Nogomet

Sport četvrtkom: Dinamo gostuje u Belgiji, Splićani protiv drugog beogradskog velikana

Matej Kačan • četvrtak, 30.09.2021.
Sport četvrtkom: Dinamo gostuje u Belgiji, Splićani protiv drugog beogradskog velikana
Foto: Pixsell

Središnji događaj četvrtka, što se hrvatskog sporta tiče, svakako je europsko gostovanje Dinama u Belgiji, ali nisu Modri jedini hrvatski sportaši koji imaju međunarodne obveze...

Europska liga, drugo kolo: Genk - Dinamo (21)

Nogometaši Dinama traže prvu pobjedu u ovosezonskoj skupini Europske lige, nakon što je West Ham rutinski slavio na Maksimiru. Suparnik opet nije lak, belgijski Genk vrlo je respektabilna i jaka momčad.

Slab start sezone za Genk donio im je dva poraza i remi uz ispadanje od Šahtara u Ligi prvaka, ali je taj niz brzo zaboravljen sa sedam ligaških utakmica u kojima je upisan samo jedan poraz, ali i uz pobjedu nad Rapidom u prvom kolu Europske lige.

Sve već hrvatska javnost zna o Genku, najveća prijetnja dolazi od tog paklenog napadača Pula Onuachua koji je zabio u pet susreta u nizu i broji već deset pogodaka u sezoni.

Modri su se na njega nesumnjivo dobro spremili, a veseli i forma napadača Dinama koji su u Kupu protiv Orijenta te u ligi protiv Slavena bili posebno raspucani s osam golova i dosta raznovrsni. I tradicija je na strani Dinama, Modri su tradicionalno jako raspoloženi protiv belgijskih momčadi.

"Brzinski raspoložena momčad, ne samo trkom, već i u kombinatorici. Vrlo dobra brzina lopte i dodavanja, morat ćemo biti trkački raspoloženi u fazi obrane. Kad osvojimo loptu, mislim da ih imamo prilike ugroziti kroz tranziciju i polukontru", kazao je u najavi susreta Damir Krznar, naglasivši kakav Dinamo treba biti za pobjedu.

Odbojka, Liga prvakinja, kvalifikacije: Mladost - Las Palmas (19)

Sa svojom sezonom krenule su i odbojkašice Mladosti koje se nadaju nastaviti vrlo pozitivnu odbojkašku priču koju su ovog ljeta započele muška i ženska reprezentacija. Hrvatska odbojka opet je na europskom planu, a Mladostašice će se potruditi da se to prelije i na klupski plan.

Da bi to uspjele i izborile skupine Lige prvaka, prvo valja proći kvalifikacije. One su počele sjajno, protiv Las Palmasa je upisana 3-1 pobjeda u gostima, što sad valja obraniti na domaćem terenu.

Las Palmas je između dva susreta s Mladosti osvojio domaći Superkup i to je samo dokaz o tome koliko su Španjolke opasne. Ako Mladost uspješno obavi zadatak, u drugom kolu čeka je švicarski Neuchatel, a u eventualnom zadnjem krugu bolja iz dvoboja Prometey Dnipra i Calcit Kamnika.

"Što se ambicija tiče, mi u svakom natjecanju u kojem sudjelujemo želimo otići do kraja. Dakle, cilj je osvojiti Kup i Prvenstvo Hrvatske, u Srednjeeuropskoj MEVZA ligi izboriti najmanje Final Four te, naravno, pokušati se dočepati skupine Lige prvakinja, što bi za sve nas bio ogroman uspjeh", kazala je Klara Perić, igračica Mladosti.

Liga prvaka mladih: Škendija - Hajduk (14)

Svoju povijesnu utakmicu igraju i juniorski prvaci Hrvatske, juniori Hajduka. Bijeli su svoje mjesto u UEFA Ligi prvaka mladih zaslužili naslovom prvaka i igrat će na "Putu prvaka". Prva prepreka makedonska je Škendija.

Klub iz Makedonije koji je zapravo albanski klub u 14 će sati dočekati Hajduk. S Bijelima na put nisu išle najveće zvijezde i oni koji su donijeli juniorski naslov - Stipe Biuk i Marin Ljubičić koji su već standardni članovi prve momčadi Hajduka.

Nedostaje i ozlijeđeni Krolo, ali trener Marijan Budimir na raspolaganju ima neke izrazite talente i već prepoznata imena poput vratara Šilića, braniča Luke Škaričića i veznjaka Marka Brkljače koji su već bili u programu prve momčadi.

Najveći problem Hajduku mogao bi predstavljati manjak informacija. Iako je Budimir kazao kako neke informacije i snimke imaju, juniori u Makedoniji imali su zbog korone prekinuto prvenstvo prošle sezone te i dalje ne igraju pa se ne zna stanje suparnika koji je prvak postao zbog stanja na tablici u trenutku prekida.

"Mi u svakoj utakmici idemo na pobjedu. Dobio sam jednu dobu misao: 'Nikoga ne podcijeniti, nikoga ne precijeniti.' Mislim da mi idemo odigrati hajdučki i pokušati pobijediti u prvoj utakmici", 'hajdučki' i hrabro je najavio Budimir.

ABA liga, drugo kolo: Split - Partizan (16:30)

Košarkaši Splita igraju i treću utakmicu protiv velikog rivala u nizu. Nakon poraza od Crvene zvezde i domaće pobjede nad Cibonom u HT Premijer ligi, Žutima slijedi drugo kolo regionalnog natjecanja koje donosi košarkaše Partizana. Još jedan višestruko skuplji i renomirani protivnik, ali i protivnik koji je na gostovanju u Zadru pokazao da je ranjiv.

Nije dobro Split ušao u sezonu, ali je deveta pobjeda nad Cibonom u nizu podigla duhove i raspoloženje, pogotovo kad se vidi forma Cibosa prije gostovanja na Gripama. No, Split je u ponedjeljak zaigrao "muški" i vrlo čvrsto, "prebio" je Vukove po riječima Vlade Jovanovića i isti recept valja primijeniti i na Beograđane.

Partizan se na gostovanju u Zadru mnogo mučio, teško je odgovarao na čvrstinu i visinu Zadra i prelomio je susret tek na samom kraju, i to individualnom klasom Moorea, Puntera i LeDayja. Skupi su to i kvalitetni igrači koje je Željko Obradović okupio, ali Splićani nikako ne smiju izaći na teren s bijelom zastavom.

"Očekujem ponavljanje dobre igre na domaćem terenu, korak naprijed u odnosu na prikazano protiv Crvene Zvezde u 1. kolu ABA lige. Protiv Cibone se vidjelo koliko nam znači povratak navijača na tribine, dali su nam vjetar u leđa. Mi ćemo im uzvratiti borbom, ovo je derbi, motivirani smo i spremni, sve ćemo učiniti da navijači odu kući zadovoljni", susret je najavio Srđan Subotić, trener Splita.

Ostali važni događaji

Europska liga, 2. kolo 18:45 i 21:00
Konferencijska liga 2. kolo 18:45 i 21:00

ATP San Diego, ATP Sofia osmina finala

WTA Chicago 2, WTA Nur-Sultan četvrtfinale

Košarka, Euroliga 1. kolo
Monaco - Panathinaikos 19:00
Maccabi - Bayern 20:05
Olimpia Milano - CSKA Moskva 20:30
Real Madrid - Anadolu Efes 20:45

Stolni tenis, EP
Hrvatska - Češka (M) 9:00

FOTO: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!