Vodeni sportovi

Australska maratonka rekordni 44. put preplivala La Manche

Branimir Korać, HINA • srijeda, 13.10.2021.
Australska maratonka rekordni 44. put preplivala La Manche

Australska plivačka maratonka, 36-godišnja Chloe McCardel, u srijedu je po 44. put preplivala La Manche i tako postavila novi svjetski rekord, za što joj je bilo potrebno 12 godina, više od 450 sati u hladnoj vodi i najmanje milijun i pol zaveslaja.

Dosadašnja rekorderka je bila Britanka Alison Streeter, a rekord za plivače od 34 preplivavanja kanala koji dijeli Englesku od Francuske, McCardel je srušila prošle godine.

Australka koja je tek s 11 godina naučila plivati, a s 19 se odlučila posvetiti daljinskom plivanju, više je puta ostvarila dvostruko preplivavanje La Manchea, a jednom čak i trostruko, kad je u moru provela nešto manje od 37 sati.

U svom pothvatu McCardel se borila s dosadom, raznim bolovima, meduzama, a zbog pothlađivanja je jednom provela nekoliko dana u bolnici na intenzivnoj njezi.

Osim ovog rekorda, Australka je izvela i nezabilježeni pothvat najdužeg samostalnog plivanja u oceanu, kad je u listopadu 2014. preplivala udaljenost od 124.4 kilometra od otoka Južna Eleutera do Nassaua na Bahamima, za što joj je trebao 41 sat i 21 minuta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!