Nogomet

Europski prvaci Talijani zaustavljeni u Firenci, Španjolci svladani u Švedskoj

Mihaela Bradovski • četvrtak, 02.09.2021.
Europski prvaci Talijani zaustavljeni u Firenci, Španjolci svladani u Švedskoj

Zanimljivo kolo u europskim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Španjolska je upisala poraz kod Švedske, a Italija je neočekivano remizirala s Bugarskom...

Unatoč silnoj dominaciji i velikom broju prilika, europski prvaci Talijani nisu uspjeli zadržati stopostotan učinak. Nakon tri startne pobjede bez primljenog gola, u četvrtom kolu ugostili su Bugarsku u Firenci i remizirali 1:1.

Krenuli su dobro i već u 16. minuti poveli golom Federica Chiese, ali u nastavku susreta više nisu pronašli put do mreže. U završnici prvog dijela napadač Ascolija, člana Serie B, Atanas Iliev poravnao je na 1:1. U drugom dijelu Bugari su bili pod teškim pritiskom, ali su ipak izdržali.

Sjeverna Irska upisala je prvu pobjedu u ovim kvalifikacijama, slavila je u gostima kod Litve s 4:1. Gosti su svoje prilike dobro koristili dok je Litva imala kod 2:1 kazneni udarac, nije ga iskoristila i nakon toga je primila dva gola.

Sjeverna Irska je vodila 2:0 golovima Daniela Ballarda i Conora Washingtona, a Litva je smanjila preko Rolandasa Baravykasa. Nakon što Arvydas Novikovas nije iskoristio kazneni udarac, Shane Lavery i Paddy McNair odveli su Sjevernu Irsku na 4:1.

Sjeverni Makedonci nisu uspjeli slomiti otpor Armenije te su kod kuće remizirali bez pogodaka. Bili su bolji i opasniji, ali lopta nije završila u mreži. Stefan Ristovski svih 90 minuta predvodio je Makedonce kao kapetan, a cijelu utakmicu odradio je i Darko Velkovski. Armenija je ovim remijem ostala na vrhu skupine.

Hansi Flick krenuo je na klupi Njemačke pobjedom protiv Lihtenštajna 2:0. Očekivana i glatka pobjeda Nijemaca koji su bili puno bolji protivnik i morali su i uvjerljivije slaviti. U ovom susretu zabili su Timo Werner i Leroy Sane.

Islanđani se suočavaju s nekoliko ozbiljnih optužbi koje pritišću njihove igrače, održan je i prosvjed uoči ovog susreta, a u svoj psihozi poraženi su kod kuće od Rumunjske s 2:0. Rumunji su zasluženo slavili, a pobjedu su osigurali golovima Dennisa Mana i Nicolaea Stanciua.

Španjolska je upisala poraz na gostovanju kod Švedske s 2:1. Šveđani su im prepustili posjed, zatvorili prilaze svom golu i opasno prijetili iz kontranapada.

Španjolci su odlično krenuli i poveli golom Carlosa Solera već u petoj minuti, ali u sljedećoj minuti odgovara Alexander Isak. Odmah na startu drugog dijela Viktor Claesson pogađa za preokret i do kraja susreta Španjolska se nije uspjela vratiti.

Kosovo je slavilo u gostima kod Gruzije 1:0 pogotkom Vedata Muriqija iz 18. minute.

Englezi su u drugom poluvremenu slomili otpor Mađara koji ovaj put nisu bili onako čvrsti i kvalitetni kao na Europskom prvenstvu. U konačnici nakon što im se otvorilo, Englezi su visoko slavili s 4:0.

Raheem Sterling pokrenuo je lavinu u 55. minuti, a kasnije su još zabili i Harry Kane, Harry Maguire i Declan Rice. Laszlo Kleinheisler odigrao je do 82. minute.

Poljaci su bili iznimno učinkoviti protiv Albanije. Svega šest udaraca na gol, ali četiri postignuta gola i pobjeda 4:1.

Poveli su golom Roberta Lewandowskog da bi bivši igrač Splita Sokol Cikalleshi izjednačio. U završnici prvog dijela Adam Buksa vratio je prednost na stranu Poljske, a Grzegorz Krychowiak na startu drugog dijela podiže na 3:1. U završnici susreta Karol Linetty samo je postavio konačnih 4:1.

Česi su se pošteno ispromašivali protiv Bjelorusije i umjesto da proslave uvjerljivu pobjedu, morali su se zadovoljiti slavljem 1:0. Pogodak za pobjedu postigao je Antonin Barak u 34. minuti.

Estonija je postigla prvi i posljednji pogodak na susretu, ali Belgija je svejedno slavila s visokih 5:2. Nakon što je Mattias Kait zabio za 1:0, Belgija je nanizala pet golova, dva je zabio Romelu Lukaku, a po jedan Hans Vanaken, Axel Witsel i Thomas Foket.

Kvalifikacije:
Italija - Bugarska 1:1
Litva - Sjeverna Irska 1:4
Sjeverna Makedonija - Armenija 0:0
Lihtenštajn - Njemačka 0:2
Island - Rumunjska 0:2
Švedska - Španjolska 2:1
Gruzija - Kosovo 0:1
Mađarska - Engleska 0:4
Poljska - Albanija 4:1
Andora - San Marino 2:0
Češka - Bjelorusija 1:0
Estonija - Belgija 2:5

Standings provided by SofaScore LiveScore

A

Standings provided by SofaScore LiveScore

Standings provided by SofaScore LiveScore

Standings provided by SofaScore LiveScore

Standings provided by SofaScore LiveScore

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!