačenje mladih u sport.

Europska prvenstva

U najuspješnijem mađarskom razdoblju, taman u vrijeme prvih prvenstava, dva puta su Mađari došli do završnice. 1964. godine izborili su nastup na završnici u Španjolskoj gdje su završili na trećem mjestu. Odmah se igralo polufinale u kojem su poraženi od Španjolske 2:1 nakon produžetaka. Ferenc Bene bio je jedini strijelac za Mađarsku, a Španjolsku je u finale odveo Amancio golom u 112. minuti. Kasnije su Mađari u susretu za treće mjesto s 3:1 nakon produžetaka svladali Dansku. Dva gola zabio je Dezsö Novak, a jedan Bene.

Osam godina kasnije upisan je drugi nastup i to na Euru u Belgiji. Sustav je ponovno bio isti, četiri reprezentacije dolaze na završnicu i odmah u polufinalu bore se za finale. Sovjetski Savez u Bruxellesu je bio bolji s 1:0 i otišao u finale, a u susretu za treće mjesto Belgija je slavila 2:1. Jedini pogodak za Mađarsku postigao je Lajos Kü.

Sve do prošlog Europskog prvenstva Mađari su bezuspješno pokušavali doći do završnice, igrali su skromno u kvalifikacijama i bili su daleko od završnice. Ipak na prošlo Prvenstvo su došli i odmah prošli skupinu. Krenuli su 2:0 pobjedom protiv Austrije golovima Szalaija i Stiebera, uslijedio je 1:1 remi s Islandom pa 3:3 remi s Portugalom. U osmini finala naletjeli su na snažnu Belgiju koja je visoko slavila s 4:0.

Kvalifikacije

Na ovo Europsko prvenstvo Mađari su prošli kroz dodatne kvalifikacije i prolaz kroz Ligu nacija. Inače ne bi uspjeli, u kvalifikacijskoj skupini bili su predzadnji četvrti iako su u zadnjem kolu još uvijek bili na životu.

Krenuli su porazom u Slovačkoj, a odmah zatim pobjedom 2:1 protiv Hrvatske koja je pojačala apetite. U jednom trenutku Mađari su bili na vrhu kvalifikacijske skupine da bi u zadnjih četiri susreta pali.

Sve je krenulo porazom u Budimpešti od Slovačke 2:1 da bi zatim uslijedio i poraz na Poljudu 3:0 protiv Hrvatske. Azerbajdžan je očekivano svladan 1:0 da bi odluka pala u Walesu. Tamo je Mađarska poražena 2:0 i umjesto drugog mjesta i izravnog plasmana, završila je kao četvrta.

Morala je u dodatne kvalifikacije gdje je bila uspješna. Prvo je u gostima s 3:1 svladala Bugarsku golovima Orbana, Kalmara i Nikolića te u finalu kvalifikacija preokretom u zadnjim minutama protiv Islanda 2:1. U 88. minuti Loic Nego vratio je Mađare na 1:1, a u 92. minuti Dominik Szoboszlai odvodi Mađarsku na Euro.

Izbornik

Marco Rossi je talijanski stručnjak koji je imao solidnu igračku karijeru, ali do one najviše talijanske razine nije stigao. Nije imao problema za okušati se u inozemstvu i kao igrač i kao trener te je upravo trenerska karijera u inozemstvu bila posebno uspješna.

Igrački najviše vremena proveo je u Bresciji, igrao je i u Sampdoriji, Meksiku, Njemačkoj, a nakon treneskog posla u niželigaškim talijanskim klubovima, prvi ozbiljniji angažman stigao je 2012. godine kada je preuzeo Honved. U Honvedu je s kraćom pauzom bio pet godina nakon čega jednu sezonu radi u Dunajskoj Stredi.

2018. godine na klupi mađarske reprezentacije zamijenio je Georgesa Leekensa te je odveo Mađarsku na Euro.

