EP 2020., skupina A, 1. kolo, 12.06.2021, 15:00 h, Baku, Olimpijski stadion
Suci: Clement Turpin, Nicolas Danos, Cyril Gringore (Francuska)
Wales
Wales
Kieffer Moore 74'
1:1(0:0) Švicarska
Breel Embolo 50'
Švicarska

VAR pokvario slavlje Gavranoviću i Švicarcima, Wales uzeo bod

Mihaela Bradovski • subota, 12.06.2021.
VAR pokvario slavlje Gavranoviću i Švicarcima, Wales uzeo bod

U prvom subotnjem susretu na Europskom prvenstvu Wales i Švicarska remizirali su 1:1. Velšani su bili podređeni dobrim dijelom susreta, ali Švicarska to nije iskoristila i na kraju je susret okončan remijem...

Wales
Švicarska
Wales
Švicarska
12
Danny Ward
14
Connor Roberts
6
Joe Rodon
4
Ben Davies
22
Chris Mepham
16
Joe Morrell
7
Joe Allen
10
Aaron Ramsey
(do 90'+3')
20
Daniel James
(do 75')
13
Kieffer Moore
11
Gareth Bale
Pričuvni igrači
19
David Brooks
75'
15
Ethan Ampadu
90'+3'
Trener
Rob Page
1
Yann Sommer
4
Nico Elvedi
22
Fabian Schär
5
Manuel Akanji
2
Kevin Mbabu
13
Ricardo Rodriguez
10
Granit Xhaka
8
Remo Freuler
23
Xherdan Shaqiri
(do 66')
7
Breel Embolo
9
Haris Seferović
(do 84')
Pričuvni igrači
6
Denis Zakaria
66'
19
Mario Gavranović
84'
Trener
Vladimir Petković

Nakon što je Italija pregazila Tursku, jasno je poručila ostalima u skupini koliko je moćna i zašto je favorit za prvo mjesto. Sam talijanski niz i taj nastup pogurali su Mancinijevu reprezentaciju u poziciju apsolutnog favorita stoga ostali više razmišljaju kako se izboriti za drugu ili eventualno treću poziciju.

Iz te perspektive susret između Walesa i Švicarske dodatno je dobio na značaju, svjesni i jedni i drugi kako si ne smiju dopustiti posrtaj jer će biti jako teško uz nulu na startu izboriti prolazak u nokaut fazu.

Kako se i predviđalo, tako se prvo poluvrijeme i odvijalo. Švicarci su bili ti koji su imali inicijativu i više loptu u nogama, a Velšani su priliku tražili iz prekida i kontranapada.

Jedan prekid tako je u 15. minuti skoro donio pogodak Velšanima. Iz kornera je ubacio Bale, u skoku je najviši bio Moore, nije loše pucao, ali Sommer je sjajno obranio taj njegov pokušaj.

Nije se dugo čekalo na odgovor na drugoj strani, a on je također stigao iz kornera. Ovaj put ubačena je niska lopta na prvu vratnicu gdje krasno reagira Schär i petom skreće loptu, ali vratar Ward refleksno reagira.

Riječ je o očito uigranoj akciji jer je nedugo zatim ponovno iz kornera ubačena niska lopta na prvu vratnicu, a onda je drugi stoper Akanji na isti način petom pokušao skrenuti loptu, no ovaj put obrana Walesa bila je malo opreznija.

Do kraja prvog dijela Švicarska je imala nekoliko dobrih situacija i to konkretno Seferović, ali napadač Benfice nije bio raspoložen i propustio je tri sjajne prilike. Najbolju na kraju prvog dijela kada ga je Embolo pod prekršajem pronašao u 16 metara, Seferović je bio u odličnoj poziciji, ali pucao je jako loše.

Odmah na početku drugog dijela Švicarci dolazi do zasluženog vodstva. Breel Embolo pobjegao je velškoj obrani i pucao s ruba kaznenog prostora, ali Ward odbija u korner. Iz kornera je ubacio Shaqiri, a Embolo izmiče pozornosti Connora Robertsa i glavom šalje loptu u mrežu.

Nakon primljenog gola napokon su i Velšani malo hrabrije krenuli prema naprijed pa su i oni počeli prijetiti. Vrlo neugodno izgledao je pokušaj Bena Daviesa s ruba kaznenog prostora, vrlo snažan udarac koji je otišao nekoliko centimetara iznad grede.

Polako je Wales počeo pritiskati, Švicarci su izgubili kontrolu i ritam iz prvog dijela te u 74. minuti Velšani dolaze do poravnanja! Morrell je nabacio na glavu Moorea koji odlično reagira i šalje loptu u mrežu.

U zadnjih desetak minuta na travnjak je ušao Mario Gavranović i minutu nakon ulaska poslao loptu u mrežu, Švicarci su proslavili gol, ali VAR je pokazao kako je Gavranović bio u malom zaleđu.

Do kraja susreta Švicarci su bili ambiciozniji i više željeli pogodak, ali on se nije dogodio. Ostalo je 1:1, Wales je iskoristio svojih boljih 20-30 minuta drugog poluvremena te kaznio brojne švicarske promašaje.

EP 2020., skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Turska0:3Italija
Wales1:1Švicarska
1Italija 37:0+79
2Wales 33:2+14
3Švicarska 34:5-14
4Turska 31:8-70

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!