Nogomet

'Velika četvorka' u akciji: Svi su pod pritiskom pobjede

Matej Kačan • nedjelja, 29.08.2021.
'Velika četvorka' u akciji: Svi su pod pritiskom pobjede
Foto: Pixsell

Teško je zamisliti bolji i uzbudljiviji dan u domaćem nogometu od onoga što je u ponudi ove nedjelje. Na meniju imamo praktički dva derbija, onaj Jadranski te dvoboj prošlosezonskog prvaka i viceprvaka...

Svi pravi ljubitelji domaćeg nogometa znaju da u nedjelju od 19 sati do negdje 23 moraju imati slobodan televizor, udoban kauč, ponešto jela i pića i ugodno društvo jer slijedi nam ono najbolje što HT Prva liga nudi.

Odigrane su tri utakmice sedmog kola, a preostale su još dvije, i to dvije koje se s punim pravom mogu nazvati derbijima. Prvo ćemo u Osijeku gledati dvoboj prošlosezonskog prvaka Dinama i viceprvaka Osijeka, a za kraj dana i kola slijedi poslastica na Poljudu, Jadranski derbi Hajduka i Rijeke.

To znači da su četiri najbolja, najveća i najpraćenija hrvatska kluba u akciji isti dan i jedni protiv drugih, a u specifičnoj situaciji nikad izjednačenije lige i različitih želja i ambicija svi su pod pritiskom pobjede.

Osijek - Dinamo

Posebno se to odnosi na Damira Krznara. Čovjek koji je nenadano uskočio u cipele glavnog trenera nakon problema sa zakonom Zorana Mamića vrlo je uspješno priveo prošlu sezonu kraju u maniri povijesnog uspjeha, ali se idila ispuhala na početku ove.

Ulazak u HT Prvu ligu s remijem i porazom u pet susreta i nije toliki alarm, ali nagovještaj uzbune upalilo je ispadanje od Šerifa u play-offu Lige prvaka. Ono što boli možda i više od financijske razlike u blagajni između dva natjecanja i prestiža jest nemoć koju je modra momčad pokazala u dvomeču s Moldavcima.

Bijeg Lige prvaka značio je i da se mora prihvatiti ponuda za Lovru Majera, a na odlasku je i Kristijan Jakić te modri vezni red odjednom više ne sliči na sebe s kraja prošle i početka ove sezone.

Sve to Krznar mora ukomponirati i opet uigrati, ali u isto vrijeme i donositi rezultat jer kredite krivih koraka je vjerojatno potrošio. Neuspjeh u susretu s Osijekom mogao bi značiti da uz poklapanje drugih rezultata prvo mjesto može bježati i šest bodova, a ono najteže tek slijedi.

Nakon reprezentativne pauze će Dinamo krenuti u skupinu Europske lige i u povratak u ritam od dvije utakmice tjedno, a samo nekoliko dana nakon West Hama ide i gostovanje na Poljudu pa hrvatski prvak svakako ima imperativ što bolje pozicije prije pauze.

No, nešto se pita i Osječane koji su prošle sezone bili dostojan izazivač, a savršen start u domaću novu sezonu pokvarilo je ranije ispadanje iz Konferencijske lige nego što je to bilo očekivano, kao i nenadan poraz od Istre.

Tek je to prvi poraz Nenada Bjelice u novoj sezoni HT Prve lige, ali Osijek si ne bi smio priuštiti dva vezana poraza ako želi napadati prvo mjesto. Treći je ovo susret u "Velikoj četvorki" za Osijek u prvom krugu, Hajduk i Rijeka apsolvirani su uspješno.

No, Slavonci su bodove gubili na "malim" utakmicama (poraz od Istre, remi sa Slavenom) i sigurno će gledati da formu poprave na najvećem mogućem ispitu. Što se međusobnih susreta tiče, Dinamo nekako tu prolazi bolje i upravo na međusobnim susretima je prelomio prvenstvo prošle sezone.

Pobjeda Osijeka u studenom 2020. naznačila je izazov za naslov, ali je Dinamo u drugom dijelu sezone uzeo pobjedu na Maksimiru, a onda i bodom u Osijeku zadržao prednost i izbio vjerojatno zadnji adut iz Bjeličinog džepa.

"Moramo biti na sto posto, ako nismo, onda smo prosječna momčad. Nadam se da ćemo u nedjelju pokazati pravo lice i pobijediti velikog protivnika", kazao je Bjelica nakon što je bio nezadovoljan pristupom protiv Istre.

