Ostali sportovi

Hrvatske predstavnice u judu saznale protivnice u Tokiju

HINA, Mihaela Bradovski • četvrtak, 22.07.2021.
Hrvatske predstavnice u judu saznale protivnice u Tokiju

Održan je ždrijeb olimpijskog džudo turnira u Tokiju i hrvatske predstavnice Barbara Matić (do 70 kg), Karla Prodan (do 78 kg) i Ivana Maranić (preko 78 kg) doznale su svoje protivnice.

Svjetska prvakinja Barbara Matić u kategoriji do 70 kg čeka pobjednicu dvoboja Jamajčanke Drysdale Daley i Portugalke Timo. Karla Prodan će u kategoriji do 78 kg za prvu protivnicu imati Crnogorku Jovanu Peković, dok će se Ivana Maranić u kategoriji preko 78 kg boriti protiv Litavke Sandre Jablonskyte.

"Ovo je toliko specifičan turnir, toliko posebno natjecanje, da je još više naglašeno koliko svaki natjecatelj treba pobijediti prvo sam sebe, a tek onda i protivnika. U isto vrijeme želimo ući svaki dan u natjecanje kao da se radi o bilo kojem Grand Prix ili Grand Slam natjecanju. Tatami je isti i dobro poznat, suci također, tako da sve tri djevojke budu što opuštenije i mirnije," kazao je izbornik ženskih reprezentacija Vladimir Preradović.

Svakog dana borit će se judašice i judaši u po jednoj ženskoj i jednoj muškoj kategoriji.

Srijeda 28. srpnja je rezervirana za kategoriju do 70 kg, u kojoj je četvrta nositeljica Barbara Matić, aktualna svjetska prvakinja, koju i Međunarodna judo federacija (IJF) stavlja među judašice koje imaju šansu za osvojiti medalju u najavnom videu. Na početku turnira, Barbara čeka pobjednicu dvoboja Jamajčanke Drysdale Daley i Portugalke Timo, a pobjeda u prvom nastupu bi donijela plasman u četvrtfinale.

"Jako je važno da taktički uđe dobro u prvu borbu, gdje bi mogla biti Portugalka, neugodna protivnica koju nikad nije lagano pobijediti," kazao je Preradović.

U slučaju pobjede slijedi borba za polufinale protiv najbolje iz dijela ždrijeba gdje odskače ime Austrijanke Polleres, koju je Barbara pobijedila u drami polufinala svjetskog prvenstva.

U četvrtak 29. srpnja nastupa još jedna Splićanka Karla Prodan, u kategoriji do 78 kg. Za prvu protivnicu ima Crnogorku Jovanu Peković koju dobro poznaje, ali su jedina dva službena dvoboja bile davne 2015. godine, još u kadetima, u kojima je Prodan oba puta slavila.

"Najvažnije je da Karla bude koncentrirana, agresivna i oštra. Ukoliko prođe Peković, čeka ju izrazito jaka i eksplozivna Kubanka Antomarchi, s kojom se nije borila na natjecanjima. U njenom dijelu ždrijeba je i prvo ime kategorije, Francuskinja Malonga, a da dođe do njihovog dvoboja, znači da je Karla odradila dobre kvalifikacije i da ima priliku za dobar rezultat," prokomentirao je Preradović.

Petak 30. srpnja donosi i posljednji nastup hrvatskih džudašica u Tokiju, kada na tatami u kategoriji preko 78 kg izlazi Zagrepčanka Ivana Maranić. Za protivnicu ima Litavku Jablonskyte.

"Ako Ivana odradi taktički kako treba, ako bude pokretljiva i na svom maksimumu, svakako ima svoju šansu. Jednom ju je pobijedila, a i na Svjetskom prvenstvu je pokazala još bolji džudo i dobro je radila na pripremama. U slučaju pobjede, čeka ju jedna od favoritkinja za zlato, Francuskinja Dicko i tu će biti iznimno zahtjevno," rezimirao je Preradović.

Kvalifikacije su svakog dana od 4:00 do 7:30 po hrvatskom vremenu, dok su finalni blokovi svakog dana od 10:00 do 12:40 po hrvatskom vremenu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!