Nogomet

Hrvatska na Euru 2012: Skupina smrti, dojam zadovoljavajući

Jan Šneler • nedjelja, 06.06.2021.
Hrvatska na Euru 2012: Skupina smrti, dojam zadovoljavajući
Foto: Pixsell

Na Europskom prvenstvu 2012. godine Hrvatska je imala izuzetno tešku skupinu u kojoj su se nalazila dva kasnija finalista te je ukupni dojam koji su ostavili Vatreni bio i više nego dobar…

Nakon propuštanja Svjetskog prvenstva 2010. godine, Hrvatska se dvije godine kasnije uspjela plasirati na europsku smotru koja se odigrala u Poljskoj i Ukrajini. Sam proces kvalifikacija nije tekao glatko, Hrvatska je poražena u Gruziji i Grčkoj i nije uspjela s prvog mjesta direktno otputovati na Euro.

Ipak, sjajnom predstavom u Istanbulu, u baražu, Vatreni su lakoćom svladali Tursku i kroz dodatne kvalifikacije prošli na europsku smotru. Nakon samog ždrijeba Eura, bilo je jasno kako će biti izuzetno teško. Naime, Vatrene su kuglice spojile sa Španjolskom, Italijom i Republikom Irskom. Jedan vrlo neugodni protivnik koji rijetko igra na velikim natjecanjima, ali je hrabar i motiviran i dvije vrhunske momčadi, u naponu snage.

Slaven Bilić je prije početka natjecanja najavljivao veliku borbu, čvrsti otpor, ali i realnost da je u tim trenucima od najjače tri momčadi skupine, Hrvatska ipak na trećem mjestu. Krenulo je s Irskom u Poznanu. Odličan start utakmice, rano vodstvo Hrvatske preko Marija Mandžukića.

Ipak, kao što smo rekli Irci nemaju izuzetnu kvalitetu, ali su uporni i čvrsti. U 19. minuti, Sean Patrick St Ledger iskoristio je neopreznost hrvatske obrane i nakon prekida skrenuo loptu za izjednačenje. Činilo se da će Hrvatska na odmor otići s neodlučenim ishodom što doista nije bilo nešto što bi zadovoljilo navijače.

Na sreću, ukazao se sjajni Nikica Jelavić i iz dosta teške pozicije poentirao u 43. minuti za novo vodstvo Hrvatske. Sve dileme riješio je brzo nakon početka drugog dijela Mandžukić koji je drugim golom donio Hrvatskoj pobjedu od 3:1. Nakon tog prvog kola, obzirom na to da su Španjolska i Italija remizirale, Hrvatska je završila na prvom mjestu i s još jednom pobjedom riješila bi pitanje prolaza dalje.

Drugo kolo nosilo je Talijane koji su bili izuzetno opasni i koje su mnogi uvrštavali među favorite natjecanja. Jednako kao što su Vatreni protiv Irske izgledali dobro, protiv Italije je to bilo puno slabije. Početak susreta bio je katastrofalan i sama sreća je spašavala Hrvatsku.

Kao vjerojatno nikada do tada promašivao je Mario Balotelli. Samo u uvodu utakmice, talijanski napadač mogao je riješiti pitanje pobjednika. Ipak, Hrvatska je izdržala i čak uspjela malo zaprijetiti kasnije premda je Italija nastavila s boljom igrom. Stipe Pletikosa u više navrata nas je spašavao, ali je pred kraj prvog dijela Andrea Pirlo uspio pogoditi.

Iz slobodnog udarca s dvadesetak metara, Pirlo je sjajno pogodio i ostavio bez šansi hrvatskog vratara. Iskreno govoreći, Bilić i njegovi izabranici mogli su biti zadovoljni što na odmor odlaze samo s pogotkom zaostatka. U nastavku susreta, nešto hrabrija Hrvatska što je bilo za očekivati, ali do velikog pogotka Vatreni dolaze tek u 72. minuti.

Opet je spasitelj bio Mandžukić koji je iz velike blizine primio loptu i neobranjivo pogodio za 1:1 i donio tako bod koji je bio zlata vrijedan Hrvatskoj. Ne samo što je Hrvatska ostala s velikim šansama za prolaz skupine, već je odlučivala sama o svojoj sudbini. Problem je jasno bio što se nešto pitalo i Španjolsku.

Susret u Gdanjsku bio je specifičan jer rijetko pamtimo Hrvatsku tako dobru i kvalitetnu protiv jednog tako favoriziranog protivnika kao što je Španjolska. U prvom dijelu, Španjolci su bili naoko bolji, ali bez većih prilika. Ipak, u nastavku susreta Vatreni su pritisnuli, imali niz sjajnih šansi, ali nažalost nisu uspjeli.

Još uvijek svi pamtimo onaj udarac glavom Ivana Rakitića koji je Iker Casillas uspio obraniti, potezanje Sergija Busquetsa u šesnaestercu kada je pao Vedran Ćorluka, ali ništa od toga nije išlo u korist Hrvatske. Vatreni nisu zaslužili izgubiti, suđenje je bilo u krajnju ruku dvojbeno, a Španjolci su iskoristili jedan tren nepažnje i zapečatili nam sudbinu.

U 88. minuti, Andres Iniesta proigrao je Jesusa Navasa koji je poslao loptu u praznu mrežu i donio Španjolcima pobjedu. Italija je s 2:0 svladala Irsku te je prošla dalje, a Hrvatska je s četiri osvojena boda i pozitivnom gol-razlikom otišla kući. Na kraju balade, Italija i Španjolska su igrali finalni susret, a tu je Furija slavila s 4:0 i obranila naslov prvaka Europe.

Hrvatska je odigrala odlično prvenstvo, bila jako blizu prolazaka među osam, ali nije uspjela. Ipak, nakon što je s tri pogotka dijelio titulu najboljeg strijelca, Mandžukić si je odličnim nastupom osigurao transfer u Bayern gdje je uostalom i krenula njegova transformacija iz klupskog igrača u veliku zvijezdu. Također, ovo su bile posljednje utakmice Bilića na klupi Hrvatske, a uskoro je Vatrene preuzeo Igor Štimac.

FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!