EP 2020., nokaut faza, Osmina finala, 28.06.2021, 21:00 h, Bukurešt, Nacionalni stadion
Suci: Fernando Rapallini (Argentina)
Francuska
Francuska
Karim Benzema 57', 59'
Paul Pogba 76'
4:5(0:1, 3:3, 3:3 pp, 4:5 pen) Švicarska
Haris Seferović 15', 81'
Mario Gavranović 90'
Švicarska

Sommer skinuo Mbappeov udarac za šokantno ispadanje Francuza!

Matej Kačan • ponedjeljak, 28.06.2021.
Sommer skinuo Mbappeov udarac za šokantno ispadanje Francuza!

Još jedna spektakularna utakmica i veliki šok na Euru. Švicarska se protiv Franucske vratila s 3:1 za produžetak pa jedanaesterce gdje je slavila i prošla u četvrtfinale...

Francuska
Švicarska
Francuska
Švicarska
1
Hugo Lloris
4
Raphael Varane
5
Clement Lenglet
(do 46')
3
Presnel Kimpembe
2
Benjamin Pavard
6
Paul Pogba
13
N'Golo Kante
14
Adrien Rabiot
7
Antoine Griezmann
(do 88')
19
Karim Benzema
(do 94')
10
Kylian Mbappe
Pričuvni igrači
20
Kingsley Coman
46'
17
Moussa Sissoko
88'
9
Olivier Giroud
94'
26
Marcus Thuram
111'
 
 
Trener
Didier Deschamps
1
Yann Sommer
4
Nico Elvedi
5
Manuel Akanji
13
Ricardo Rodriguez
(do 87')
3
Silvan Widmer
(do 73')
8
Remo Freuler
10
Granit Xhaka
14
Steven Zuber
(do 79')
23
Xherdan Shaqiri
(do 73')
9
Haris Seferović
(do 96')
7
Breel Embolo
(do 79')
Pričuvni igrači
19
Mario Gavranović
73'
2
Kevin Mbabu
73'
16
Christian Fassnacht
79'
11
Ruben Vargas
79'
18
Admir Mehmedi
87'
22
Fabian Schär
96'
Trener
Vladimir Petković

Kakve dvije utakmice smo imali priliku gledati na Euru danas, da smo u obje bili neutralni promatrači sigurno bi uživali. Ovako su rane od ispadanja još svježe, a u raspravljanjima "što i kako" su Francuzi i Švicarci odigrali još jednu ljepoticu prvenstva.

Scenarij - skoro pa isti, barem što se regularnog dijela tiče. Momčad koja nije favorit šokira vodstvom, favorit okreće na 3:1, a onda spektakularan povratak i odlazak u dodatni dio. Uz dodatni začin kaznenog udarca koji je Švicarska u 55. minuti promašila, a mogao je donijeti 2:0.

No, rasplet je bio drukčiji, otišlo se do raspucavanja s bijele točke gdje su Švicarci bili bolji i napravili su najveće iznenađenje dosadašnjeg tijeka Eura, a vjerojatno i najveće do kraja.

Krenulo je sve već u 15. minuti. Nakon mnogo boljeg početka Francuza je Haris Seferović glavom pospremio Zuberov ubačaj te je šokirao sve u Bukureštu, a Švicarce bacio u trans. Značilo je to odmah da se Francuska mora otvoriti i odustati od svoje igre.

No, nisu svjetski prvaci uspjeli u prvom poluvremenu složiti mrtvu šansu, uglavnom su se pokušaji sveli na dalekometne šuteve Kyliana Mbappea. Bolje Švicarska igra i početkom drugog dijela, ali onda se sve mijenja.

Nakon šanse u 50. minuti je Benjamin Pavard u 54. srušio Zubera na rubu kaznenog prostora, a nakon VAR provjere je pokazana bijela točka. No, Ricardo Rodriguez ne puca dobro i Lloris brani te na valu toga Francuska okreće.

Švicarci su ostali u šoku te već dvije minute kasnije Mbappe pronalazi Karima Benzemu koji primiruje loptu u fantastičnoj maniri i praktički sam sebi asistira za 1:1. Već u 59. je 2:1, Griezmann je izašao sam u šansu koja mu je obranjena, ali je na gol crti Benzema koji glavom mirno šalje loptu u praznu mrežu.

Morala se otvoriti Švicarska, a Francuzi su namirisali krv. Tako u 76. Paul Pogba maestralnim pogotkom s 23 metra gađa sam kut i diže na 3:1, a onda opet luda završnica i povratak. U 81. Mbabu ubacuje, opet je u skoku Seferović koji drugim golom smanjuje.

U 85. Dinamov Mario Gavranović zabija, ali je zaleđe, no zaleđa nema u 89. minuti kad su Švicarci osvojili jednu loptu na sredini, ona dolazi do Gavranovića koji s 18 metara sjajno gađa donji lijevi kut Llorisovih vrata za novu dramu.

Nije ni tu bio kraj, na isteku posljednje, četvrte minute nadoknade je Kingsley Coman sjajno iz voleja gađao suprotni kut, ali je lopta odsjela na gredi i idemo u produžetak.

Prvi su opasno krenuli Francuzi koji su u 95. zaprijetili preko Pavarda kojem Sommer ipak sjajno brani. Nisu produžeci ovdje bili toliko dramatični i sadržajni kao u Kopenhagenu, pokušao je Sissoko u 101. pa Mehmedi dvije minute kasnije, obojica iz daljine, ali promjene nema.

U drugom produžetku Francuzi imaju tri sjajne šanse, u 109. je Mbappe pucao kraj gola, kao i minutu kasnije. U 119. Olivier Giroud se sjajno vinuo i pucao glavom, ali Sommer sjajno brani i idemo na jedanaesterce.

Prvi je u raspucavanju loptu uzeo baš Gavranović koji je vrlo siguran i šalje loptu pod rašlje. Jednako fantastično u sam gornji kut je odgovorio i Pogba. Drugu seriju sigurno otvara Fabian Schär, ali ni Giroud ne griješi. Vratari su bili bez šanse u prva četiri udarca.

Sigurni su bili i Akanji i Marcus Thuram te se potpuno izjednačeno ide u četvrtu seriju. Najbliže obrani bio je Loris koji je bio na Vargasovoj lopti u četvrtoj seriji, ali je šut bio prejak i završio je u mreži. Odgovorio je Kimpembe i ušlo se i u petu seriju.

U petoj je seriji zabio Mehmedi i sav pritisak nacije pao je na Mbappea koji je morao zabiti za ostanak u igri. No, Sommer mu je obranio i Švicarska ide dalje!

EP 2020., nokaut faza

osmina finala

Wales0:4Danska
Italija2:1 *Austrija
Nizozemska0:2Češka
Belgija1:0Portugal
Hrvatska3:5 *Španjolska
Francuska4:5 **Švicarska
Engleska2:0Njemačka
Švedska1:2 *Ukrajina

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!