Nogomet

Martinez: 'Kvaliteta i posvećenost ove generacije nadilazi potrebu za osvajanjem trofeja'

Branimir Korać, HINA • ponedjeljak, 08.11.2021.
Martinez: 'Kvaliteta i posvećenost ove generacije nadilazi potrebu za osvajanjem trofeja'

Belgijski izbornik Roberto Martinez je uoči završnih kvalifikacijskih dvoboja za Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru izjavio kako igrači iz ove, "zlatne generacije", zaslužuju biti više cijenjeni, bez obzira na to hoće li osvojiti neki trofej.

Belgiji za potvrdu plasmana na završni turnir treba još samo jedan bod u preostale dvije utakmice, u kojima će ugostiti Estoniju (13.11.) i gostovati kod Walesa (16.11.).

Otkako je nakon Eura 2016. sjeo na klupu "crvenih vragova", Roberto Martinez je momčad vodio u tri kvalifikacijska ciklusa, u kojima je Belgija do sada odigrala 36 utakmica te ostvarila 24 pobjede uz dva neodlučena ishoda. Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. Belgijci su zavšili na trećem mjestu, a na posljednjem Europskom prvenstvu poraženi su u četvrtfinalu od kasnijeg pobjednika Italije.

Belgija se od kraja 2018. nalazi na vrhu FIFA ljestvice, a i ovu će godinu, četvrtu zaredom, završiti kao najbolja nogometa reprezentacija svijeta.

"Ova je generacija zauvijek promijenila belgijski nogomet. Mislim da bismo morali osjećati snažniju povezanost s tom generacijom. Do sljedećeg velikog natjecanja je godina dana i štogod se dogodilo, osvoji li ova generacija trofej ili ne, to ne može promijeniti ono što je već učinila", izjavio je Martinez te dodao:

"Jako ćete teško pronaći generaciju sa osmoricom, devetoricom igrača s više od 100 nastupa, koja je toliko dugo uspjela biti na vrhu ljestvice, koja je bila toliko posvećena nacionalnoj momčadi."

Nepobitna je činjenica da su belgijski nogometaši u posljednjih šest godina konstanta u svjetskom vrhu, ali s nijednog od natjecanja na kojima su bili svrstavani u uži krug favorita nisu se vratili s trofejem. Štoviše, nisu uspjeli doći ni do finala.

"Ovo je prelijepo vrijeme za belgijski nogomet. Izgubili smo dvije utakmice u Ligi nacija, ali smo još uvijek broj 1 u svijetu. To je status koji vam nitko neće darovati. Naravno, ne možemo biti sretni što nismo ništa osvojili, jer zbog toga igrate nogomet. No, u stvarnosti, kvaliteta i posvećenost ove generacije nadilazi potrebu za osvajanjem trofeja", zaključio je 48-godišnji Španjolac.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!