Nogomet

Grbić: 'Cijelu karijeru sam radio za debi, Hajduku sam najzahvalniji za sve uspjehe'

Matej Kačan • petak, 12.11.2021.
Grbić: 'Cijelu karijeru sam radio za debi, Hajduku sam najzahvalniji za sve uspjehe'
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Na Malti je na vratima reprezentacije debitirao Ivo Grbić koji je na konferenciji za medije jutro nakon pričao o svom ponosu i časti zbog debija...

Velika hrvatska večer na Malti bila je još veća za Ivu Grbića. Debi je prošao odlično, osim nesretnog autogola, ali Grbića to nije poljuljalo jer i inače odiše samopouzdanjem.

"Sanjao sam i cijelu karijeru radio za taj debi, ali sam u utakmicu ušao maksimalno koncentriran jer je bila to važna utakmica. Pokušao sam emocije maknuti sa strane da pomognem ekipi i da me ekipa osjeti energijom i pričom, da pridonesem samopouzdanju. Pobijedili smo izrazito tešku utakmicu s psihološke strane jer su svi pričali samo o Rusiji. Trebali smo proći tu Maltu, drago mi je zbog debija jer su se ostvarili snovi i sad se okrećemo Rusima."

Protiv Rusije će to biti potpuno drukčija utakmica u koju treba krenuti hladne glave jer ulog je ogroman, ali stožer će sigurno sjajno spremiti utakmicu.

"Trebat će koncentracije, već smo igrali s njima. U stožeru imamo Ćorluku i Olića koji su napravili velike stvari u Rusiji, tamo su donedavno bili treneri i znaju sve igrače. Odigrat ćemo pametno, publika će nas nositi i treba biti hladne glave jer to će biti šahovska bitka. Imamo velike šanse i želimo izravno izboriti SP."

Dalić je napravio dobar dio smjene generacija u ovim kvalifikacijama i to je ispalo vrlo dobro, a uvelike su pomogli "senatori" koji olakšavaju prilagodbu mlađima i održavaju kemiju.

"Atmosfera je odlična, stariji igrači olakšaju novima i mlađima. Izbornik stalno ponavlja tu kemiju mladosti i iskustva, svi smo željni dokazivanja, konkurencija je velika jer svi igraju u klubovima i to je najvažnije."

Nakon Grbićevog debija mnogi su se sjetili legendarnog Tončija Gabrića, i samog nekadašnjeg velikog vratara koji je u Hajduku odgojio cijelu novu plejadu reprezentativnih vratara.

"Tonči je legenda, on je meni Subi, i Kaliniću uvijek pričao o svojim velikim uspjesima u karijeri. Sad i ja igram Ligu prvaka i lige petice, Suba i Kale su napravili velike karijere pa i mi možemo reći da smo došli blizu njegove razine iako je na njegovu razinu nemoguće doći, bit će mu drago."

Dolazak iz mladih reprezentacija u A vrstu za mnoge je ponekad problem, ali je kod Grbića prilagodba tekla prirodno i glatko.

"Nije mi bio stresan prelazak, bio sam u tim mlađim selekcijama s trenerom Mrmićem, znam ih dosta i dobar sam sa svima. Reprezentacija je uvijek čast, gledao sam svaku utakmicu i sanjao da budem tu. Čast je debi, veliki uspjeh za mene, ali je već koncentracija na tome da pomognem ekipi što više."

Grbić je kao Hajdukovo dijete sigurno sanjao pun Poljud i velike stvari, a sad će to ostvariti u drugom dresu.

"Normalno da postoji pozitivna nervoza, to je posebna utakmica. Najveća je čast igrati za Hrvatsku, u Hajduku nisam doživio pun Poljud, nadam se da ću u reprezentaciji i nadam se da ćemo se svi veseliti. Mislim da ću biti spreman na sve 300 posto, kako se kaže", rekao je, pa se osvrnuo na svoj potez odlaska u Lille koji se pokazao kao pun pogodak.

"Ovo je sezona iz snova, povukao sam riskantan potez i iz komforne situacije otišao u Lille jer vjerujem u sebe. Znao sam da su osvojili prvenstvo i da je to bio maksimum za tu momčad i da će biti puno teže, tako i je. U prvenstvu ne postižemo dobre rezultate, ali u LP protiv najvećih igramo odlično i to je stvar motivacije. Imamo potencijala i možemo puno, a i ja ću s kontinuitetom biti sve bolji. Osjećam da napredujem, da imam samopouzdanja, nadam se da ću priliku dobiti i protiv Rusije."

Trener vratara Mrmić i izbornik Dalić ohrabrili su Grbića prije debija i vratar osjeća da stožer vjeruje u njega.

"Rekli su mi da vjeruju u mene i da sve iz kluba prenesem u reprezentaciju i da nema straha. Znaju moj karakter i vjerovali su u mene."

