Nogomet

Sport nedjeljom: Hajduk i Rijeka u akciji, čekamo uzbudljivu utrku u Sočiju

Matej Kačan • nedjelja, 26.09.2021.
Sport nedjeljom: Hajduk i Rijeka u akciji, čekamo uzbudljivu utrku u Sočiju
Foto: Pixsell

Nakon udarne sportske subote, nedjelja nam donosi tek neznatno manje uzbuđenja i događanja. Ipak, mnogo je toga što s uzbuđenjem možemo pratiti, posebno u nogometnom svijetu...

F1, Velika nagrada Rusije (14:00)

Sezona Formule 1 i veliki dvoboj Maxa Verstappena i Lewisa Hamiltona za titulu svjetskog prvaka nastavljaju se ovog vikenda kad je na rasporedu VN Rusije u Sočiju. Tradicionalno staza gdje Mercedes dominira, Soči inače ne nudi previše uzbuđenja, ali vremenske (ne)prilike su u dosadašnjem tijeku vikenda promijenile sve.

Kiša pada još od prvog treninga i znatno je otežala uvjete na stazi pa su i subotnje kvalifikacije donijele neka velika iznenađenja. Tako u prva tri mjesta neće biti ni Mercedesa ni Red Bulla, njih su zauzeli McLarenov Lando Norris, Ferrarijev Carlos Sainz te mlada britanska senzacija George Russell u Williamsu.

Norris i McLaren nastavili su tako sjajnu formu iz Monze gdje je McLaren imao prva dva mjesta na postolju uz pobjedu Ricciarda, a na samoj utrci očekujemo mnogo uzbuđenja. Hamilton starta četvrti i sigurno će se što prije pokušati probiti do čela.

Valtteri Bottas u Mercedesu tradicionalno je sjajan u Rusiji, a ovaj put kreće sa sedme pozicije pa i u sredini očekujemo uzbuđenja, a posebno bi zanimljivo trebalo biti u donjem domu gdje su se našla dva jaka imena.

Verstappen i Ferrarijev Charles Leclerc mijenjali su motore i zato su po pravilima kažnjeni startom s dna, a kišni uvjeti trebali bi ponuditi tako vještim vozačima mnogo prilika za pretjecanje i napredak u poretku.

Utrka za naslov vrlo je tijesna, Verstappen ima tek pet bodova više od Hamiltona i svaki bod mogao bi biti presudan. Nakon spektakla u Monzi gdje su obojica u međusobnom sudaru ostala bez plasmana, očekujmo pristup "na sve ili ništa" i vrlo agresivnu vožnju kandidata za naslov.

HT Prva liga, deseto kolo

U druga dva susreta desetog kola HT Prve lige, gledat ćemo dva vrlo zanimljiva dvoboja momčadi iz gornjeg doma lige. Hajduk i Rijeka koji žele dostići Dinamo i Osijek na vrhu igrat će protiv momčadi koje stoje vrlo čvrsto u sredini, Lokomotive i Gorice.

Osim poraza od Rijeke i Osijeka, Hajduk je ove sezone prosuo bodove samo protiv Lokosa. Bilo je to u Zagrebu u prvom kolu ove sezone kad su ove momčadi odigrale 2:2 u uzbudljivom susretu. Navijači Hajduka još pamte promašenu šansu Marina Ljubičića glavom za pobjedu.

Mnogo toga se promijenilo od tada, posebno oba sastava. Momčadi sad izgledaju jače za neka poznata imena, Hajduk je doveo svu silu iskusnih igrača iz kruga reprezentacije, dok su najjača nova imena u Lokomotivi Kulenović i Nevistić.

Nakon sjajnog starta u sezonu je Lokomotiva malo pala u formi pa već četiri susreta ne zna za pobjedu i niže tri poraza uz remi. Hajduk je pobjeđivao redom slabije od sebe, a bez ligaške utakmice je već dva tjedna, od pobjede nad Istrom.

Sigurno će Bijeli zato biti spremni i željni igre, ali pitanje je hoće li biti malo hrđe na formi. Za nastavak nadanja u borbu za titulu nakon silnih pojačanja ovakve utakmice Hajduk mora pobjeđivati, mora pokazati da je rutiniran protiv nominalno slabijih od sebe.

"Naš cilj je da budemo u dobroj poziciji u prosincu, a onda ćemo imati dobru startnu poziciju za proljeće. Imamo dobru ravnotežu mladih, iskusnih igrača kao i onih srednje dobi koji već imaju određeno iskustvo. Sve to nam daje mogućnost da budemo na pravoj razini", kazao je Jens Gustafsson o ciljevima Hajduka u najavi ovog susreta.

Kao direktan konkurent u vrhu, Rijeka je ta koja će pokušati pomrsiti ciljeve Hajduka. Momčad Gorana Tomića u posljednje vrijeme igra vrlo dobro i marljivo skuplja bodove, pa čak i uz pokoji kiks poput remija s Dragovoljcem u posljednjem kolu.

No, Rijeka je na četiri utakmice bez poraza, još od Velike Gospe i poraza od Osijeka, a taj niz pokušat će nastaviti u gostima kod uvijek jako neugodne Gorice. Krunoslav Rendulić opet je posložio momčad koja bi mogla pomrsiti račune mnogima i uzimati bodove.

Pokazala je to Gorica i protiv Osijeka gdje je dugo vodila i imala tri bod u džepu, da bi tek na kraju pala i primila dva pogotka u završnici gdje je izgubila bodove. U prvom kolu na Rujevici je Rijeka slavila, ali Gorica od tad izgleda mnogo uigranije i bolje pa će u Turopolju Rijeka imati težak zadatak.

