Nogomet

Ćorluka: 'Tko ne shvaća da je ekipa najvažnija, može igrati tenis, ali ne u parovima'

Matej Kačan • srijeda, 16.06.2021.
Ćorluka: 'Tko ne shvaća da je ekipa najvažnija, može igrati tenis, ali ne u parovima'
Foto: Pixsell

Pomoćni trener reprezentacije Vedran Ćorluka odgovarao je na pitanja novinara na konferenciji za medije uoči susreta Hrvatske i Češke...

Novo lice u stožeru Zlatka Dalića od ovog je ljeta Vedran Ćorluka koji je uskočio iz igračkih u trenerske cipele pa stvari promatra na novi način. Na konferenciji za medije uoči susreta s Češkom je dao svoju usporedbu Nikole Vlašića i Luke Modrića jer je obojicu imao prilike pratiti u ranim fazama karijere.

"Moram priznati da sam Nikolu upoznao jako dobro kroz te utakmice jedan protiv drugog u Rusiji. Luka je čak vrlo rano postavio letvicu jako visoko i Nikola se ne bi trebao zamarati time hoće li doseći razinu Luke Modrića. On je na visokoj razini, može biti još i bolji, a na njemu je hoće li doseći razine Luke Modrića. On se ne bi time trebao zamarati, ne sumnjam da će uskoro igrati u većem klubu i ligi od ruske."

Ćorluka se po prvi put našao u ulozi pomoćnog trenera i moglo se vidjeti da ga je na Wembleyju izbornik više puta pitao za savjet te mu vjeruje.

"Sigurno da je ovo nova uloga, spominjao sam to i prije, tijekom igračke karijere sam bio čovjek od povjerenja za trenere. Ne mislim da je sad nešto drugačije, izbornik je dolazio do klupe jer je on koncentriran na ono gdje je lopta, a mi pomoćnici smo gledali linije i postavljanja igrača. Ne mislim da sam čovjek od povjerenja, dio sam ekipe i imam svoju ulogu koju se trudim obaviti na najbolji način."

Kao član stožera, Ćorluka je otvoreno kazao koji je najveći problem u hrvatskoj igri koja u posljednje vrijeme ne izgleda kako bi trebala.

"Zna se koji je problem u posljednje vrijeme. Završna faza je problem, dobro dođemo do posljednje trećine, ali nismo konkretni i nema nas mnogo u završnici i taj nas problem prati na posljednjih nekoliko utakmica, pa i protiv Engleske. Radimo da se stvari poprave i siguran sam da ćemo u tom segmentu izgledati bolje i biti opasniji već u petak."

Velikih problema posljednjih godina Hrvatska je imala s branjenjem prekida. Napredak je tu učinjen prelaskom na zonu, ali su problem duge lopte i to će Česi pokušati iskoristiti.

"Što se tiče branjenja prekida, napravili smo pomak. Dobro branimo prvi centaršut, ali nam padne koncentracija nakon odbijene lopte i moramo bolje reagirati na drugu loptu, a Česi su tako Škotima zabili prvi gol. Moramo ostati fokusirani nakon druge lopte, radimo na tome i bit ćemo spremni. Što se tiče obrane, mislim da je u većem dijelu s Engleskom dobro funkcionirala, ali može bolje. Bili smo i bez Lovrena, ako će on biti spreman ćemo s njegovim povratkom dobiti puno, iako su i Vida i Duje odigrali jako dobro, bez obzira na neke napise."

Ćorluka je s reprezentacijom dvaput igrao na škotskom Hampdenu, a ne vežu ga lijepe uspomene. Nešto ljepše iz Škotske ima iz klubova.

"Iskreno, 2008. se ne sjećam, ali to znači da nisam dobro igrao. 2013. se sjećam i mislim da sam igrao jako loše, izgubili smo 2:0 i tu bih utakmicu volio potisnuti iz sjećanja. U Škotskoj se sjećam da smo s Tottenhamom igrali protiv Heartsa i pobijedili smo, sjećam se da je Redknapp igrao golf u predivnom hotelu u St. Andrewsu."

Ivica Olić napustio je klupu CSKA i odmah su krenula nagađanja da će se pridružiti reprezentaciji.

"To je više bio sporazumni raskid nego otkaz, nemam točnu informaciju hoće li se priključiti, siguran sam da će vas Savez obavijestiti. Ivica će nam dobro doći i uvijek je dobrodošao. Iščekujemo ga, ali će Savez više znati reći."

Hrvatska je na Euru igrala protiv Češke 2016. godine i bila je to čudna utakmica u kojoj se prosulo 2:0 vodstvo, a Ćorluka se jako dobro sjeća tog susreta.

"Sjećam se te utakmice 2016., do 75. smo izgledali jako dobro bez obzira na prekid. Trebali smo je privesti kraju, ja sam izgubio skok za prvi gol pa penal u 90. minuti. Čudna utakmica koju smo bolje morali završiti. češka je danas dinamičnija i brža ekipa i puno neugodnija nego tad. Bit će puno teže nego 2016., a što se tiče Schicka, on je jako neugodan napadač i to je pokazao. Bit će opasnost, kao i njegovi suigrači koji ga dovode u situacije. Nećemo ga striktno preuzimati, to nismo radili nikad."

Osim Schicka, tu je još nekoliko zanimljivih igrača i protiv Češke nikako neće biti lako.

"Sigurno da su napadački jako opasni. Meni se sviđa Jankto koji ima lijepu lijevu nogu i brz je. Imaju i ostale igrače uz Schicka, jako dobru ekipu koja je opasna naprijed. Sigurno da nećemo srljati od prve minute. Znamo što nam treba, znamo da trebamo pobijediti, ali to ćemo probati mirnim načinom, a ne pod svaku cijenu pa da im ostavljamo prostora."

Protiv Češke 2016. je u legendu ušla i vaterpolska kapica, a Ćorluka je prokomentirao i svoju ulogu 2018. te važnost ekipe ispred svega.

"Što se tiče kapice, mislim da su me doktori tad htjeli ismijati i malo sam ljut na njih, ali sam barem završio u Uefinom muzeju. No, svakako nisam izgledao lijepo. Ta uloga 2018. je pretjerano napuhana jer svaki igrač želi igrati, ali su želje i očekivanja izbornika i potrebe ekipe nešto drugo. Tad sam više bio potreban van terena i to moraš prihvatiti. Ne mislim da je to nešto specijalno i svaki igrač koji tu dođe mora shvatiti da je uspjeh ekipe ispred osobnog uspjeha. To je momčadski sport, tko to ne shvaća, može igrati u tenis, ali ne u parovima", zaključio je.

FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!