Automoto

Europski asovi stižu na autocross u Gambetićima

Sportnet • četvrtak, 24.06.2021.
Europski asovi stižu na autocross u Gambetićima

Utrka FIA CEZ na stazi Canalli privukla je pažnju 33 vozača iz sedam zemalja...

Već i vrapci pjevaju onu o otkazima i koroni, pa je neizbježno spomenuti da je upravo pandemija uzrokom kako već dvije godine na novoj stazi Autocross centra u Gambetićima nismo gledali uzbudljiva nadmetanja autocrossista oplemenjena prašinom sve u 16, po onoj narodnoj. Ali, svemu dođe jednom kraj, pa je za vjerovati da će najavljena međunarodna autocross utrka 2. Nagrada Gambetića 2021. biti samo prva u nizu onih koje će nastaviti okupljanja vrhunskih automobilista na stazi Canalli, dugoj 727 metara, u šumom okruženom poligonu na području Općine Višnjan, u sjeverozapadnom dijelu istarskog poluotoka.

Organizaciju potpisuje skupina oktanskih entuzijasta okupljena u domicilnom AKORK Skok racing 1993 i bratskom Autoklubu Poreč Autosport, a zasigurno organizacijski najproduktivnijim hrvatskim sportskim klubovima u automobilističkom sportu. Zaštitno lice oba kluba, a posebno idejni mag svega što se na kotačima vrti, neumorni Edi Milokanović kazuje:

"Ma koliko god utrke nismo mogli voziti, mi nismo stali. Radili smo na stazi i njenom okolišu svih ovih mjeseci danonoćno, jer želimo europsku cross kremu dočekati nikad spremniji, da nam se ponovo vrate, da budu oni koji će dovesti i druge, a težimo ka još većim utrkama. Ne krijemo želju da jednog dana budemo domaćini i europskog prvenstva, na zasigurno najboljoj hrvatskoj kros stazi", u pauzi nekog od fizičkih poslova, jer istih se ne boji, kazuje Edi, zvan i poznat jednostavno pod nadimkom Skok.

Dvodnevna utrka upisana u Kalendar FIA Prvenstva CEZ Srednjeeuropske zone, ujedno bodovno natjecanje državnih prvenstava Hrvatske i Slovenije, okupit će 33 automobilista iz sedam zemalja. Najbrojniji su Slovenci s 15 vozača, a uz tek šest hrvatskih naći će se tu i cross krema Austrije, Češke, Italije, Slovačke i Mađarske. Vozila će biti razvrstana u šest klasa, među kojima posebnu pažnju, kada je autocross u pitanju, privlače jednosjedi buggy, specijalna vozila, a u tri različite skupine čak ih je 20-tak.

Subotnje poslijepodne od 14 do 17,45 sati predviđeno je za verifikaciju vozača i tehnički prijam vozila, a prvi od dva službena treninga kreće u nedjelju, 27. lipnja od 8 sati. Voze se tri kvalifikacijeke utrke, počev od 10,45 sati, a finalne i odlučujuće startaju u 15,30 sati. Kao i niz drugih manifestacija i ova je podložna epidemiološkim mjerama, koje su organizacijski bile još jedna posebna zadaća, ali prevladana kao i niz drugih prepreka.

Svojevrstan oktanski spektakl u neizbježnoj prašini, na 30-tak stupnjeva Celzija, očekuje ljubitelje ekstremnog automobilizma, a svi dobronamjernici zasigurno neće požaliti.

Miroslav KRPAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!