Nogomet

Hrvatska na Euru 2016: Mali trenutak nepažnje odnio Hrvatskoj priliku da prođe daleko

Jan Šneler • četvrtak, 10.06.2021.
Hrvatska na Euru 2016: Mali trenutak nepažnje odnio Hrvatskoj priliku da prođe daleko
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Na posljednjem Europskom prvenstvu, održanom 2016. godine u Francuskoj, Hrvatska je pod vodstvom Ante Čačića odigrala vrlo solidno i umalo se plasirala u četvrtfinale natjecanja…

Nakon ispadanja u grupnoj fazi Svjetskog prvenstva u Brazilu 2014. godine, Hrvatska se pod vodstvom Nike Kovača našla u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2016. s Italijom, Norveškom, Bugarskom, Azerbajdžanom i Maltom. Dosta zahtjevna skupina, osim Italije kao najjače, još dvije vrlo neugodne i opasne momčadi prijetile su Hrvatskoj.

Kovač je na početku dobro plovio kvalifikacijama, ali remi kod Azerbajdžana i poraz od Norveške stajali su ga izborničkog mjesta. Na to mjesto došao je Ante Čačić, dotadašnji trener Lokomotive koju je preuzeo par mjeseci ranije. Zbog njegovih odnosa sa Zdravkom Mamićem, Čačićevo imenovanje nije prošlo bez trzavica, ali novi izbornik preokrenuo je moment.

Vatreni su svladali Bugarsku i Maltu, Italija je pomogla time što je pobijedila Norvešku u posljednjem kolu i Hrvatska je s druge pozicije izborila plasman na Europsko prvenstvo. Norvežani, koji su završili kao trećeplasirani, morali su ići u dodatne kvalifikacije gdje su nakon dva susreta izbačeni od strane Mađarske.

Na ždrijebu grupne faze, Hrvatska je bila smještena u drugu jakosnu skupinu, međutim dobila je prilično zahtjevnu skupinu. Protivnici u Francuskoj bili su branitelj naslova Španjolska, Češka i Turska. Skupina je to bez slabih protivnika, s momčadima koje mogu svakoga pobijediti i očekivalo se kako će Vatreni imati težak zadatak ako žele proći grupnu fazu.

Prvo kolo donijelo je Tursku. Kao i uvijek s Turskom, prilika nije bilo na pretek, Hrvatska je bila bolja, ali teško je dolazila do izraženih šansi. Ukazao se ipak Luka Modrić koji je iskoristio popravljanje frizure od strane svog čuvara i sjajnim volejom pogodio u 41. minuti za 1:0. To je bio jedini pogodak na susretu i Hrvatska je s tri boda otvorila Europsko prvenstvo.

S nestrpljenjem se očekivao susret s Češkom koja je u prvom kolu poražena od Španjolske. Znalo se kako bi nova tri boda Vatrenima donijela prolaz dalje i priliku da u posljednjem kolu možda i taktiziraju protiv Furije, ovisno o daljnjem raspletu u drugim skupinama. Susret s Češkom nažalost ćemo morati podijeliti na dva dijela.

U prvom dijelu, koji je trajao do 86. minute Hrvatske je, uz manje poteškoće, izgledala kao daleko bolja momčad. Naročito se to očitovalo u prvom poluvremenu kada su Vatreni na svim poljima nogometne igre nadigrali protivnike. Ivan Perišić poentirao je u 37. minuti donijevši Hrvatskoj prednost na odmoru.

U nastavku, nakon svega desetak minuta igre, Ivan Rakitić iskoristio je grešku Čeha, sjajno reagirao i pogodio za 2:0. Hrvatska je djelovala goropadno, već su svi razmišljali o Španjolskoj i nitko nije mogao niti pomisliti što će se dogoditi pola sata kasnije. Nažalost, koju minutu nakon pogotka Rakitića, Luka Modrić izašao je iz igre zbog ozljede. Igra Hrvatske izlaskom iz igre kapetana i mozga ekipe malo je pala, ali još uvijek su svi konci bili u rukama Vatrenih.

Malo je zabolio pogodak Milana Škode u 76. minuti, ali još uvijek je Hrvatska imala tri boda i bez obzira na pritisak Češke, nije djelovalo kao da imaju rješenja za hrvatsku obranu. Nažalost, onda dolaze nemile scene u 85. minuti kada navijači bacaju nekoliko baklji i topovskih udara u teren, prekidaju utakmicu na neko vrijeme i tako doduše razbijaju ritam Čeha, ali jednako tako i potpuno bacaju van utakmice hrvatske reprezentativce.

Opterećeni onime što se događa na tribinama, istovremeno gledajući suca Marka Clattenburga i njegove odluke, Vatreni nisu bili u susretu. Vidjelo se to na samom kraju susreta kada je Češka preko Tomaša Necida izjednačila iz kaznenog udarca (Domagoj Vida nespretno igrao rukom), a potom u samoj završnici mogla potpuno preokrenuti i uništiti vrlo dobru utakmicu Hrvatske.

