Nogomet

Dinamo protiv belgijskih klubova: Vrlo dobar omjer, samo jedan poraz

Jan Šneler • četvrtak, 30.09.2021.
Dinamo protiv belgijskih klubova: Vrlo dobar omjer, samo jedan poraz
Foto: Pixsell

Ususret ogledu drugog kola Europske lige između Genka i Dinama, sagledali smo sve utakmice koje su Modri odigrali protiv belgijskih prvoligaša...

Od početka nezavisnosti Hrvatske, Dinamo je odigrao sedam službenih utakmica s belgijskim klubovima. Od tih sedam, čak četiri je završilo pobjedom Modrih, a tek jednom je Dinamo upisao poraz od predstavnika Belgije. Rijetko pozitivan omjer s očigledno nogometnom nacijom dobar je pokazatelj za susret protiv Genka, premda jasno nikakve daljnje paralele ne treba povlačiti.

Beveren

Protiv Beverena je Dinamo započeo svoj put protiv Belgijaca. Bilo je to u sezoni 2004/05 koju Dinamo neće pamtiti po najboljem, ali tu jesen u Europi se igrao dobar nogomet. Beveren je bio prepun nogometaša iz Obale Bjelokosti, ali protiv Modrih nisu imali nikakve šanse.

Golovi su padali kao na traci, moglo ih je biti još i više u mreži belgijskog sastava, ali Dinamo se zadovoljio sa šest. Bio je to sjajan početak grupne faze Kupa Uefa koji je nažalost anuliran nevjerojatnim remijem protiv Heerenveena.

Anderlecht

S Anderlechtom je Dinamo igrao u četiri navrata, odnosno u dvije europske sezone. Oba puta radilo se o Europskoj ligi, ali oni kasniji susreti imali su sretniji epilog.

U sezoni 2008/09, Dinamo je izvukao Anderlecht u skupini A Europske lige i namjerio se na vrlo neugodnog protivnika. Tada su za Anderlecht igrali Cheikhou Kouyate, Lucas Biglia i još uvijek mladi, 16-godišnji Romelu Lukaku.

U Zagrebu je belgijski sastav slavio s uvjerljivih 2:0, a sličan ishod očekivao se i u Bruxellesu. Ipak, češki napadač i kasnije MMA borac, Miroslav Slepička poentirao je za pobjedu Modrih. Inače, ako ste se pitali zašto vam se čini kao da Lukaku igra jako dugo, istina je upravo zato što igra od svojih tinejdžerskih dana. Tih godina kada je startao za Anderlecht, na golu Dinamo bio je Tomislav Butina, a u obrani Robert Kovač i Igor Bišćan.

Drugi put ove momčadi susrele su se prije nekoliko godina kada je Dinamo pod palicom Nenada Bjelice djelovao kao dobro nauljeni stroj. U prvom susretu, odigranom u Belgiji, Dinamo je slavio kao nekoć Anderlecht, s 2:0. Pogotke su postigli Izet Hajrović iz kaznenog udarca te Amer Gojak.

Ovdje više nije bilo Lukakua, ali su za Anderlecht igrali hrvatski povremeni reprezentativci Ivan Santini i Antonio Milić. U tom susretu Anderlecht je brzo ostao s igračem manje zbog isključenja Ognjena Vranješa što je olakšalo Dinamu put do pobjede i kasnijeg prolaska grupe.

U drugom susretu, onom posljednjem u grupi, na Maksimiru smo gledali jednu više revijalnu utakmicu koja je završila i takvim ishodom, 0:0. Dinamo je već bio osigurao prolaz dalje i nije imao potrebe bezglavo juriti po pobjedu.

Club Brugge

S Club Bruggeom Dinamo se susreo također u Europskoj ligi i to u sezoni 2010/11. Pod vodstvom Vahida Halilhodžića, Modri su igrali jako dobro, svladali opasni Villarreal u prvom kolu i nakon poraza u Solunu, dočekali Club Brugge za koji je tada igrao Ivan Perišić.

Pobjeda bi im donijela diobu prvog mjesta s Villarrealom što bi značilo da je Dinamo na korak od prezimljavanja. Nažalost, iako je bio puno bolja momčad, Dinamo nije uspio slaviti. Da stvar bude gora, Sammir je promašio i kazneni udarac te propustio donijeti tri boda Dinamu.

Uzvrat koji je nastupio za tjedan dana imao je puno bolji epilog. Dinamo je upravo pogotkom Sammira poveo, da bi par minuta kasnije Bišćan dokrajčio domaćina. Kasnije, s porazima od Villarreala i Paoka, Dinamo je kao treći u skupini, sa sedam bodova zaključio svoju europsku priču.

FOTO: Igor Šoban/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!