Košarka

Lillard: 'Neprihvatljiv je način na koji se danas sude utakmice'

Branimir Korać, HINA • četvrtak, 11.11.2021.
Lillard: 'Neprihvatljiv je način na koji se danas sude utakmice'

Damian Lillard je posljednji od NBA igrača koji se javno požalio na kvalitetu sudačkih odluka u novoj sezoni, u kojoj su suci počeli primjenjivati nova pravila i prestali suditi osobne pogreške, ako su one iznuđene pokretima koji se smatraju nekošarkaškim...

Po takvim je akcijama "slavu" stekao James Harden, a vrlo lukavo se njima služio i mladi razigravač Atlante Trae Young.

Tako je prema uzorku od desetak utakmica na početku sezone ispalo da najbolji strijelac Washingtona Bradley Beal izvodi 3,7 slobodnih bacanja manje po utakmici, Young 3,4, a Harden 2,7. No, na vrhu ljestvice je Damian Lillard koji je sa sedam slobodnih bacanja po utakmici u prošloj sezoni pao na samo tri u prvih 12 nastupa nove.

Blazersi su ostvarili pet pobjeda, svih pet na domaćem terenu, a na šest gostovanja su doživjeli pet uvjerljivih poraza i jedan od tri razlike u Clevelandu. Lillard je na prosjeku od 20 koševa, pogađa tek svaku četvrtu tricu, a ukupan šut iz igre mu je na loših 38%.

Lillard smatra da je žrtva loših sudačkih odluka.

"Način na koji se sude utakmice je neprihvatljiv. Ne želim ulaziti u duboke analize kako ne bih od toga napravili veliki problem. Ulazeći u sezonu, mislio sam da me promjena pravila neće pogađati, jer nikad nisam pokušao prevariti suce, ne izvodim takve poteze, i to je jednostavno neprihvatljivo", izjavio je Lillard te dodao da suci samo sliježu ramenima kad od njih traži pojašnjenje odluka koje donose ili se, kao u ovom slučaju, ne oglašavaju.

Portland Trail Blazersi su prije tri sezone na krilima Lillardovih sjajnih izdanja došli do konferencijskog finala, a posljednje dvije ispadali u prvom krugu doigravanja. No, ne popravi li njihova prva zvijezda sadašnju statistiku, teško je vjerovati da će se Portland naći među momčadima koje će sudjelovati u borbi za NBA naslov.

Otkako je Lillard stigao u klub (2012.) to se dogodilo samo u prvoj sezoni, koju je on završio kao najbolji novak lige, ali momčad pod vodstvom tada novog trenera Terryja Stottsa, nije ušla u doigravanje.

Nakon devet sezona Stotts je neočekivano napustio klupu Trail Blazersa, a zamijenio ga je Chauncey Billups. Pod njegovim vodstvom Lillard još nije zasjao u punom sjaju, ali sezona je još dovoljno duga da ponovno počne Dameovo vrijeme.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!