Košarka

Ukić: 'Jedina dvojba bila je igrati još u Splitu ili otići u mirovinu, trećeg nema'

Branimir Korać • ponedjeljak, 20.09.2021.
Ukić: 'Jedina dvojba bila je igrati još u Splitu ili otići u mirovinu, trećeg nema'
Foto: Pixsell

Košarkaši Splita na ulasku u novu sezonu gostuju kod Cedevite junior. Bit će to susret prvog kola, a na rasporedu je u srijedu...

Trener Splita Srđan Subotić odmah je progovorio o ambicijama za ovu sezonu, Split želi napraviti korak više u odnosu na prošlu sezonu.

"Očekujemo da budemo na tragu prošle sezone. U ABA ligi što bolji rezultat i izbjeći ta dva zadnja mjesta, a u Hrvatskoj probati napraviti korak naprijed. Dosta je promjena, nije bilo puno vremena i tek jučer smo odradili puni trening kompletni."

Subotić je prvi put u ulozi prvog trenera Splita, a iza sebe ima i kvalifikacijski turnir Lige prvaka.

"Osjećaj je dobar, meni je gušt raditi ovaj posao. Turnir u Grčkoj bio je vrzhunski, drago mi je da smo bili u Europi. Fribourg je ozbiljna ekipa koja stalno igra Europu, iskoristila je naš loš dan i nismo se uspjeli izvući."

Split u sezonu ulazi gostovanjem kod Cedevite junior u srijedu.

"Liga će biti još bolja nego lani. Trenutno Cibona je korak ispred svih, ima istog trenera, većinu ekipe, uigranija je i dobro se poznaje. Dobro je igrala u pripremama. Cedevita junior ima dobar roster s par igrača na kraće ugovore. Uvijek imaju ozbiljne ambicije i trebamo gore otići spremni i odigrati dobru utakmicu."

Što se tiče pojačanja, trenutno nema konkretnih imena, ali pratit će se situacija na tržištu.

"Pratit ćemo situaciju, posebno s hrvatskim igračima. Znamo da su prilično sklupi, ali i prošle sezone smo pratili situaciju i reagirali dovođenjem Roka, Babića... Neki koji su bili u fokusu su otišli, mislim da smo složili dobar roster i bitno je da se što prije uigramo i postanemo prava momčad."

"Jedan od ciljeva je uvijek razvoj mladih igrača. Za Gizdavčića i Šarića smo odlučili da je pametnije da odu u Premijer ligu po ozbiljnu minutažu u momčad koja treba rezultat da vidimo kako se snalaze pod pritiskom."

Roko Leni Ukić odlučio je nastaviti karijeru i vratiti se na parket.

"Ljeto je bilo turbulentno za cijeli klub, znate kako klub funkcionira s politikom. Imao sam dugačku sezonu i u cijelom vakuumu nisam znao što i kako dalje. Ljeto sam posvetio privatnim stvarima, resetirao se možda prvi put u životu bez stresa vezanih uz košarku. Uživao sam u tome, pojavila mi se misao da je možda to to, ali imam tog košarkaškog crva u glavi i kada sam došao u Split ljudi su me stalno ispitivali zašto ne igram i da se vratim. To me potaknulo na razmišljanje zašto ne bih opet. Nisam toliko ostario u dva mjeseca. Plan je bio da krenem i malo ranije, ali imao sam neugodnu ozljedu leđa i tek jučer sam napravio prvi trening. Tu sam i ta dvojba koju sam imao bila je igrati još u Splitu ili otići u mirovinu. Trećeg nema."

Ukić se nada da će Split uspjeti ponoviti rezultate od prošle sezone, ali svjestan je da je teško prognozirati sada kada postoje mogućnosti za promjenom u momčadi.

"Već sam više puta rekao, lani sam igrao iznad svojih mogućnosti. Možda to smiješno zvuči, ali je stvarno istina jer uloga koju sam imao bila je malo veća nego što sam mislio da ću imati. Što se tiče same ekipe, sezona traje deset mjeseci i na kraju se mrtvi broje. Prošle sezone krenulo se u Osijek bez trenera, igrači su dolazili, odlazili, Arapović, Luković, sve se to kasnije zaboravi i sjetimo se na kraju onih dobrih stvari. Nismo mi imali senzacionalnu sezonu, ali bila je dobra, napravili smo korak naprijed. Ponovno će biti borbe, imamo jako težak raspored u obje lige i možda će to u početku izgledati slabije, ali na nama je da što prije pohvatamo konce i počnemo igrati dobru košarku."

"Možeš izgubiti od svakoga ako nisi pravi, posebno u gostima. U stani-pani kada si pravi, onda svakog osim Cibone, Zadra i Gorice, po svim nekim pravilima uz pravi pristup možeš pobijediti."

Prvi susret je protiv Cedevite junior u koji Split ulazi kao favorit.

"Mi smo favoriti i bolji smo te trebamo pobijediti. Svi naši igrači moraju toga biti svjesni i tako se postaviti na parketu."

Koliko će još igrati?

"Već pet godina za svaku mislim da mi je zadnja. Tko zna što će mi biti u glavi za godinu dana, sada mi je najvažnije što prije uhvatiti formu."

FOTO: Ivo Čagalj/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!