Ogorčeni i ljuti na navijače, hrvatski reprezentativci nisu imali druge opcije nego pobijediti Španjolsku ili se nadati kako Češka neće svladati Tursku u slučaju poraza od Furije. Taj susret protiv Španjolske bio je pravi test karaktera, ali jednako tako mora se priznati i savršeno vođena utakmica od strane izbornika Čačića. Svašta mu se može zamjeriti, ali te večeri u Bordeauxu, Hrvatska je izgledala sjajno.

Španjolska je povela u sedmoj minuti kada je nepažnju obrane iskoristio Alvaro Morata. Bez obzira na rani šok, Hrvatska je igrala jako dobro, a u 14. minuti vratnicu je pogodio Rakitić nakon gotovo savršeno izvedenog loba. Igralo se jako dobro s obje strane, vratari su bili na razini zadatka, ali David De Gea nije uspio spriječiti Nikolu Kalinića koji je malo prije kraja prvog dijela zabio za 1:1.

Bez Modrića u sastavu, Vatreni su djelovali iznenađujuće dobro, a velike zasluge imao je Marko Pjaca koji je igrao fenomenalno. U samoj završnici susreta, kada se lomio rezultat, Španjolska je dobila mali „poguranac“ od strane suca Bjorna Kuipersa koji je ocijenio kako je prekršaj nad Davidom Silvom dovoljan da pokaže na bijelu točku.

Nizozemac je tu pogurao Španjolce, ali brzo je vratio „uslugu“. Sergio Ramos pristupio je udarcu kojeg je Danijel Subašić obranio. Ipak, mora se priznati kako je hrvatski vratar izašao barem metar i pol izvan svoje linije i po sadašnjim pravilima, VAR bi se sigurno uključio te bi jedanaesterac morao biti ponovljen. Osnažena za sjajnu obranu vratara, Hrvatska je krenula u pohod na sva tri boda.

Sjajnu kontru izveli su Vatreni, Perišić je u 88. minuti otrčao kao da se radi o početku susreta i maestralno zabio za 2:1. Premda nije tako izgledalo na samom početku susreta, Hrvatska je svladala Španjolsku i sa sedam osvojenih bodova zaključila grupnu fazu na prvom mjestu. Ne samo to, nego je time Hrvatska izbjegla najteži dio ždrijeba i u slučaju pobjede nad do tada potpuno neuvjerljivim Portugalom, igrala bi za polufinale s boljim iz ogleda Švicarske i Poljske.

Premda je Portugal bio prilično neuvjerljiv i na jedvite jade je s tri remija kao trećeplasirani izborio plasman u osminu finala Eura, Hrvatska nije uspjela proći tu prepreku. U svom stilu Portugalci nisu dominirali travnjakom niti srljali već su tražili i strpljivo čekali svoju priliku. Susret je otišao u produžetke gdje je gotovo na samom kraju susreta Hrvatska imala ogromnu priliku. Praktički svi koji su gledali vidjeli su loptu u mreži, ali ona je ostala na stativi.

Nešto kasnije, Ivan Strinić išao je u nepotreban dribling, Portugal je odigrao kontru koju je zaključio pogotkom na praznu mrežu Ricardo Quaresma. Teško je bilo ne usporediti ovaj susret s onim osam godina ranije protiv Turske kada je trebalo samo zadržati loptu i ne srljati. Ponovno su Vatreni u samoj završnici ispali previše naivni i nastojeći završiti susret, ostali praznih ruku.

Hrvatski nastup na Euru 2016. završio je u osmini finala, ali ostat će u sjećanju svih navijača po mnogim nezaboravnim slikama. Niti jedan navijač Hrvatske neće zaboraviti sliku kapetana Darija Srne kojemu je nakon susreta s Turskom preminuo otac. Sa slomljenim kapetanom koji je na sljedećem susretu plačući slušao himnu, suosjećali smo svi.

Također, Vedran Ćorluka je protiv Turske zaradio težak udarac laktom u glavu od Cenka Tosuna te je prvo nosio zavoje koji su kontinuirano krvarili, da bi se u stožeru dosjetili vaterpolske kapice kojom je protiv Češke zasjao i time osvojio srca navijača diljem Europe i Svijeta. Originalna kapica koju je nosio Čarli danas se nalazi u Uefinom muzeju kao posveta požrtvovnosti nogometaša.

Većina je složna kako je ovo bilo prvenstvo gdje je sjajna hrvatska generacija mogla napraviti veliki rezultat. Mnogima je poslije bilo neiscrpno žao jer je Portugal, koji je kasnije osvojio naslov, do finala došao preko Poljske i Walesa. Uz sav respekt koje te momčadi zaslužuju, teško možemo reći da su jače od Hrvatske. No, mnogi će također reći da nam se sve vratilo u Rusiji 2018. godine kada je Hrvatska konačno dobila nagradu koju je zaslužila.

FOTO: Sanjin Strukić/PIXSELL

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!