Nogomet

Sport četvrtkom: Dinamo traži nokaut fazu, košarkaši i tenisači u akciji

Matej Kačan • četvrtak, 25.11.2021.
Sport četvrtkom: Dinamo traži nokaut fazu, košarkaši i tenisači u akciji
Foto: Pixsell

Četvrtak u svijetu hrvatskog sporta u znaku je Dinama koji traži novo proljeće u Europi, ali u akciji imamo i dvije reprezentacije - tenisku i košarkašku...

Europska liga, peto kolo: Dinamo - Genk (18:45)

To je to, prava i najbolja šansa da Dinamo osigura još jedno proljeće u Europskoj ligi. Komplikacija više nema, Dinamo dočekuje Genk u izravnom dvoboju i pobjedom će osigurati svoje mjesto u nokaut fazi.

Poraz ili remi donose svu silu komplikacija jer bi u tom slučaju Modri u posljednjem kolu morali svoju priliku tražiti protiv West Hama, ali bitno je da Dinamo svakako još ne bi ispao iz svih kombinacija.

No, u Maksimiru se o tom scenariju ni ne razmišlja, svi znaju da ih pobjeda "dovodi pred vrata raja", kako je to rekao Damir Krznar.

Kad je bilo bitno, Dinamo je pokazao snagu. Rapid je na Maksimiru riješen s odličnih 3:1 nakon šoka u Beču, a belgijski Genk je bijes Modrih nakon West Hama osjetio već u Belgiji, kad se lijepo moglo vidjeti tko je bolja ekipa.

No, nedavni rezultati pozivaju na oprez jer Dinamo igra dobro, stvara prilike, ali ih ne koristi te svojom ranjivosti prema natrag zna sam sebi izbiti zlata vrijedne bodove. Genk također nije u bajnoj formi, ali u Dinamu naglašavaju da je i tamo situacija slična - igra bolja od rezultata.

"Ako bi tražili refleksiju njihove ekipe, dobijete našu momčad. Izuzetne izvedbe, a rezultat izostaje, kako i kod njih tako i kod nas. Zadnju utakmicu su izgubili od posljednjih na tablici, ali su imali posjed i izglednije šanse nego mi protiv Osijeka", analizirao je Krznar.

Davis Cup: Hrvatska - Australija (16:00)

U akciju će opet pod reprezentativnom kapom i hrvatski tenisači, po prvi put od OI u Tokiju kad je polučen sjajan uspjeh. Prvi protivnik u Torinu je Australija, dosta jaka ekipa s kojom će se Hrvatska boriti za prvo mjesto skupine.

Hrvatska je oslabljena za neigranje Borne Ćorića, ali tu su Marin Čilić, Nino Serdarušić i Borna Gojo u singlu, kao i najbolji par svijeta - Mate Pavić/Nikola Mektić.

Australija je bez najboljeg igrača, ali tu su jaka imena - čak trojica iz Top 100 u singlu Alex De Minaur, Aleksej Popyrin, John Millman, kao i John Peers za parove koji je na ATP ljestvici igrača u paru 13. na svijetu.

Po svoj prilici ovo će biti dvoboj za prvo mjesto jer Mađarska je kvalitetom ispod ove dvije reprezentacije pa će se tu tražiti četvrtfinale.

"Vjerujem da ćemo s Australijom kao jačim protivnikom voditi borbu za prvo mjesto u grupi, a u ovogodišnjem izdanju u finalnoj skupini od šest grupa dalje će ići još dvije najboljeplasirane reprezentacije. Naš cilj je da apsolutno budemo prvi u skupini, da ne ovisimo o lutriji, tako da očekujemo teške mečeve", kazao je Čilić prije početka ekipnog natjecanja.

Kvalifikacije za SP: Hrvatska - Slovenija (20:45)

U akciju kreću i košarkaši. Izabranici Veljka Mršića u kvalifikacijama za Eurobasket bili su uspješni, pa neuspješni u kvalifikacijama za OI u Tokiju, a sad kreću u novu akciju - kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2023., nakon što ih nije bilo 2019. u Kini.

Mršić ne može računati na NBA snage, kao ni na euroligaške igrače, a od ostatka je dosta pomladio ekipu, zahvalio se nekim starijim imenima te je krenuo u neki novi proces.

Za početak u Zagreb stiže Slovenija, vrlo jaka momčad kojoj okosnicu čine igrači Cedevita Olimpije te momčad koja posjeduje izrazitu individualnu kvalitetu čak i bez Luke Dončića ili uroligaških igrača.

Hrvatska i Slovenija su u skupini C s Finskom i Švedskom, a dobre su vijesti da u sljedeću fazu kvalifikacija idu čak tri momčadi pa će Mršić po svoj prilici imati pokoji ciklus i "besplatni poraz" kako bi ovu mladu momčad uigrao i podigao do trenutka kad to bude najvažnije.

Okosnicu nove momčadi čine igrači iz domaće HT Premijer lige, a 12 za Sloveniju su: Toni Perković, Roko Prkačin, Lovro Gnjidić, Tomislav Gabrić, Pavle Marčinković, Roko Badžim, Mateo Drežnjak, Filip Bundović, Roko Rogić, Marin Marić, Matej Rudan, Josip Batinić, gdje je najiskusniji Marčinković kapetan.

"Istina, jedna nova reprezentacija. Spoj mladosti i iskustva s ciljem da u posljednja dva prozora koji će biti u kasnu jesen 2022. i početkom 2023. budemo najbolji mogući", kazao je Mršić na objavi popisa.

Ostali važniji događaji

Europska liga, peto kolo: 18:45, 21:00

Konferencijska liga, peto kolo: 18:45, 21:00

Davis Cup, prvo kolo

Euroliga:
CSKA - Bayern 18:00
Fenerbahče - Efes 18:45
Alba - Maccabi 20:30
Baskonia - Real Madrid 20:30
Panathinaikos - Zenit 20:30

Europske kvalifikacije za SP, košarka

Odbojka, Superliga: Varaždin - Mladost 20:00

Juniorska ABA liga:
Cibona - Mega 13:30
Zadar - Igokea 14:00

Vaterpolo Regionalna liga:
Mladost - Novi Beograd 11:50
Zvezda - Solaris 18:50
Jug - Mladost 20:40
Jadran - Mornar 20:40

EHF Liga prvaka
Dinamo Bukurešt - Flensburg 18:45
Veszprem - Motor 18:45
Porto - PSG 20:45
Vardar - Szeged 20:45

FOTO: Marko Lukunić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!