Rukomet

Hrvatska protiv Španjolske produžuje nadu u prolazak u četvrtfinale Svjetskog prvenstva

Mihaela Bradovski • petak, 10.12.2021.
Hrvatska protiv Španjolske produžuje nadu u prolazak u četvrtfinale Svjetskog prvenstva

Hrvatske rukometašice večeras u Torrevieji igraju protiv Španjolske u sklopu drugog kola druge faze natjecanja na Svjetskom prvenstvu. Pobjeda im ostavlja nadu u prolazak u četvrtfinale živom, a svaki drugi ishod izbacuje je iz kombinacija...

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija upisala je pobjedu protiv Argentine i popravila raspoloženje uoči nastavka Svjetskog prvenstva. I same izjave nakon završetka dvoboja protiv Argentine pokazale su kako je ona podigla samopouzdanje u reprezentaciji.

Sve što se događalo od početka Prvenstva značajno je uzdrmalo ambicije reprezentacije uoči drugog kruga Svjetskog prvenstva. Ipak, pobjeda protiv Argentine nekako je vratila optimizam iako ništa nije sigurno, čak niti sa svim hrvatskim pobjedama do kraja ove faze natjecanja.

Računica za Hrvatsku je jasna, do kraja grupne faze mora upisati pobjede protiv Španjolske i Austrije, a Španjolska uz poraz od Hrvatske, mora upisati i poraz od Brazila. To znači da se do kraja ove faze moraju dogoditi barem dva prilična iznenađenja, a ostaje pitanje koliko je to moguće.

Sve što izabranice Nenada Šoštarića mogu je za početak odigrati vrhunsku utakmicu na svojoj gornjoj granici protiv Španjolske i pokušati pobijediti. U slučaju poraza Hrvatska gubi svaku šansu za četvrtfinale, a u slučaju pobjede morat će pratiti rasplet posljednjeg kola.

Izbornik je svjestan težine zadatka i ne stavlja pritisak pobjede pred igračice. Uoči drugog kruga istaknuo je kako je sada pred hrvatskom reprezentacijom zadatak popraviti dojam iz prvog kruga, a to uključuje pobjede protiv Argentine i Austrije. Tu je pobjedom protiv Argentine pola posla obavljeno.

Taj dvoboj donio je probleme i mučenje sve do zadnjih deset minuta. Tu je Hrvatska napravila preokret i serijom 9:1 zaključila je dvoboj. U konačnici je slavila 28:22, a u furioznoj završnici bila je dobra u obrani i ubojita u tranziciji čime je pokazala kako može odraditi taj segment na visokoj razini.

Španjolska je svakako najugledniji i najzahtjevniji protivnik s kojim se Hrvatska susreće u prvom i drugom krugu Svjetskog prvenstva. Riječ je ujedno i o domaćinu Prvenstva koji će imati veliku podršku s tribina dok ne treba zanemariti niti ono što se već spominjalo, domaćin gotovo u pravilu ima povoljniji sudački kriterij.

Španjolska je dosad upisala sve pobjede, ali u prvoj fazi natjecanja imala je realno vrlo lagan zadatak. Austrija, Argentina i Kina bile su prelagan zalogaj, a već na startu drugog kruga protiv Japana naišla je na snažniji otpor. Ipak je na kraju slavila s 28:26.

Tih 26 japanskih golova je najviše što je Španjolska primila na ovom Svjetskom prvenstvu. Argentinke su zaustavljene na 13, Kineskinje na 18, a Austrijanke na 19 pogodaka.

Najefikasnija Španjolka u dosadašnjem dijelu Prvenstva je Alexandrina Cabral s 20 postignutih pogodaka za što je potrošila 37 lopti. Što se tiče vratarski obje su u Top 10 po prosjeku obrana. Silvia Navarro je na visokom petom mjestu s 44 posto, a Mercedes Castellanos je osma s 42 posto. Usporedbe radi Tea Pijević je tek 20. s 34 posto obrana.

Dvoboj u Torrevieji počinje u 20:30 sati uz izravan prijenos na RTL 2 dok emisija Vrijeme je za rukomet kreće u 20 sati.

FOTO: IHF

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!