S pristupom ne bi trebalo biti problema, poslovično je Osijek "nabrijan" na rivala, a Bjelica na svoj bivši klub. Iako je vjerojatno pod velikim pritiskom, Krznar je utakmicu s Osijekom najavio kao svaku drugu. No, svima je jasna važnost susreta.

"Odlazimo u goste Osijeku, ekipi koja je prva na tablici, očekuje nas težak protivnik i istinski derbi. Sve snage smo usredotočili na tu utakmicu, jedva čekamo da počne", kazao je Krznar.

Moramo reći da se slažemo s njim, i mi jedva čekamo da počne.

Hajduk - Rijeka

Euforija miriše u Splitu, Hajduk je nakon gotovo dvije godine opet prvi na tablici. Iako ima isti broj bodova kao Osijek, Hajduk ima bolju gol razliku i sam o sebi ovisi da i nakon sedmog kola reprezentativnu pauzu dočeka na vrhu.

No, zadatak je jako težak - Rijeka je veliki rival. O motivaciji Bijelih za ovaj susret ne treba pričati mnogo, pobjeda nad jadranskim rivalom za ostanak na prvom mjestu potpuno bi zapalila Split koji već sramežljivo po ulicama najavljuje borbu za naslov.

Nešto se svakako pita i goste koji su se "otarasili" europskih obveza, ali su se i dosta emocionalno i fizički potrošili u četvrtak na Rujevici kad su hvatali rani zaostatak protiv PAOK-a i na kraju nisu uspjeli.

Trener Goran Tomić odmah je potom najavio okretanje domaćim obvezama i nastojanju da plasman u ligi i Kupu bude što bolji, a za to treba pobjeđivati rivale. Hajdučka europska priča odavno je poznata i apsolvirana i nakon ispadanja od Tobola pritisak je takav da je praktički svaka utakmica u očima javnosti "kvalifikacijska" za Jensa Gustafssona.

Posebno to vrijedi za derbije jer ovaj novi Hajduk je pokazao da suparnike slabije od sebe može uspješno apsolvirati i da se neće poskliznuti kad je najvažnije, ali je jedini dosadašnji susret protiv klubova iz "Velike četvorke" donio poraz od Osijeka.

Zato će susret s Rijekom, a onda i onaj s Dinamom na Poljudu dati mnoge odgovore na to kako se ovaj Hajduk nosi s ekipama iz vrha. Individualna kvaliteta pršti na obje strane, niz je tu pojedinaca koji jednim potezom mogu riješiti utakmicu. Vidjeli smo to nebrojeno puta na primjeru Marka Livaje, ali su s druge strane Drmić i Abass na Maksimiru pokazali da su za hrvatske terene zaista klase.

Po kladionicama je Hajduk favorit, ali švedski strateg Bijelih se ne obazire na to: "Ne zanima me tko je favorit. Želim pobijediti. Nadam se da će publika doći u velikom broju i da će nam pomoći", kazao je Gustafsson, a publika će svoj dio odraditi.

Najave iz Splita već govore o oko 15 tisuća navijača na Poljudu, što bi bio apsolutni domaći rekord za pandemijsko vrijeme i atmosfera kakvu dugo nismo vidjeli na domaćim stadionima. Pogledamo li međusobne susrete ove dvije ekipe, po posljednjim rezultatima se Hajduk ima čemu nadati.

U 2021. godini Rijeka ima 0-3 skor protiv Bijelih, a osim dva minimalna poraza na Rujevici se posebno pamti 3:2 na Poljudu kad se široj javnosti u punoj raskoši svog talenta predstavio Stipe Biuk. No, iz oba tabora stižu najave kako prethodni susreti nisu bitni jer dosta toga se promijenilo.

Tomić je potpisao taj posljednji poraz početkom svibnja, ali vjeruje u svoju momčad: "Umor se zaboravlja, motivirani smo i dat ćemo sve od sebe. Igrači su svjesni važnosti susreta", kazao je Tomić čija je ekipa posljednjih tjedana stalno bila u ritmu od dva susreta tjedno, a pobjeda na Poljudu bila bi posebno sladak poklon za reprezentativnu pauzu i malo odmora.

FOTO: Milan Šabić/PIXSELL

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3127:50-2331
9Slaven Belupo 3136:56-2030
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!