Ne razdvaja toliko ni na tablici ove dvije momčadi, Gorica bi se u slučaju pobjede približila na samo bod od Rijeke i uključila bi se u utrku za vrh. Mnogo je zato na vagi na obje strane ovog dvoboja.

"U prvoj utakmici na Rujevici vidjelo se koliko nas je ta Gorica namučila bez obzira na našu pobjedu. Očekujem kompaktnu Goricu koja je jako neugodna u izlascima i nadam se da ćemo biti na nivou", Tomić je oprezno najavio susret.

Gorica - Rijeka 17:05
Hajduk - Lokomotiva 19:05

Serie A, šesto kolo: Lazio - Roma (18:00)

Jedan od dva velika gradska dvoboja u europskom nogometu u nedjelju nam slijedi u Rimu, gdje će u sklopu šestog kola Serie A igrati Lazio i Roma. Lazio je proteklih sezona uspješnija momčad u gradu, a to su u Vučici ove sezone odlučili promijeniti velikim trenerskim imenom.

Jose Mourinho krenuo je sjajno u sezonu i drži se u vrhu s 12 bodova i tek jednim porazom, onim od Tudorove Verone koji je brzo zaboravljen pobjedom nad Udineseom. S druge strane, Lazio ne zna za pobjedu već tri utakmice i porazom bi ostao na osam bodova u šest susreta, što bi bio najlošiji start od sezone 2009/10, posljednje kad je Lazio u Serie A ostao van prvih deset.

U igri je i prestiž ova dva mrska rivala. Roma je slavila u posljednjem gradskom dvoboju, a Lazio nije dva derbija u nizu izgubio gotovo pet godina. No, drugi su dani bez Simonea Inzaghija i trebat će navikavanja, Lazio trenutno ne izgleda uvjerljivo.

Znamo koliko Mourinho obožava adrenalin derbija i ratničku, neprijateljsku atmosferu te ne sumnjamo da će to iskoristiti za dodatnu motivaciju svojih igrača. Neće ni ovaj talijanski dvoboj proći bez hrvatskog štiha, boje Lazija brani Toma Bašić pa imamo sve razloge za popratiti ovaj dvoboj.

Premier liga, šesto kolo: Arsenal - Tottenham (17:30)

Pola sata prije dvoboja u Rimu, u Londonu će krenuti derbi sjevera grada između rivala Arsenala i Tottenhama. 169. je ovo put da se u ligi igra ova utakmica, a domaćin je Arsenal koji se ipak uspio malo oporaviti od povijesno užasnog starta.

Nakon tri vezana poraza su Topnici ostvarili dvije minimalne pobjede i skočili su na 13. mjesto, dok je Tottenham u suprotnoj formi s dva poraza nakon tri pobjede. Slavlje u ovom derbiju zato bi značilo mnogo za obje ekipe.

Ako želi nastaviti dobru formu, Arsenal će morati ostvariti drugu pobjedu u nizu nad gradskim rivalima, nešto što nisu uspjeli već sedam godina. Naime, dvoboj u ožujku pripao je Arsenalu, a na njegovoj je strani i domaća forma protiv Tottenhama koji je na Arsenalovom stadionu slavio samo jednom u posljednjih 28 susreta.

Spursi su nakon tri minimalne pobjede dvaput teško poraženi s 3:0, i oba puta je to bilo u gradskim dvobojima. Svladali su ih Crystal Palace i Chelsea, je li napokon vrijeme da Tottenham dobije pokoji londonski dvoboj?

Ostali najvažniji događaji

Premier liga, šesto kolo
Southampton - Wolves 15:00

Ligue 1, osmo kolo
Bordeaux - Rennes 15:00
Brest - Metz 15:00
Reims - Nantes 15:00
Troyes - Angers 15:00
Clermont Monaco 17:00
Marseille - Lens 20:45

Bundesliga, šesto kolo
Bochum - Stuttgart 15:00
Freiburg - Augsburg 17:30

Serie A, šesto kolo
Juventus - Sampdoria 12:30
Empoli - Bologna 15:00
Sassuolo - Salernitana 15:00
Udinese - Fiorentina 15:00
Napoli - Cagliari 20:45

La Liga, sedmo kolo
Mallorca - Osasuna 14:00
Barcelona - Levante 16:15
Rayo - Cadiz 18:30
Real Sociedad - Elche 18:30
Betis - Getafe 21:00

HT Premijer liga, drugo kolo
Cedevita Junior - Furnir 19:00

ABA Liga, prvo kolo
Mega - SC Derby 12:00
Budućnost - FMP 19:00

ATP Metz finale: Hubert Hurkacz - Pablo Carreno-Busta 15:30

ATP Nur-Sultan finale: James Duckworth - Soonwoo Kwoon 10:30

WTA Ostrava finale: Maria Sakkari - Anett Kontaveit 14:30

Vaterpolo, kvalifikacije za Ligu prvaka:
Enka Istanbul - Jadran Split 12:30

Paket24 Premijer liga
Dubrovnik - Trogir 18:00
Gorica - Poreč 19:00

1. HRLŽ
Dugo Selo - Split 2010

FOTO: Sanjin Strukić/PIXSELL

SuperSport HNL

1Rijeka 3059:20+3968
2Dinamo 3056:24+3266
3Hajduk 3040:20+2055
4Osijek 3051:39+1245
5Lokomotiva 3041:31+1044
6Gorica 3029:37-835
7Varaždin 3033:41-833
8Slaven Belupo 3036:55-1930
9Istra 1961 3025:49-2428
10Rudeš 3013:67-547

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!