Nogomet

Kalkulacije: Vatreni pobjedom ili na Nizozemce ili na E skupinu

Matej Kačan • utorak, 22.06.2021.
Kalkulacije: Vatreni pobjedom ili na Nizozemce ili na E skupinu

Hrvatska na Hampdenu večeras mora izboriti pobjedu ako želi u drugi krug, a onda kreću kalkulacije. Tri su moguća i vjerojatna suparnika u osmini finala...

U ponedjeljak je postalo jasno da Hrvatska sigurno pobjedom nad Škotima prolazi skupinu, a nakon riješene situacije i u skupinama B i C smo dobili još manji prostor za kalkulacije i potencijalne suparnike. Zasad se najviše čini da će Hrvatska na Nizozemsku u Budimpešti u slučaju pobjede.

Naime, Hrvatska bi pobjedom nad Škotskom bila druga ili treća u skupini, ali da bi bila druga se mora poklopiti pobjede Engleske nad Češkom i Hrvatske nad Škotskom donesu Hrvatskoj bolju gol-razliku od Češke ili istu gol-razliku, ali uz manje žutih kartona.

Hrvatska bi u tom slučaju išla na drugoplasiranu momčad skupine E u Kopenhagenu, što bi po svemu sudeći mogli biti Šveđani ili Španjolci.

Svaka druga opcija - neriješeno u Londonu, pobjeda Češke ili pobjede Engleske i Hrvatske jednakom razlikom Hrvatsku bacaju na treće mjesto. U tom slučaju se računanje suparnika komplicira jer postoji križaljka koja određuje gdje tko ide.

Od 15 predviđenih kombinacija je moguće ostalo još sedam, od čega tri ne uključuju prolazak treće ekipe iz skupine D (Hrvatska) pa u razmatranje uzimamo one četiri u slučaju pobjede Hrvatske. U tri od te četiri kombinacije Hrvatska bi išla na Nizozemsku u Budimpešti.

Jedina kombinacija koja Hrvatsku baca u Glasgow na susret protiv prvoplasiranog iz skupine E (Švedska ili Španjolska) jest ta da trećeplasirani iz skupine B i C ne budu među najbolja četiri.

Da bi se to dogodilo, mora se poklopiti jedan od dva rezultata: pobjeda Poljske nad Švedskom ili neriješen rezultat Španjolske i Slovačke. U tom bi slučaju trećeplasirana momčad iz E grupe bila bolja od Ukrajine i izbacila nju, dok je Finska već gotovo sigurno vani.

No, na kladionicama je zasad najočekivaniji ishod pobjeda Švedske te Španjolske i ti rezultati šalju Hrvatsku na Nizozemsku, blizu domovine i pred pun stadion u Budimpešti od čega bi, nesumnjivo, mnogo bilo i hrvatskih navijača.

Dodatni plus tog raspleta bio bi i možebitni suparnik u četvrtfinalu. Naime, "nizozemski" par iz Budimpešte se križa s boljim iz utakmice Danske i Walesa pa bi se do četvrtfinala moglo preko reprezentacija koje nisu u užem krugu favorita.

No, opet da ponovimo, sve to pada u vodu ako Hrvatska večeras u Glasgowu ne pokaže pravo lice i ne svlada Škotsku.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis22.06.2021. u 09:51
    da bi se španjolska spominjala, mora osigurati prolaz. oni su treći s dva boda. dakle, švedska ili slovačka.
    cameosis