Automoto

Nagrada Hrvatske 2021. na Automotodromu Grobnik, rekordnih 160 sudionika

Sportnet • srijeda, 21.07.2021.
Nagrada Hrvatske 2021. na Automotodromu Grobnik, rekordnih 160 sudionika

U listama prijavljenih za ovogodišnju Nagradu Hrvatske upisano je čak 163 vozača, među kojima ima i vozačica iz 14 zemalja, a uz državna prvenstva šest zemalja boduje se i za FIA CEZ prvenstvo...

Iznimnom i cjelogodišnjem trudu sportskih entuzijasta i zanesenjaka, zaljubljenika i ovisnika o brzinama, svojevrsno priznanje odaje se podatkom prijavljenih sudionika. Automobilistički sportski klub Kastavac i Udruge Auto staza Grobnik, zajednički potpisuju organizaciju međunarodne kružne auto utrke, ovog vikenda, od 23. do 25.srpnja, čiji će domaćin biti Automotodrom Grobnik, staza koja u posljednje tri i pol godine od dobivanja novog asfalta bilježi konstantan uzmak naprijed uz priznanja brojnih ovisnika o brzinama iz Europe, ali i šire.

Nagrada Hrvatske 2021., prema pristiglim prijavama, okupit će rekordan broj sudionika. U listama prijava upisana su čak 163 imena iz 14 zemalja, među kojima i izvan Europe.

"Broj prijavljenih u nizu konkurencija i bodovnih sustava dokaz je da radimo dobro i da smo utrku doveli na značajan međunarodni nivo. Uostalom, na Grobniku će se ovog vikenda za bodove državnih prvenstava boriti vozači Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Slovačke, Austrije i Češke, a posebno će biti zanimljive vožnje i borbe za svaku poziciju u okviru FIA CEZ Prvenstva Srednjeeuropske zone na kružnim stazama, te uvijek atraktivne utrke dva prestižna kupa – TCR Eastern Europe i ESET Cup Series, u kojima sudjeluje niz znanih vozača u vrhunski pripremljenim automobilima. Ne smijemo zaboraviti niti nastup formula, među kojima je i apsolutni rekorder grobničke staze. Zahvalni smo Hrvatskom auto i karting savezu na povjerenju za organizaciju, a posebno Gradu Kastvu koji nas podržava u ovoj i nizu drugih automobilističkih manifestacija koje organizira ASK Kastavac", u pauzi nebrojenih telefonskih poziva, u jednom dahu kazuje agilni sportski direktor za kružne auto utrke HAKS-a i direktor utrke Dean Grbac.

Statistika trodnevnog programa utrke je neumoljiva, vozit će se 12 službenih kvalifikacijskih i 14 slobodnih treninga, a od 17 bodovnih utrka u subotu se vozi osam, a u nedjelju devet. Na stazu će izići brojni bolidi i automobili prepoznatljive 22 svjetske marke. Najbrojniju skupinu čini Twingo Eurocup 2021 Powered by Glaso s 35 sudionika iz pet zemalja. Među više od 150 vozača, pažnju privlači čak 41 hrvatski vozač, iz 18 klubova, raspoređenih u 14 klasa i šest grupa domaćeg prvenstva. Treće je ovo natjecanje sa po dvije bodovne utrke Prvenstva Hrvatske ove sezone. Među njima su i dvije vozačice Stefani Mogorović iz pazinskog AK Istra racing teama (Renault Clio III, klasa 7 do 2000 ccm) i Erika Marija Kušić iz ogulinskog AK Klek (Peugeot 106, klasa 2 do 1600 ccm), koje su i u skupini pet juniora, dok se, u ove godine uvedenoj skupini seniora, natječe 12 vozača.

U opstojnosti su dva aktualna rekorda staze, jedan za formule Talijana Paola Brajnika, ostvaren prije godinu dana u vremenu 1:17,732 minuta uz prosjek 193,032 km/sat, te turističkih bolida Poljaka Marcina Jedlinskog (1:22,643 minuta, prosjek 181,562 km/sat) ostvaren 2019. godine.

Oba su podložna zaboravu, ako uz dobru kondiciju onih najboljih, obaranju rekorda doprinesu i očekivani dobri vremenski uvjeti za vikend.

Zaljubljenicima brzina, važan je podatak da je i ova utrka formalno bez gledatelja. Naime, u cilju osiguranja sigurnog boravka sudionika, njihove pratnje i neophodnih organizacijskih službi, primjenjivat će se propisane mjere nadležnog stožera,

U zonu Automotodroma Grobnik, uključujući prostor od prolaska portala na zagrebačkom zavoju, prema stazi, parku vozača, boxovima i upravnoj zgradi bit će dozvoljen samo prethodno akreditiranim osobama. Organizator će i komunikaciju s vozačima i timovima prvenstveno provoditi elektronskim ili telefonskim putem.

Slobodni treninzi grobničkom stazom vozačima su omogućeni tijekom petka, dva puta u sedam grupa. Istovremeno, petak od 11 do 19 sati rezerviran je za verifikaciju i tehnički prijam, da bi od 16,30 sati krenuo službeni program treninga u četiri skupine. Subotnji i nedjeljni, jutarnji službeni treninzi voze se od 8 sati, da bi bodovne utrke u subotu startale od 12,15 sati s programom do 19 sati, a u nedjelju od 9,20 sve do 16,40 sati.

Miroslav KRPAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!