EP 2020., skupina A, 1. kolo, 11.06.2021, 21:00 h, Rim, Olimpico
Suci: Danny Makkelie, Hessel Steegstra, Jan de Vries (Nizozemska)
Turska
Turska
0:3(0:0) Italija
Merih Demiral 53' (ag)
Ciro Immobile 66'
Lorenzo Insigne 79'
Italija

Napokon je krenulo: Talijani izdominirali Tursku za početak Eura!

Matej Kačan • petak, 11.06.2021.
Napokon je krenulo: Talijani izdominirali Tursku za početak Eura!

Nogometaši Italije pobjedom su otvorili novo izdanje Eura. Talijani su na svom Olimpicu potpuno izdominirali i deklasirali momčad Turske koja je pala s 3:0...

Turska
Italija
Turska
Italija
23
Ugurcan Cakir
2
Zeki Celik
3
Merih Demiral
4
Caglar Söyüncü
13
Umut Meras
5
Okay Yokuslu
(do 64')
9
Kenan Karaman
(do 76')
6
Ozan Tufan
(do 64')
11
Yusuf Yazici
(do 46')
10
Hakan Çalhanoglu
17
Burak Yilmaz
Pričuvni igrači
7
Cengiz Ünder
46'
22
Kaan Ayhan
64'
21
Irfan Kahveci
64'
26
Halil Dervisoglu
76'
 
Trener
Senol Günes
21
Gianluigi Donnarumma
24
Alessandro Florenzi
(do 46')
19
Leonardo Bonucci
3
Giorgio Chiellini
4
Leonardo Spinazzola
18
Nicolo Barella
8
Jorge Luiz Frello Filho Jorginho
5
Manuel Locatelli
(do 73')
11
Domenico Berardi
(do 86')
17
Ciro Immobile
(do 81')
10
Lorenzo Insigne
(do 81')
Pričuvni igrači
2
Giovanni Di Lorenzo
46'
16
Bryan Cristante
73'
9
Andrea Belotti
81'
14
Federico Chiesa
81'
20
Federico Bernardeschi
86'
Trener
Roberto Mancini

Čekali smo četiri godine, a onda još i jednu, a nakon svog čekanja i odgađanja je napokon krenuo EURO. A krenuo je velikom večeri za Talijane koji su u svom glavnom gradu, na rimskom Olimpicu deklasirali Tursku koju su ostavili na 3:0 uz sve golove u drugom dijelu.

Talijani su krenuli mnogo bolje, motivirano i s posjedom lopte te kombinatorikom koju Mancini traži. Od turskih najava dobre igre i rezultata nismo vidjeli ništa, u prvom poluvremenu nije Turska pokazala ništa što bi potkrijepilo ambicije.

Talijani su u prvih pola sata složili dvije-tri poluprilike, ali bilo je tu dosta kruženja oko kaznenog prostora i udaraca. U trećoj minuti i kasnije vrlo aktivni Domenico Berardi s desne strane stiže jednu loptu, vraća u sredinu gdje Immobile ipak puca pokraj vrata.

U 17. opet je u akciji Berardi, ovaj put se prebacio u sredinu gdje je vrlo lijepo izigrao s Insigneom, ali ovaj puca debelo pokraj vrata s nekih 14 metara s lijeve strane. U 21. Talijani traže penal nakon što je lopta u ruku pogodila nekog u obrani, ali od svega samo korner.

Iz tog kornera je usamljen ostao Chiellini koji puca glavom, ali loptu sjajnu ispod prečke vadi Cakir. Bilježimo potom još pokušaje Barelle i Immobilea, a onda prva akcija Turaka.

U 35. minuti je pobjegao Yilmaz s desne strane, ubacio je, ali ispred usamljenog Tufana vratar odbija loptu. Nastavila se nakon toga kanonada Talijana, pokušavali su Insigne, Berardi i Immobile, ali bez uspjeha.

U 45. najsporniji detalj prvog dijela, s lijeve strane su Talijani probili i ubačaj je u ruku pogodio Celika. Igranje rukom je očito, ali nakon VAR provjere nema penala na iznenađenje svih i na poluvrijeme ideo s 0:0, ali uz dominaciju Italije.

Prva akcija u drugom dijelu pripada Turskoj, pobjegao je Ünder koji je ušao na poluvremenu, ali mu je udarac blokiran pa je i Donnarumma lako obranio. A onda su Talijani napokon poveli, i to zahvaljujući sjajnom Berardiju.

Napadač Sassuola je ovaj put bio s desne strane, ubacio je prema Immobileu, ali lopta pogađa Meriha Demirala u prsa i odlazi u mrežu za prvo gol na Euru, i to autogol. Raspali su se nakon toga Turci i Italija sve lakše dolazi do prilika.

U 55. tako pokušava Spinazzola pa Locatelli, ali je Cakir u oba slučaja jedini turski igrač na razini. U 64. je Italija udvostručila vodstvo, i to na tipičan talijanski način. Berardi je ubacio s desne na drugu stativu, Spinazzola je još jednom pucao, a Cakir još jednom obranio. No, na odbijancu je Immobile, a princ Rima i najbolji strijelac Lazija mirno trese mrežu na svom stadionu.

U 79. napokon zabio Insigne, a velika talijanska večer dobila je još jednu potvrdu. Novo loše ispucavanje vratara, krađa lopte pa laka tri dodavanja napadačke linije Talijana, a onda Insigne s lijeve strane lijepo gađa suprotni kut i zabija za 3:0.

Krenule su izmjene nakon toga pa se i igra razvodnila, a bilježimo i novi opasan pokušaj Turske u drugoj minuti nadoknade. No, Chiellini je uklizao u zadnji tren i očistio ispred Yilmaza pa pogotka nema, a nema ih ni do kraja susreta koji je svejedno pripao Talijanima visokom pobjedom.

Drugi susret ove skupine A odigrat će Wales i Švicarska u Bakuu u 15 sati u subotu.

EURO, Skupina A, prvo kolo:
Italija - Turska 3:0

EP 2020., skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Turska0:3Italija
Wales1:1Švicarska
1Italija 37:0+79
2Wales 33:2+14
3Švicarska 34:5-14
4Turska 31:8-70

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!