Zvijezda

Prva mađarska zvijezda je bez dvojbe Dominik Szoboszlai, međutim njega neće biti na Europskom prvenstvu zbog ozljede. Szoboszlai je zimus pojačao mađarsku koloniju u RB Leipzigu i tako se pridružio Robertu Gulacsiju i Williju Orbanu.

Orban je trenutno najskuplji Mađar u odsustvu Szoboszlaija, a priča ovog braniča je zanimljiva. Naime tek od 2018. godine nastupa za mađarsku reprezentaciju, a dotad se nadao pozivu Njemačke. Rođen je u Kaiserslauternu, tamo je prošao nogometnu školu i ušao u seniorski nogomet da bi 2015. preselio u Leipzig i iz druge lige s njim došao tamo gdje je danas.

Otac mu je Mađar, majka Poljakinjam, a on rođen u Njemačkoj te je javnost vjerovala kako će dobiti poziv za Kup konfederacija 2016. godine nakon odličnih igara u Leipzigu te potvrde Ralfa Rangnicka kako je Njemačka definitivno jedna od tri opcije o kojima razmišlja. No Joachim Löw nije ga pozvao, još je neko vrijeme pričekao i onda početkom listopada 2018. godine objavio kako će igrati za Mađarsku.

Debitirao je 12. listopada u porazu od Grčke 1:0, dosad je skupio 20 nastupa i postigao pet golova.

Prvi gol u reprezentativnom dresu postigao je u pobjedi 2:0 u Ligi nacija protiv Estonije, zatim je zabio dva gola u 3:1 pobjedi protiv Azerbajdžana u kvalifikacijama za ovaj Euro, zabio je i Bugarima u dodatnim kvalifikacijama u pobjedi 3:1 te u konačnici i Poljacima u remiju 3:3 u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Katru.

Susreti protiv Hrvatske:

Prijateljska 1940.: Mađarska - Hrvatska 1:0 (Janos Dudas)
Prijateljska 1940.: Hrvatska - Mađarska 1:1 (Franjo Wölfl / Ferenc Sárvári)
Prijateljska 1942.: Mađarska - Hrvatska 1:1 (Ferenc Szusza / Branko Pleše)
Prijateljska 1994.: Mađarska - Hrvatska 2:2 (András Keresztúri 2 / Mladen Mladenović 2)
Prijateljska 1996.: Hrvatska - Mađarska 4:1 (Elvis Brajković, Davor Šuker, Igor Pamić, Mario Stanić / Norbert Nagy)
Prijateljska 2002.: Mađarska - Hrvatska 0:2 (Pál Dárdai ag, Niko Kovač)
Kvalifikacije za SP 2006.: Hrvatska - Mađarska 3:0 (Dado Pršo, Ivan Klasnić, Gábor Gyepes ag)
Kvalifikacije za SP 2006.: Mađarska - Hrvatska 0:0
Prijateljska 2008.: Mađarska - Hrvatska 1:1 (Tamás Vaskó / Niko Kovač)
Prijateljska 2016.: Mađarska - Hrvatska 1:1 (Balázs Dzsudzsák / Mario Mandžukić)
Kvalifikacije za EP 2020.: Mađarska - Hrvatska 2:1 (Ádám Szalai, Máté Pátkai / Ante Rebić)
Kvalifikacije za EP 2020.: Hrvatska - Mađarska 3:0 (Luka Modrić, Bruno Petković 2)

Raspored

Mađarska - Cipar (Prijateljska, 4. lipnja, Budimpešta)
Mađarska - Republika Irska (Prijateljska, 8. lipnja, Budimpešta)
Mađarska - Portugal (EURO, 15. lipnja, Budimpešta)
Mađarska - Francuska (EURO, 19. lipnja, Budimpešta)
Njemačka - Mađarska (EURO, 23. lipnja, München)

FOTO: Slavko Midžor/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!