Rukomet

Hrvatska skupina na SP: Brazilke najopasnije, Paragvaj najveća nepoznanica

Branimir Korać • utorak, 30.11.2021.
Hrvatska skupina na SP: Brazilke najopasnije, Paragvaj najveća nepoznanica

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija smještena je u skupinu G Svjetskog prvenstva gdje će tražiti prolaz u sljedeću fazu natjecanja. Društvo je šaroliko, Hrvatska je tu jedina europska reprezentacija, a igrat će protiv Brazila, Paragvaja i Japana...

Brazilke najopasnije protivnice

Brazil ima vrlo kvalitetnu reprezentaciju i sigurno je izvan kruga europskih reprezentacija jedna od najuglednijih i najjačih reprezentacija svijeta. Apsolutno je dominantan u američkom rukometu, a prije osam godina osvajanjem titule svjetskog prvaka ostvario je najveći uspjeh u povijesti južnoameričkog rukometa, muškog i ženskog.

Četvrtfinalom dvije godine ranije u Brazilu te četvrtfinalom na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, Brazil je naznačio kako ima dobru i kvalitetnu reprezentaciju, ali malo tko je vjerovao da će baš otići do kraja 2013. godine u Srbiji. Međutim predvođen Eduardom Amorim, Barbarom Arenhart, Alexandrom do Nascimento i Anom Paulom Rodrigues, odradio je fantastičan turnir i s devet pobjeda iz devet utakmica osvojio je titulu.

Kasnije je Brazil još dohvatio četvrtfinale na Olimpijskim igrama u Riju dok je na svjetskim prvenstvima ostao bez značajnijeg rezultata. Na prošlom SP-u u Japanu 2019. godine nije prošao niti skupinu, upisao je pobjedu protiv skromne Australije, remizirao s Francuskom i izgubio od Južne Koreje, Njemačke i Danske.

Na ovom Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj bit će šest igračica koje su osvojile zlato u Srbiji, a predvode ih Do Nascimento, Arenhart i Rodrigues. Najveći udarac svakako je odlazak u mirovinu Eduarde Amorim koju Brazilke neće tako lako nadoknaditi.

Promjena je i na klupi, nakon lošeg nastupa na Olimpijskim igrama u Tokiju gdje je Brazil završio tek na 11. mjestu od 12 reprezentacija, klupu je napustio Jorge Duenas kojeg je zamijenio Cristiano Rocha. Rocha je dugogodišnji pomoćnik Mortena Soubaka, kreatora zlata u Srbiji, te Jorgea Duenasa. Rocha zna jako dobro kakva je situacija unutar reprezentacije i ne treba očekivati neke velike promjene.

Uz već dobro poznata iskusna imena, svakako igračica koja predstavlja opasnost je i Bruna de Paula Almeida, članica Metza, koja je prošle sezone briljirala u dresu Nantesa prije prelaska ovog ljeta u snažni Metz. Najveći dio Brazilki igra u Europi, vrlo je malo onih koje nastupaju u Brazilu što znači da im visoka razina rukometa nije strana. Loš nastup u Tokiju svakako će biti dodatni motiv na ovom SP-u.

Paragvaj potpuna nepoznanica

Reprezentacija koja je na papiru potpuni autsajder skupine svakako je Paragvaj. Paragvajke nemaju previše iskustva s najviše rukometne razine, nastupile su tri puta na svjetskim prvenstvima i upisale ukupno tek pet pobjede bez da su ijednom došle do nokaut faze natjecanja.

SP na RTL 2

Utakmice hrvatske reprezentacije možete pratiti u izravnim prijenosima na RTL 2. Raspored nastupa:

2. prosinca: Hrvatska - Brazil 18:00
4. prosinca: Paragvaj - Hrvatska 18:00
6. prosinca: Hrvatska - Japan 20:30

Studijske emisije uoči susreta protiv Brazila i Paragvaja počinju od 17:20 sati, a uoči dvoboja protiv Japana u 20:00 sati.

2007. godine debitirale su na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj i zauzele 23. mjesto, a jedinu pobjedu ostvarile su upravo u susretu za 233. poziciju gdje su svladale Australiju sa 16:14.

Drugi nastup upisan je 2013. godine u Srbiji gdje su ubilježene dvije pobjede. U skupini nisu imale nikakve šanse i u pet utakmica upisale su gol razliku -110 te su pobjede upisale u borbi za plasman od 21. do 24. mjesta. Prvo su svladale Australiju boljim izvođenjem sedmeraca, a zatim u susretu za 21. mjesto svladale su Alžir s 29:19.

Praktički identičan nastup imale su Paragvajke i 2017. godine u Njemačkoj. Ponovno su bile nekonkurentne u skupini da bi nakon toga u borbi na dnu svladale Argentinu i Kinu što su već malo veći skalpovi.

Što se tiče igračkog kadra, Paragvajke uglavnom nastupaju u domaćem prvenstvu i to uglavnom za Cerro Porteno. Tek njih četiri igra u Španjolskoj te još jedna u Brazilu.

Imena malo znače, a one od kojih u Paragvaju najviše očekuju su Fatima Acuna, Fernanda Isfran i Jessica Fleitas.

"Protivnici u našoj skupini su vrlo teški. Hrvatska ima ogromno iskustvo, Japan je vrlo dobar, a Brazil jako dobro poznajemo. To su reprezentacije koje igraju na višoj razini nego mi i pokušat ćemo smanjiti tu razliku", kaže paragvajski izbornik Nery Vera.

Japan se ne smije podcijeniti

Japan je reprezentacija koja je kvalitetom između Brazila i Paragvaja, Hrvatska je svakako kvalitetnija, ali ne smije se podcijeniti. Pokazao je to na prošlom Svjetskom prvenstvu kojem je bio domaćin prije dvije godine kada je završio na desetom mjestu što mu je najbolji plasman dosad.

U skupini je upisao pobjede protiv Argentine, Konga i Kine te poraze od Švedske i Rusije, ali bilo je dovoljno za treće mjesto i prolazak u glavnu rundu. Tamo je u ravnopravnim dvobojima poražen od Crne Gore i Španjolske, ali je pregazio Rumunjsku s čak 37:20.

Na krilima dobrog nastupa na Svjetskom prvenstvu, očekivao se solidniji rezultat na Olimpijskim igrama u Tokiju, ali tamo rezultat nije bio u skladu s očekivanjima. Norveška i Nizozemska očekivano su bile prejake, upisana je pobjeda protiv Crne Gore, ali onda ključni porazi od Južne Koreje i Angole što je Japan ostavilo na dnu skupine, samo bod iza primjerice četvrtoplasirane Južne Koreje koja je prošla dalje.

Donijelo je to promjenu na klupi, ugovor s danskim stručnjakom Ulrikom Kirkelyjem nije obnovljen i Japan na Svjetsko prvenstvo dolazi s novim izbornikom Shigeom Kusumotom, dosadašnjim trenerom japanske sveučilišne reprezentacije.

Kusumoto je odmah okrenuo novu stranicu i unio brojne promjene. Neke od igračica koje su bile stalne članice reprezentacije nisu više pozvane i tu je niz novih mladih igračica koje čine novu reprezentaciju.

"Reprezentacija koju želim stvoriti treba imati pobjednički mentalitet, a cilj nam je dobar nastup na Olimpijskim igrama u Parizu. Naš glavni rival u Aziji Južna Koreja uvijek je bila brža i snažnija od Japana, a ja to želim promijeniti", kaže japanski izbornik.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!