Nogomet

Hrvatska mora napraviti 'update', ova verzija je 'zastarjela'

Branimir Korać • subota, 19.06.2021.
Hrvatska mora napraviti 'update', ova verzija je 'zastarjela'

Dva kola Europskog prvenstva i samo jedan osvojen bod. Hrvatska je uspjela remizirati s Češkom i tako ostati na životu uoči posljednjeg kola protiv Škotske...

Nije ovo od jučer. Hrvatska ne izgleda bajno još od Svjetskog prvenstva. Imala je bljeskova i boljih utakmica, ali u kontinuitetu već dugo ne spaja dobre nastupe. Posebno to možemo iskoristiti za igre ove godine gdje Hrvatska nije odigrala utakmicu za koju možemo reći - ovo je bio baš dobar nastup.

Uvijek nešto nedostaje, sada je to već neko vrijeme igra prema naprijed. U fazi obrane još to izgleda solidno, uglavnom se sve dobro pokriva, ali u fazi napada daleko je to od potencijala koji ova reprezentacija ima. Sve izgleda dosta sporo, nemoćno i bezidejno.

Najveći problem je u tome što u modernom nogometu nema stajanja, gledanja, čekanja, sakrivanja. Danas su svi opčinjeni Italijom i njezinom transformacijom i igrom, konstantnim traženjem praznog prostora i ulaženja u njega tražeći loptu. Kod Hrvatske je toga u malim količinama.

To je bilo itekako vidljivo u dvoboju protiv Engleza u jednoj situaciji kada je Modrić imao loptu na sredini terena, trojica Engleza krenula su ga zatvoriti i umjesto da se to kazni, upravo suprotno. Koliko god to nevjerojatno zvučalo, u tom trenutku kretao se uz Modrića samo još Brozović i to ne tamo gdje bi Modriću bio od koristi za dodavanje s kojim bi onda iskoristili brojčanu nadmoć u sredini.

Modrić i uglavnom Kovačić moraju dolaziti praktički do svojih stopera po loptu pa i ako se dogodi neki brz prijenos lopte, ostaju daleko od nje. Jako nedostaje Mario Mandžukić. On je radio ogroman dio onih malih stvari koje se uzimaju zdravo za gotovo, a koje nam sada jako nedostaju. Od primanja i zadržavanja lopte pa do onog najvažnijeg - odvlačenja igrača i otvaranja prostora.

Mandžukić je svojim kretnjama odvlačio igrače i omogućavao ulazak iz drugog plana ponajprije Rakitiću koji je jako dobro koristio taj prazan prostor. Hrvatska je odmah izgledala opasnije, narušavao se balans obrane i prilike su dolazile.

Sada imamo drugačije igrače koji imaju drugačije navike. Protiv Engleske je u vrhu napada krenuo Rebić koji nema te navike klasičnog napadača tipa Mandžukića. Probalo se i s Petkovićem koji s druge strane, kao što i sam kaže, voli slobodu na terenu i jako često napušta poziciju središnjeg napadača te se nepotrebno troši uz aut liniju 40 metara od gola.

Ono što nije najjasnije zašto se izbjegava je udarac izvana. Hrvatska ima dosta igrača koji imaju dokazano dobar udarac s 18-20 metara, ali prerijetko se na to odlučuju. Ako već ne možeš probiti obranu preko bokova ubačajima ili povratnim loptama, a vidimo da to ne prolazi, onda pokušaj napraviti nešto iz zone šuta.

Još nakon Češke bilo je optimizma, u drugom dijelu vidio se pomak, što je bilo i jedino moguće nakon onakvog užasnog prvog dijela, ali krajem dvoboja između Engleske i Škotske, dio optimizma je nestao. Hrvatska nikada nije svladala Škotsku, a postoji razlog za to. Nikada joj nisu odgovarale te agresivne i fizički vrlo čvrste reprezentacije. Na ovom Prvenstvu Škotska izgleda daleko brže, motoričnije, agresivnije i čvršće nego Hrvatska.

Kako onda protiv Škota? Kada su u napadu, Škoti izlaze s dosta igrača i ako ostanu bez lopte, prijeti im brza tranzicija i problemi. Hrvatska ima igrače koji to mogu iskoristiti, ali morat će biti puno odlučniji i brži u kontri. Tu će biti sasvim dovoljno prostora koji se može iskoristiti.

U svakom slučaju, nismo dobili neki poticaj da bi mogli reći da smo optimisti zbog toga i toga. Škoti će imati i veliku podršku s tribina koja će im dodatno davati krila. Bit će jako teško, ali izbora nema, Hrvatska mora uzeti pobjedu. Mora pokrenuti "update" i skinuti novu verziju sebe jer ova sadašnja za dobar dio reprezentacija je jednostavno "zastarjela". 'Novija verzija' izgleda otprilike onako kako je izgledao početak dvoboja s Belgijom.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!