Pomoglo je i to što je Grbić već dosta dobro poznavao dobar dio zadnje linije s kojom je dijelio teren.

"S Juranovićem sam igrao u Hajduku, s Ćaletom u reprezentacijama, Sosom također. S Gvardiolom nisam, ali mi je olakšalo što sam ih dosta znao od prije. Ne samo oni, već svi na klupi su odlični, Hrvatska ima svijetlu budućnost."

Rusi su Cipru dali šest golova, ali Grbić ne strahuje posebno od nikojeg pojedinca u momčadi.

"Raspucali su se, ali protiv nas će to biti drukčije. Ne bih izdvajao nikog, nisam stigao ni prespavati Maltu. Danas se okrećemo Rusima, ne bih o imenima. Vlašić kaže da im je trener dobar, imaju dobru ekipu, ali ćemo se pripremiti što je bolje moguće. Kolektivom ćemo moći sve zatvoriti."

Grbić je rano i bez prave prilike otišao iz Hajduka ali ne žali za odlukom i činjenicom da s matičnim klubom nije ostvario velike stvari. No, iz svake Grbićeve riječi izvire ogromno poštovanje prema Bilima.

"Ne žalim za odlukom. U tom trenutku kad sam odlazio sam bio tužan. Hajduk mi je dao puno toga, najzaslužniji je za sve što sam napravio jer sam prošao omladinsku školu, imao sam velike trenere vratara. U Hajduku sam dobio priliku u A momčadi, možda ne preveliku, i Hajduk me plasirao da se čuje za mene u Hrvatskoj. To je moj klub i moj grad, nisam ostvario sve što sam sanjao, ali možda u tom trenutku nisam ni bio dovoljno dobar. Išao sam okolnim, možda težim putem, ali sam došao do najviše razine. Bio sam prvak s Atleticom u ekipi s najvećim svjetskim igračima iako nisam mnogo sudjelovao, a u svim uspjesima sam najzahvalniji Hajduku i Lokomotivi, posebno Hajduku. Hajduk nisu samo seniori, svi ljudi u klubu su unutra 100 posto da svi iz omladinske škole budemo jednog dana profesionalci i da pomognemo Hajduku i hrvatskom nogometu."

Brojke iz ove sezone smještaju Grbića u vratarsku svjetsku elitu, a on je toga svjestan.

"Osjećam da sam dio elite, do Brozovića sinoć sam to osjećao još i više. Još mi je draže što sam odmah iskoristio priliku i da imam još prostora za napredak. Mislim da imam velik potencijal i da mogu još i bolje."

Grbić je opisao i kako je sezona u Atleticu utjecala na njegov napredak, iako nije imao minutažu.

"Kad sam došao u Atletico, odmah sam osjetio koliko je to velik klub. Ostajao bih raditi završnicu sa Suarezom i Felixom. Znao sam da ću dobiti priliku u Kupu Kralja, ali se nije poklopilo jer sam branio jednu utakmicu, dobio koronu i ispali smo. U La Ligi je tu Oblak, a borili smo se za naslov do zadnjeg kola. No, radio sam na sebi dosta, imao sam trenera golmana koji je radio s najboljim svjetskim golmanima i kad sam vidio koliko vjeruje u mene i koliko mi je posvećen, shvatio sam koliko vrijedim. Dobio sam priliku u prijateljskim utakmicama, nisam primio gol protiv velikih protivnika i na račun toga se otvorila prilika za Lille. Simeoneu je bilo drago što je osjetio da nisam zadovoljan i da vjerujem u sebe. Htio sam doći što bliže reprezentaciji, poklopilo se puno toga, ali u budućnosti imam mnogo toga za pokazati."

Jedina mrlja na sjajnoj večeri je taj autogol za 2:1.

"Čudna situacija, Brozović ima loptu na nozi, odjednom šut i gol. Teško je za objasniti, desi se jednom u karijeri. Desila se meni na debiju, ali me to nije izbacilo iz takta. Igra se 90 minuta, na kraju smo pobijedili i igrali odlično. Jedina čudna situacija, ostalo je bilo top."

Za kraj, još jedna najava Rusije.

"Rusija je ekipa koja igra čvrsti blok i neće biti lako. To će biti prava bitka, sigurno treba biti jako pametan i strpljiv i nadam se da ćemo se na kraju veseliti", zaključio je Grbić.

FOTO: Marko Prpić/PIXSELL

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • tapiros12.11.2021. u 12:14
    Gabriću svaka čast, ali činjenica je da je protiv Malte iz dva udarca na gol primio 2 gola!!!! Jedan je bio autogol, drugi zaleđa - nisam gledao sve ali pa možda griješim, ali nije branio ništa Maltežanima! I sada će on braniti i protiv Rusa???
    tapiros