Ostali sportovi

Veočić u osmini finala, Plantić poražen

HINA, Matej Kačan • subota, 30.10.2021.
Veočić u osmini finala, Plantić poražen

Hrvatski boksački olimpijac Luka Plantić poražen je u 1/16 finala SP u Beogradu uz mnoge kontroverze, dok je Gabrijel Veočić upisao pobjedu...

Hrvatski olimpijac Luka Plantić (do 80 kg) na Svjetskom boksačkom prvenstvu u Beogradu zaustavljen je u šesnaestini finala podijeljenom sudačkom odlukom za 2-3.

Vodstvo hrvatske reprezentacije odmah je uložilo protest i žalbu na podijeljenu odluku sudaca u korist Bjelorusa Alakseija Alfiorauja. Suci su prvu i drugu rundu bodovali 4-1 i 3-2 za Bjelorusa, a treću 4-1 za Plantića. Kanadski sudac bodovao je sve tri runde za Plantića (30-27), a Englez potpuno suprotno sve tri runde za Bjelorusa (27-30). Prednost Luki 29-28 dao je još sudac iz Kineskog Tajpeha, a prednost Bjelorusu još Marokanac i Šveđanin.

Pogotovo su sporne dvije situacije – je li sudac u trećoj rundi trebao brojati Bjelorusu i je li mu propustio dati javnu opomenu zbog okretanja i izbjegavanja borbe, stoji na stranici HBS-a. Bjelorus je okretanjem od suparnika izbjegavao tešku situaciju već u drugoj rundi. Konačnu odluku donosi Sudačka komisija AIBA-e.

U dramatičnom meču, nesmiljenom kreševu u sve tri runde, s bezbroj obostranih udaraca, Luka je nezadrživo jurišao, nasrtao na Bjelorusa koji je podnio sve napade i uzvraćao preciznim direktima i aperkatima.

Bjelorus Alfiorau bio je uzdrman u trećoj rundi, no sudac nije brojao, te je očito da su suci preferirali njegov tehnički čišći boks od Plantićevih uraganskih napada s kojima nije posustao do zadnje sekunde.

U ranijem je meču mladi boksač Gabrijel Veočić (20), hrvatski prvak u srednjoj kategoriji (do 75 kg) izborio drugu pobjedu na Svjetskom prvenstvu u Beogradu i plasirao se među 16 najboljih. Brođanin Veočić je nakon Meksikanca Martineza u 1. kolu, svladao uvjerljivo Lea Cvitanovića, reprezentativca BiH iz Bijeljine.

Veočić je prvi hrvatski boksač koji je s dvije pobjede izborio osminu finala i drugi među 16 najboljih – Damir Plantić u teškoj kategoriji do 86 kg borit će se u nedjelju poslijepodne, 31. listopada prvi od Hrvata za prolazak u četvrtfinale protiv Belgijca Victora Schelstraetea.

Viši i pokretljiviji Gabrijel je uvjerljivo dobio sve tri runde 10-9 i s konačnih 5-0 (30-27 kod svih pet sudaca) slavio nad čvrstim i upornim Cvitanovićem. Kontrolirao je meč od prve do posljednje minute, držao svoj stil s distance i preciznim pogocima i hitrim eskivažama nije dopuštao agilnom suparniku da se razmaše i nametne borbu iz klinča.

Jedini problem imao je u 3. rundi zbog ozljede arkade stradale u silovitim sudarima s čvrstim Cvitanovićem, bosansko-hercegovačkim reprezentativcem s njemačkom adresom.

"Zadovoljan sam kako sam odradio meč, jer odvijalo se sve prema našim zamislima. U osmini finala očekuje me Škot i pripremit ćemo sve da svladam i njega i uđem među osam najboljih na svijetu", kazao je Veočić.

On će u osmini finala, u ponedjeljak 1. studenoga boksati protiv Škota Sama Hickeya koji je podijeljenom odlukom 3-2 prošao Bugarina Ramija Kiwana. Škot je potpuno suprotni tip boksača od Martineza i Cvitanovića čije je napade Veočić znalački ukrotio. Hickey voli distancu, lagano se kreće i iznenadno plasira udarce, odličan je tehničar i takav stil donio mu je prednost pred snažnijim, ali sporijim bugarskim boksačem.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!