Automoto

Merli najbolje odradio treninge na Buzetskim danima

Sportnet • subota, 18.09.2021.
Merli najbolje odradio treninge na Buzetskim danima

Jubilarnu 40. buzetsku utrku, perjanicu hrvatskog automobilističkog sporta, nastupom je uveličalo 240 vozača iz 13 zemalja...

Prvi natjecateljski dan jubilarne međunarodne automobilističke utrke 40. INA Buzetski dani 2021., na brdskoj stazi Most-Peničići, što se neprekidno odvija od davne 1982. godine, nastupom u danu dva treninga uveličalo je 240 vozača iz 13 zemalja. Ugođaj je bio veličanstven, po suhom i izuzetno sparnom vremenu, a nakon prošlogodišnjeg izostanka zbog kovida, publika duž staze duge 5.001 metar, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, bila je izrazit dekor jedinstvenog Praznika automobiolizma kojim se diči organizator Autoklub Buzet i grad oktana, domaćin Buzet.

U bodovnim konkurencijama FIA Prvenstva Europe na brdskim stazama, FIA CEZ Prvenstva Srednjeeuropske zone za povijesna vozila, te državnih prvenstava Hrvatske i Slovenije, sudjeluje 188 vozača, dok su ostali u promo konkurenciji.

Buzetski rekorder iz 2017. godine, Talijan Christian Merli prototipom Osella FA30 Zytec LRM prikazao je dvije najbrže vožnje treninga u kojima je drugi prolazak bio i najbrži dana u vremenu 2:07.160 minuta i prosjekom 141.582 km/sat. To je još uvijek za nepune tri sekunde slabije od njegova apsolutnog rekorda (2:04.689 minuta) starog već četiri godine. Iako prvi trening nije okončao punom brzinom, jer je bio zaustavljen zbog tehničkih problema prethodnog vozača ispred sebe, drugi talijanski as i višestruki europski prvak Simone Faggioli (Norma M20 FC Bardahl) odvezao je drugi trening slabije tek 838 tisućinki sekunde od Merlija. Vrijedi stoga očekivati, ukoliko i vremenske prilike dozvole, izvrstan dvoboj i završnicu europkog prvenstva među ova dva takmaca, upravo na buzetskoj stazi. Treće je vrijeme ostvario, još jedan od pobjednika Buzeta ranijih godina, Čeh Miloš Beneš (Osella FA 30) s vremenom 2:12.177 minuta. Među prvih deset ukupnog poretka plasirao se sedmim vremenom i naš Mađar Laszlo Szasz, vozač AK Dubrovnik Racing, koji je formulom Reynard 006 vozio 2:27.577 minuta. U Kategoriji I turističkih automobila najbrži je bio, osmim vremenom ukupno Poljak Szymon Lukaszczyk u Mitsubishi Lanceru vremenom 2:28,618 minuta.

Odmah iza njega s tek 462 tisućinke slabijim vremenom bio je Švicarac Ronnie Bratschi (Mitsubishi Lancer Evo VII). Treći u europskoj, ali prvi u hrvatskoj konkurenciji Kategorije I bio je naš ponajbolji vozač, višestruki državni prvak i vodeći ove sezone Zagrepčanin Domagoj Pereković (AMK Zanatlija Zagreb) za upravljačem Mitsubishi Lancera Evo IX ostvarivši vrijeme drugog treninga 2:32.246 minuta. Najveći mu konkurent u dosadašnjem tijeku sezone Dejan Dimitrijević imao je problem zapaljenja njegova Seata u prvom treningu, drugi nije niti vozio, pa je upitan njegov start u nedjeljnim utrkama. Buzećanin Viliam Prodan, član AK Opatija Motorsport, nastupom u Hyundai i20 R5 opravdao je ulogu jednog od favorita za visok plasman. Drugo vrijeme treninga, iza Perekovića u domaćoj konkurenciji garantira mu postolje u nedjelju navečer na kultnom i njegovom Buzetu.

Kada je hrvatsko prvenstvo u pitanju, ugodno iznenađenje treninga je rezultat izvrsnog pazinskog vozača Marina Poropata (AK Istra Racing team) koji se do sada svojim Renault Cliom pobjedama i pobjedničkim postoljima dokazivao u Formuli driver ili kronometru. Na treninzima je trećim vremenom Kategorije I zablistao i za dvije sekunde bio brži i od četvrtog, 18-godišnjeg Riječanina Matije Jurišića, koji svojom Škoda Fabiom S2000 cijelu sezonu nastupa, kao jedini hrvatski automobilist na FIA Prvenstvu Europe i ima dobre izglede za visok plasman u Grupi 4 i Kategoriji I. U današnjim treninzima FIA Grupe 4 Prodan je imao prvo, a Jurišić treće vrijeme.

U konkurenciji hrvatskog prvenstva povijesnih vozila najuspješniji na treninzima bio je Željko Pavičić (AMK Zanatlija Zagreb) u Opel Kadetu, a slijedili su ga Igor Vičević iz AK Rijeka u VW Schirocco Gti i Dino Ćućić (AK Opatija) u Suzuki Swiftu.

Nedjeljni program počinje već od 8:15 sati vožnjom skupine vozila u promo vožnji, da bi od 9 sati krenula prva od dvije bodovne utrke čiji se rezultati na kraju, za konačni poredak, zbrajaju. Buzetska utrka moći će se pratiti i u direktnom prijenosu putem „live streaminga“ na web kanalu Buzetskidani i Facebooku, Youtube i i TV kanalu Novinet.hr. Svi koji dolaze na utrku moraju posjedovati neku od kovid potvrda ili obaviti brzi test na BP Crodux, na istočnom ulazu u Buzet.

Miroslav KRPAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!